Сгради

Ваканционен хотел ATMOSPHERE, Павел баня

Споделяне

Проект на архитектурно студио RT Consult

Балнеохотел в Павел баня, местност  БАНИТЕ
ИНВЕСТИТОР: „ХБ ХОЛИДЕЙ“ ООД
Проект: RT Consult, арх. Радо Тодоров
ФАЗА: Инвестиционен технически проект
ГОДИНА: 2019

Четиризвездният ваканционен хотел в Павел баня е проектиран от екипа на RT Consult, а за постигане на уютната атмосфера и детайлите в интериора са се погрижили професионалистите от BURO architecture and interior design.

Хотелът се намира в град Павел баня, добил популярност с лечебните си минерални води. Локацията на имота е в непосредствена близост до градския парк и центъра на града на юг и живописното корито на река Тунджа на север. Хотелът представлява четиризвезден ваканционен комплекс с две хотелски крила и централна представителна част, които оформят южен обособен двор с различни активности и зони за почивка.

Балнеохотелът е разположен в източната част на имота. Хотелът е проектиран с един главен покрит вход от север и е достъпен за автомобили. Второстепенният вход е ситуиран от юг и е предназначен за зареждане и ревизия на хотела.

От южната страна във вътрешен двор са ситуирани открит басейн, зони с шезлонги за почивка, веранди на ресторант и покрит вътрешен басейн. Осигурен е и подземен паркинг за по-голямо удобство на посетителите, достъпът му се осъществява чрез рампа в югоизточната част на парцела.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Съдържание на проекта и функционалност на архитектурното решение

Балнеохотелът е проектиран в един Г-образен обем, партерът на който обхваща всички обществени функции, а всички останали надземни нива са с хотелски стаи. Всички стаи за гости на хотела на типово ниво са обединени от една обща тераса, разделена от слънцезащитни елементи, оформящи ефектно фасадата.

Парадният вход на партерно ниво е подчертан както отвън с красива козирка, така и отвътре с просторния лоби бар с атриум и витрини, откриващи гледка към вътрешния двор. В централното крило са ситуирани и администрацията, помещения за багаж на гостите, вертикални комуникации, както и уиски бар в непосредствена близост до конферентния блок в западното крило, които споделят една северна тераса. Посредством вътрешно стълбище и асансьор, функционално свързани с лобито, се достига до пиано бар и игрален кът, разположени в подземието на сградата.

В западното крило освен конферентния блок се намират детски център и бижуто на хотела – СПА зоната с придружаващите го балнеоложки процедури и медицински център. Част от процедурите, които ще предлага балнеохотелът, са хидромасажи, въздушно-вихрови вани, солни вани, екстензионни процедури, лечебна физкултура и други. В СПА зоната са предвидени парна и солна бани, финландска сауна, IR сауна, кнайп пътека, шокови душове, усамотена релакс зона. В модула на покрития басейн има заложен бар, джакузита и отново кнайп пътека.

В югоизточната част на партера са организирани ресторанти със 120 седящи места и ресторант „А ла карт“ с 40 седящи места и тераса, отново ориентирана към вътрешния двор на хотела. В същото крило се помещават и всички прилежащи функции към ресторантите – кухни, складове и помещения за персонала.

Типовите нива на хотела разполагат със 145 стаи, като от тях има по няколко вида. Стандартни стаи по 40 кв.м и тераса, апартаменти, ориентирани на юг, с панорамни тераси, студиа. Вертикалните комуникации са решени така, че да има за всяко крило отделно звено, а трите вертикала са обединени от коридор за улеснение на гостите на хотела и по-лесен достъп до отделните му точки.

Интериор

Интериорът за хотелските стаи е решен в гамата на земните тонове, които придават уют и топлина на помещенията, придружени с изобилието от естествена светлина, се образуват много приятни пространства, предразполагащи към спокойствие и пълен релакс на гостите на балнеохотела.
Материалите, подбрани за коридорите към хотелските стаи, са светли и шумопоглъщащи за подсигуряване на тишината на почиващите.
Акцентът е в мокета и вертикалните модули, обозначаващи номера на стаята. Що се отнася до интериорните решения за обществените зони – там са заложени естествените материали на по-големи площи, съчетани отново със същата гама на земните цветове и златните акценти.
 

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Един от основните акценти на лоби бара е камината с организираната мека мебел около нея. Гърбът на бара е решен с каменни плочи, подсветнати за подчертаване на релефа на естествения материал.

Екстериор

Фасадното оформление на сградата е решено с най-иновативните технологии на устойчиви материали. По външния облик на хотела се чете тектониката на обема, подчертана с различни материали. Вертикалното членение по фасадите е постигнато посредством алуминиеви елементи с текстура на дърво. С еталбонд са оформени хоризонталите, а акцентът в основния обем е окачената стъклена фасада с елементи от лакобел. За постигане на по-голяма лекота и прозрачност са заложени стъклени парапети.

Обратно нагоре ↑