Сгради

Трансформацията на Бургас. Архитектурата като културен пътеводител

Знакови проекти преобразяват Бургас

Арх. Емил Бурулянов, главен архитект на Бургас

Арх. Бурулянов, да започнем с един впечатляващ проект, който може да се превърне в един от знаковите за Бургас - Културно-исторически комплекс "Чeнгeнe cĸeлe"?

- Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ в Рибарското селище не само ще се превърне в атрактивна дестинация за културен и кулинарен туризъм, той вече цял летен сезон е една от горещите точки по Черноморието. Стотици хора следяха процеса на реализация на това пъстро и мултикултурно кътче, още от зародиша на идеята за неговото създаване до въвеждането му в експлоатация през август. На територията на комплекса са направени инвестиции от страна на община Бургас, финансирани от различни програми и финансови инструменти, като безспорен пример за добри практики в реализацията на интегрирани инвестиции, допринасящи за цялостното преобразяване на обособена зона, превръщайки я в атрактивно място за посещение и допринасяйки за запазване и популяризиране на специфичните местни традиции и занаяти. Община Бургас е пионер в прилагането на подхода за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) и принципа „отдолу нагоре“, реализирайки един цялостен продукт чрез различни източници на финансиране, включително собствено участие. Туристическият комплекс е изпълнен с финансовата подкрепа на оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020", Местна инициативна рибарска група "Бургас - Камено", финансирана по Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020, Фонд за устойчиви градове. Като допълнение към комплекса и по-скоро като негов предшественик се явява и закритата лодкостоянка "Ченгене скеле", реализирана по Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020, както и със собствени средства на община Бургас. Лодкостоянката дава укритие на лодки, като по естествен начин се вписва в целия комплекс от мероприятия в контактната зона на Рибарското селище и допълващи интегрираната инвестиция.

В културно-туристическия комплекс вече се случиха доста интригуващи събития, като всяка от зоните намери своите съмишленици и почитатели. През август и началото на септември Мултифункционалната зала приюти бележите имена в художествената гилдия, които представиха в комплекса своите платна. Експозиционните къщички отвориха за широката аудитория своите експозиции, посветени на рибарския занаят, различните такъми, интересните археологически артефакти, намерени в близост, и интерактивните разходки из тази наситена с богата история територия. Ежедневно се представят богат набор от културни събития на сцената на малкия амфитеатър, „потопен“ във водата, а богато озелененият ландшафт представя различни възможности за пикник, игра на най-малките и като заслужен финал - дегустация на тайни и явни традиционни рибни рецепти в сградата, приютила демонстрационната кухня.

Всичко около рибарското селище е уникално и нетрадиционно, а със завършването на цикъла на строителство културно-туристическият комплекс добавя необходимата нотка на организиран туристически продукт, която се влива в палитрата от дейности, предложена от Ченгене скеле на гостите си. Успешно се реализира и идеята за междуквартален воден транспорт на етапи, един от които е линията от Морска гара, през остров Св. Анастасия до пристанище Сарафово и лодкостоянките в кв. "Крайморие" и Ченгене скеле. Самото Рибарско селище вече има всички необходими съставки, за да функционира като цялостен продукт и в пълен синхрон, който бургазлии преоткриват ежеседмично с богатата палитра от събития, както и всички посетители на Южното Черноморие.

Една година след откриване на новия Конгресен център - ще помогне ли той за утвърждаване на града като ĸoнгpecнa и opиeнтиpaнa ĸъм пpoфecиoнaлни събития дecтинaция?

- Конгресният център успешно успя да се преориентира в ковид обстановката, като залага на хибридни събития, смесица от срещи на живо и живо предаване от други локации. Успешно се проведоха голям брой събития през активния летен сезон при спазване на ограничителните мерки и с голяма доза ентусиазъм и отлична организация от страна на ръководството на Конгресния център. Благодарение на идеалното си разположение, отлично оборудване с най-висок клас аудио-визуална техника и сценично осветление от последно поколение, Конгресният център трайно се утвърждава като отличен избор за провеждане на световни и национални конференции, галавечери, изложения, концерти, конгреси и събития от различни естество в затворена и защитена среда. С трите си основни зали за събития - „Черноморие“, с капацитет 500 места, зала „Форос“, с капацитет 250 места, и зала „Бургас“ – 100 места, сградата предлага различни по мащаб мероприятия, които могат да се провеждат както по едно и също време, така и отделно без колизия на потоците. Като допълнение към разнообразните възможности за провеждане на събития красивата сграда помещава офиси клас А с различна големина и уникална панорама към Бургаския залив и града. Сградата разполага с 250 паркоместа в открити и закрити паркинг зони, като при нужда местата в приземния паркинг могат да служат за провеждане на различен тип мероприятия, които изискват отворено пространство и повече свободно движение.

През годините заедно със сградата на Експозиционен център „Флора“ - Бургас, в Приморски парк и с откриването на Международния конгресен център в Зоната за обществен достъп градът постепенно запълва всички ниши в организирането на събития от разнороден мащаб и от различен характер – от туристически борси, лекарски и фармацевтични конгреси, професионални събирания на браншови организации, през частни събирания, кулинария и гастрономия  до демонстрации и виртуални спортове. Всичко това води и до повишена концентрация на пътникопотока в района на събитията, добавена икономическа стойност и финансови печалби за трети страни в симбиоза за развитието на града като едновременно туристическа и професионална дестинация.

Как се развиват важни актуални за града проекти като Планетариума и Детския научен център?

- Детският научен център „ПланетУМ“ отвори в разгара на пандемията в началото на годината, като въпреки това бързо успя да натрупа известност и е една от най-посещаваните локации с образователна насоченост. Показателен факт е, че Детският научен център беше включен в програмите за посещения на почти всички училища и детски градини в града, както и на частните занимални, дори в него се провеждаха и частни събития, включително рождени дни на деца с образователна насоченост и тематично ориентирани към морските пространства и науката.

Що се отнася до втория етап на проекта – Планетариума, той е в процес на изграждане, като доставките на специално разкроените листи огледална неръждаема стомана се забавиха чувствително поради пандемията, но през летните месеци наваксаха и обемът на „кристалното кълбо“ е почти затворен. Остават за монтаж така наречената шапка и непосредствените елементи до нея, които ще оформят сферата, като паралелно с това започва и монтажът на периферията и „Сатурновия пръстен“, който служи за козирка на цялата структура и повтаря радиуса на достъпната рампа към входа, като по този начин я покрива и предпазва заедно със структурния си и декоративен ефект. Оборудването във вътрешността е поръчано, като прожекционният купол е произведен в Италия и ще се монтира в момента, в който цялостният обем на Планетариума е затворен. В процес сме на уточняване на шумопоглъщащите настилки и облицовки, като се опитваме да съчетаем най-доброто качество на материалите с визуалния комфорт на посетителите, за да се постигне възможно най-доброто ниво на презентация на космическата шир.

Макар и със скромен като стъпка на терен мащаб, този проект е истинско предизвикателство както за проектанти и инженери, така и за изпълнители и снабдители на материали, защото в компресиран обем се срещат пълният набор от системи и натоварвания, още повече че и самата структура като визия няма аналог нито в страната, нито в света. Това определено е проект, който ще предизвика огромен интерес, след като бъде завършен, както с образователната си насоченост и научна дейност, така и със силуета и специфичната си конструкция.

В каква степен индустриалните зони - много активни за града проекти, съдействат за развитието на цялостната инфраструктура и различните градски системи?

- Поради своята сложна дисперсна структура Бургас съвсем нормално се развива не толкова хомогенно самостоятелно и поради този факт се търсят зони, които да допълват устройството на вече изградените и да функционират в по-голям унисон едни с други. В този ред на мисли индустриалните зони не се разполагат самоцелно, те се развиват в продължение на години след внимателен анализ какво липсва на определена територия. Когато имаме по-добре развита жилищна функция, ние търсим безвредна индустрия и социална инфраструктура, когато, обратно, имаме развити предимно производствени зони, ние търсим да ги допълним с обществено обслужване и да ги оживим и социализираме през неработната част на деня. Производствата и индустрията носят на града развитието в посока преобразяване на цели райони, в това число, както е в повечето от случаите на Бургас, от заблатените полуизоставени терени до цялостното им инфраструктурно обезпечаване и оживяване. Това, разбира се, е дълъг и сложен процес с дългогодишна перспектива за развитие, поставена в годините назад, и резонансът от тези решения ще бъде осъзнат след години. Индустриалните зони носят със себе си пътна инфраструктура, газификация, електропреносни мрежи, канализация, дигитална инфраструктура и не по-малко важно - социална наситеност на средата.

Следващите крачки в тази насока са Втората фаза на Индустриален и логистичен парк Бургас в близост до пътен възел "Юг" (главния път Бургас - Созопол) и реализиране на потенциала на старата авиобаза в Равнец заедно с нейното преструктуриране в стратегическа инвестиция като индустриална зона и логистичен център от най-висок клас. Същото важи и за Разсадника по посока Ветрен на пътя Бургас - София, който би бил чудесен пример за целенасочено развитие на логистични бази и транспортна свързаност. Всичко това, разбира се, не може без частни инвестиции и тяхното насърчаване е приоритет за нас, като в процеса община и държава са неразривни партньори. Резултатът е формирането на изцяло нови клъстери от различни по характер функционалности, които утвърждават икономическото развитие на територията в частност и на региона като цяло, резултирайки в по-проспериращо население, с повече ангажираност посредством инфраструктурни мерки.

Концепцията за модерна детска болница в сътрудничество с ЕИБ е един уникален за Бургас и България проект?

- Да, наистина е така. Проектът е много мащабен и точно поради своята тясна специфика той започна с масирани обследвания на текущия сграден фонд, изискванията, проблемите в болничната система и възможностите за интервенция. Болничната помощ е сектор, в който данните са изключително много и да се съберат и анализират отнема време. Самият анализ пък е ключов, тъй като регистрираната преобладаваща заболеваемост ще ни подскаже както необходимия броя специализирани болнични отделения, така и диапазона от пациенти, който може да се очаква да премине през детската болница. Проектът е жизненоважен и определящ за региона и страната като цяло, тъй като процедурите по отношение на детската болница в столицата все още са в процес на прецизиране и в един момент би могло да се окаже, че единствената нова и модерно оборудвана детска болница в страната ще бъде в Бургас, поне така показват като времеви интервали нашите първоначални разчети. Самата болница се предвижда да е от най-високото, трето, ниво на компетентност с капацитет 130 легла. В момента текат предпроектните проучвания, включващи общата техническа и перспективна финансова рамка, които са към своя край, и скоро ще разполагаме с първи идейни схеми и ескизи по отношение на визията на сградата. След това докладите по отношение на спесификациите и финансовия анализ ще бъдат внесени в Европейската инвестиционна банка за разглеждане и одобрение.

През годините Бургас е реализирал многобройни проекти за облагородяване на градската среда, в момента много проекти са в реализация - ролята на градската среда за повишаване на комфорта на обитаване ще нараства все повече?

- Безспорно Бургас е един от градовете, които обръщат най-много внимание на градската си среда, и тук се реализират многобройни проекти от различен мащаб за облагородяване на междублоковите пространства, за непрестанна поддръжка на зелените площи както в Приморски парк, така и по главните булеварди на града, където почти навсякъде има изградени поливни системи. Като цяло зелената система на града е наистина на високо ниво, което прави впечатление на посетителите още с влизането в града и по протежение на централните пътни артерии. Масовото реализиране на проекти за междублокови пространства остави много малко от комплексите с кътове за отдих, които да не са подменени и облагородени, и смея да кажа, че се насочваме все повече към разработване на целеви проекти по зони, за да може всяка малка общност да се чувства съпричастна към изпълнението на проектите, както и да се асоциира с интервенциите и да ги приема като свои. Така и в социален план облагородените пространства се пазят повече и в тях се възприемат идеите на живеещите още на ниво проектиране.

По отношение на интересната градска мебел, зарядни станции за коли и велосипеди, велостоянки и въобще умна мебел Бургас винаги е бил лидер и продължава смело по този път както с поставянето на павилиони за младежки дейности със смел и атрактивен дизайн, така и със закупуването на соларни мебели, които ще се появяват на все повече и повече публични места, разбира се, в зависимост от потребностите и финансовите възможности през този труден период за строителния сектор и за публичните администрации като цяло.

Друга сюжетна линия за облагородяване на публични пространства със сравнително малък финансов ресурс са графитите, като се стремим да организираме събития и фестове с графити артисти и по този начин правим подлезите по-приятни за ползване. В тази посока имаме вече няколко добри примера от последната година. В процес на организация е Графити фест, който да прелее постепенно и в Рибарското селище по отношение на някои от старите постройки, които буквално ще са неузнаваеми след интервенциите. Като цяло градската среда е онзи елемент на градовете ни, който най-бързо достига до нас като впечатления от направеното и реализираните проекти. В този мащаб като че ли най-бързо и откровено се усещат промените и тяхната социална стойност за обществата ни, затова и е важно работата там да не спира, а процесът на проектиране и реализация да е все по-адекватен на съвременните предизвикателства - да бъде все по-екологичен, умен и иновативен.

Пълният текст - в брой 5 на списание ГРАДЪТ

Още по темата

Обратно нагоре ↑