Сгради

Varso Tower

Споделяне

Бъдещата най-висока сграда в Европа

Varso Tower е първокласен проект със смесено предназначение - предимно офиси, в центъра на полската столица Варшава, близо до Двореца на културата и науката. Сградата има директна подземна връзка с Централната жп гара - транспортен хъб за международни и национални превози и трамвайни и автобусни връзки. Със своите 310 метра това ще бъде най-високата кула в Европейския съюз. Проектът е част от плановете на градската администрация за ревитализиране на градския район, сериозно пострадал още през Втората световна война.

53-етажната структура има уникално присъствие на градския хоризонт на Варшава и представлява своеобразен портал към целия застрояван район. Разположена на ъгъла на улиците "Йоан Павел II" и "Хмиелна", тя насочва посетителите към общественото пространство в западната част на парцела, където той се отваря към околната застройка. Социалното ядро на проекта е облицованата в стъкло плаза, разчупена с пълноразмерни дървета и пейки за посетители и пешеходци. Тази своеобразна "градска стая" представлява допирна точка за работещите в офиса - които могат да ползват пространството за работна почивка, и градските обитатели - като точка за достъп до магазините и ресторантите в околните сгради.

На нива 46 - 49 е разположен терасиран бар с гледка към река Висла и купола на Двореца на културата и науката, ресторанти и магазини към уникалния изглед.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Общественото пространство продължава на върха на кулата с достъп директно от партерното ниво чрез два панорамни асансьора, които отвеждат до наблюдателна платформа на ниво 53 - най-високата обитавана точка в Полша с безпрепятствен изглед към Варшава.

На последния етаж има панорамна тераса и ресторант на три нива.

Офисите се обслужват от два двуетажни асансьора с висок капацитет. С 69 хил. кв.м премиум офис площи кулата предлага просторни етажни площи с триметрова светла височина.

Фасадите са с троен стъклопакет и стъкло с показатели, които отговарят на пресертификацията BREEAM Outstanding, WELL Core & Shell.

ФАКТИ
Предназначение: Смесени проекти - офиси, жилища, търговия и развлечения
Височина: 310 метра
Етажност: 53
РЗП: 109.907 кв.м
Отдаваема площ: 70 000 кв.м
Сертификация: BREEAM Outstanding, WELL Core & Shell

Планирано завършване: 2022
Архитектура: Foster + Partners, HRA Architekci
Инвеститор: HB Reavis
Конструктор: Buro Happold
Ландшафт дизайн: RS Architektura

Пълният текст - в брой 4 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑