Сгради

Търговски парк „Княжево“, София

Споделяне

Инвеститор: „Проект Княжево“ ООД
Проектанти: АСА ЕООД, проф. д-р арх. Калин Тихолов, „ИЕС проект - 2008“ ЕООД , доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев
Строител: „ЛИТ СТРОЙ“ ЕООД
Имот: 7376 кв.м
ЗП: 2950 кв.м
РЗП: 9635.2 кв.м
Проект: 2022 г.
Въвеждане в експлоатация: края на 2023 г.

Търговският комплекс е разположен в столичния квартал Княжево. Западната част на жилищния район лежи на склона на Люлин планина, където Владайската река разделя Витоша от Люлин. Кварталът е застроен предимно с еднофамилни къщи, вили и малки кооперации. Разположението му в близост до планината и бързата връзка с центъра на града по бул. „Цар Борис ІІІ“ го нареждат сред предпочитаните места за живеене. В тази част на София няма големи търговски комплекси, липсват нови офис сгради, спортни или други сгради с обекти в сферата на услугите и развлеченията. Предстои сериозно развитие предвид предстоящото разширение на бул. „Цар Борис III“ в този участък.

Концепцията: Комплекс с търговски обекти със самостоятелен достъп

Пандемията от последните години значително промени начина на живот на хората, но тя оказа влияние и на цялата търговска сфера. Затварянето на големите търговски комплекси доведе до финансови загуби на големите вериги магазини. През този период оставаха да работят само магазини със самостоятелен достъп отвън, наложиха се комплекси от отделни самостоятелни магазини с общи паркинги. Именно тези тенденции са залегнали в проекта на новия комплекс в Княжево.

Поради малката площ на парцела за максимално застрояване сградата е на три етажа, което затруднява концепцията за самостоятелни търговски обекти с достъп отвън. Също така изискванията на отделните търговски вериги със самостоятелна визия по отношение на функционалното планиране и външното третиране на фасадите не могат да бъдат нарушавани.

Не на последно място е желанието на възложителя и проектантите за лесен достъп за хората от квартала, вписващ се в околния пейзаж, но в същото време атрактивен и запомнящ се комплекс.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

Функционално решение: П-образна структура с три блока - А, В и С

Сградата е триетажна П-образна, свободно стояща в имота, разделена на три блока - А, В и С. Разположена е така, че да се отдръпне максимално от булеварда, като по този начин се оформя южен двор между отделните блокове, където се разполагат паркоместа, паркинг местата са на подземен етаж, партерът на левия блок е открит паркинг. Предвидено е озеленяване с ниска и висока растителност.

За да може всеки магазин да има самостоятелен вход, е проектиран открит пасаж по дължината на фасадите, свързващ трите блока, също на второ и трето ниво. Началото на пасажите е открита стълба и асансьор, започващи от тротоара на булеварда, което значително улеснява посетителите от квартала без автомобили. За автомобилистите са осигурени 2 двойки външни ескалатори от открития паркинг до второ ниво. В централната част на средния блок е основната стълбищна клетка с два асансьора.

Търговският комплекс разполага с голямо разнообразие от търговски обекти: голям хранителен хипермаркет, хипермаркет за бяла и черна техника, магазини за дрехи, обувки и аксесоари, дрогерия и ЗОО магазин. На третия етаж са кафе-аперитив, пицария, голяма фитнес зала и зала за аеробика, каланетика, йога и др. На този етаж откритият пасаж прелива в тераси с маси към заведенията и предлага прекрасна гледка към планината на юг.

Обратно нагоре ↑