Сгради

Трето място в конкурса на Fibank: Ивана Янкова

Споделяне

На 29 април бяха обявени победителите в конкурса, организиран от „Академия ГРАДЪТ“ с подкрепата на Fibank, за идеен проект за редизайн на два банкови офиса в София. Корпоративно жури от банката класира на първо място разработката на арх. Гергана Пантева, а на втopo мяcтo e oцeнeн пpoeĸтa нa Epиx Mилeнoв и Kpacимиp Kaпитaнoв.

Ha трето място е класиран проекта на Ивана Янкова, интериорен дизайнер.

28 проекта на бългapcĸи cтyдeнти и eĸипи oт yнивepcитeти oт Бългapия, Фpaнция, Aнглия, Гepмaния, Итaлия и CАЩ взеха участие в ĸoнĸypca. Oт yчacтницитe ce изиcĸвaше дa paзpaбoтят ĸoнцeпция зa бaзoв дизaйн, ĸoйтo дa пpилoжaт и paзвият зa двa, cпeциaлнo подбрани oфиcа oт ĸлoнoвaтa мpeжa нa Fіbаnk в Coфия – на плoщaд „Hapoднo cъбpaниe“ 2 и на бyл. „Aлeĸcaндъp Cтaмбoлийcĸи“ 20. Целта нa пpoeĸтa e дa ce изгpaдят гъвĸaви oфиcи, ĸoитo дa ce aдaптиpaт ĸъм пpoмeнящитe ce изиcĸвaния и тъpceнe нa инoвaции oт ĸлиeнтитe, ĸaтo cъщeвpeмeннo ocигypявaт yдoбcтвo и виcoĸo ĸaчecтвo нa oбcлyжвaнe.

 

Комфортна, приветлива и модерна среда в крак с времето и иновациите

Ивана Янкова, трето място

Ивана Янкова e интериорен дизайнер с дългогодишен опит в сферата на пространствено проектиране на жилищни и обществени интериори. Завършила е Нов Български Университет. Главен интериорен дизайнер във Forma Design Studio от 2015 г. и свободнопрактикуваща.

Новаторска, бързо развиваща се и ориентирана към своите клиенти Fibank се е доказала като една сигурна и уважавана кредитна институция с повече от 25 години история зад гърба си. Иновация, стил и професионализъм – това са част от ключовите думи, с които е свързвана Fibank и именно от тези думи черпи вдъхновение предложеният концептуален проект за редизайн на банковите клонове.

Идейният проект използва няколко ключови елемента свързани с корпоративната идентичност на институцията, които лесно могат да се използват в цялата клонова мрежа и да спомогнат за налагане на нова визия и стил в интериора.

1 / 2

Схема Офис Народно събрание

2 / 2

Схема Офис Александър Стамболийски

Разпределението на двата примерни офиса е променено спрямо заданието като всички зони са съобразени с ежедневния поток от клиенти. Осигурено е максимално пространство за всяка една от зоните, а основната цел е създаването на комфортна, приветлива и модерна обстановка, която да е в крак с времето и иновациите.

1 / 3

Офис Наробно събрание

2 / 3

3 / 3

Стенните облицовки са съобразени с функциите и възможностите на всяка от зоните, както и въздействието им върху посетителите. Силен акцент в интериора правят водните завеси, използвани в зоните за изчакване и работните места във фронт офиса, като освен декоративна цел се използват и за отделяне на зони като, например, между работните места във фронт офис и персонално банкиране в клон „Народно събрание“. Впечатление правят и широкоформатните плочи, използвани при стените, пода и мебелите. Чрез тях се създава естествен и плавен преход между зони, материали и повърхности и усещане за цялост и неразрушимост, което има и психологически ефект върху посетителя. Ключови за интериора и въздействието върху клиента са специално създадени фотостени, които са заложени в някои зони на банката – работните места във фронт офис, обслужване на ЮЛ и ФЛ. В тях са описани ключови фрази защо Fibank  е „моята банка“ като по този начин влияят върху положителното усещане на клиентите и потвърждават доброто мнение у тях.

1 / 3

Офис Александър Стамболийски

2 / 3

3 / 3

Подовите настилки са два вида – широкоформатни плочи, използвани за отделяне на зоните с работни места, както и щампован бетон с логото на Fibank, което да подчертае индивидуалността на всеки един от офисите и това, че всичко в новата визия на банката е създадено специално за нейните посетители.

Таваните в офисите са изчистени и повтарят линията на подовите настилки. В зоните за изчакване и общи пространства впечатление прави употребата на сива декоративна боя, която спомага за зонирането в офиса и усещането за динамичност в пространството.

1 / 1

Офис Народно събрание

Осветлението е изградено чрез различни осветителни тела. В зоните, в които е необходимо да се подчертае работното място са проектирани LED осветителни тела с корпоративния цвят. В частта на окачения таван с декоративна боя е създаден контраст чрез минималистичните висящи осветителни тела. А на местата, на които не е необходимо акцентиране и/или няма достатъчно височина са заложени минималистични лед ленти. Последното осветление подчертава частите, в които е използвано логото на банката.

Всички проектирани мебели в офисите са съобразени с комфорта както на клиентите, така и на служителите, като са заложени мебели, които лесно да бъдат изполвани в клоновата мрежа.