Сгради

Viena Village im Dritten

Споделяне

Екологично "село" за 4000 души в центъра на Виена

Община Виена и австрийското инвестиционно дружество ARE Austrian Real Estate започват строителството на нов жилищен квартал в трети виенски район. Проектът, наречен "Село в трети район", ще бъде завършен през 2026 г.  и ще предостави устойчиво жизнено пространство на 4000 виенчани в проект със смесено обитаване.

На площ 11 хектара в централния виенски трети район ще бъдат построени 1900 нови апартамента. Общината финансира изграждането на 800 жилища. Освен традиционните за Виена субсидирани апартаменти там ще бъдат реализирани изключително достъпни социални жилища за самотни майки или бащи, а така също по-големи споделени апартаменти, предназначени за млади хора. Съжителството, наричано още „споделено градско местопребиваване“, обикновено се отнася до апартаменти с общи кухни и дневни. Най-често от такива жилища се възползват млади хора, които търсят достъпна цена и едновременно с това добри условия на живот и добра компания.

Основната концепция на проекта е екологичното устойчиво строителство като отговор на климатичните промени. Озеленяването на фасади и покриви, регулирането на температурата на сградите, създаването на сянка и добра вентилация е една от основните цели при строителството на новите сгради в комплекса. Снабдяването с енергия, което също е част от концепцията за устойчиво, конкурентоспособно и достъпно снабдяване с енергия, ще става от възобновяеми източници. Новият квартал ще бъде нещо като „лаборатория“, в която ще се тестват различни мерки за борба с климатичните промени, които от своя страна ще се превърнат в стандарт за бъдещото строителство.

1 / 2

2 / 2

В бъдещото "Село в трети район" ще има много общи съоръжения и тераси, паркове, системи и вентилатори за водна мъгла, фитнес зали, спортни игрища за всички възрасти и зони за домашни любимци. За да се улесни животът на бъдещите новодомци, в комплекса ще има и детска градина, а така също и различни социални институции, магазини и ресторанти. Новият комплекс се намира в близост до централната железопътна гара и двореца Белведере.

В непосредствена близост до "Селото в третото" се намира и най-голямото пасивно селище в Европа със 700 субсидирани апартамента, което е построено през 2007 г. Новият квартал е логичното продължение по пътя на устойчивото и достъпно жилищно строителство.

Автори на проектите на отделните обекти архитектурните бюра Thaler Thaler Architekten, HNP architects, JWA Josef Weichenberger Architects, ARTEC Architekten, HUSS HAWLIK ARCHITEKEN ZT, ARTEC Architekten/Dietrich | Untertrifaller Architekten, Freimüller Söllinger Architektur, Gerner Gerner Plus. / heri&salli Architektur, einszueins architektur / feld72 architekten, Franz&Sue.

ФАКТИ
Терен: 11 ха
Парк: 2 ха
РЗП: 250 хил. кв.м в 22 обекта:
- 190 000 кв.м жилищни (социални и частни жилища)
- 60 000 кв.м нежилищни площи (търговски, услуги, образователни и детски заведения), от които 20 000 кв.м училища
Мастерплан: SUPERBLOCK ZT GmbH, YEWO Landscapes GmbH
Проект: 2020 г.
Подготвителни работи: 2021 г.
Старт на строителството: 2022 г.
Планирано завършване: 2026

Пълният текст - в брой 5 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑