Сгради

Teatralna Park Residence, район "Оборище", София

„Изкуството да живееш“: Единственият затворен резиденшъл парк в центъра на София - Teatralna Park Residence, предлага качествен живот без аналог

Случвало ли ви се е да фантазирате какво ли е да живееш в затворен жилищен комплекс, въпреки че сте заклет почитател на живота в центъра на София? Все пак затворените комплекси предлагат примамлив комфорт и сигурност, които, особено с времето, започват да изместват удобството да живееш в сърцето на града. Или пък сте си мислили дали все пак центърът не е опция за живот, докато карате детето в задръстването към затворения комплекс в покрайнините на града?

Имаме добра новина - скоро най-примамливият район за инвестиция и живот на столицата – "Оборище", ще има нов „съсед“ – затвореният комплекс с колоритно име Teatralna Park Residence, който хем е в центъра, хем е резиденшъл от типа на най-желаните комплекси, които обикновено остават в крайните части на града, където изобщо съществуват терени, за да бъдат изградени. Всъщност „Театрална“ е много повече от припокриване на тези две предимства, защото комбинира много възможности, за които си заслужава да поговорим.

Разбира се, първото и най-ценно е това, че се намира в историческия център на града, в онази магическа зона с пощенски код 1504 на силно желания и престижен район "Оборище", където цените на имотите стигат до възмутителни висоти.

"Оборище" от години убедително държи първенството на най-скъп район на София. Това автоматично го прави и най-скъп район в България. Наричат го „Манхатън на София“, защото инвестицията в имот тук е 100% печеливша и ще има бърза и сигурна възвръщаемост в бъдещето. Причините за това са комплексни.

Проект: Teatralna Park Residence
Локация: район "Оборище", София
Инвеститор: "Битумина Мениджмънт" ЕООД
Проектант: ИПА
Изпълнител: "Хидрострой" АД
РЗП: 71215.75
Брой жилища: 277
Застроена площ: 3527.57
Терен: 12 357
Етап: груб строеж

 

Уникалните качествени сгради от различни исторически периоди придават един много човешки и европейски дух на градската среда в “Оборище”.

Инфраструктурата е много по-добра от други части на София, кварталът не се задъхва от презастрояване, а като най-престижен район на София през десетилетията той е бил застрояван с много качествено и дори луксозно според разбиранията на времето строителство, което е предназначено за над средния клас клиенти. Това е територията на София, на която могат да бъдат намерени най-много големи като квадратура жилища от различни епохи на града. Всичко това предполага публика в квартала, която има високи доходи и още по-високи изисквания към качеството на средата. Не на последно място "Оборище" спада към т.нар. исторически център на града. Почти всяка сграда има история, често експонирана на паметни плочи, които показват, че именно тук са живели „Строителите на съвременна България“. Друго предимство на района е близостта до знакови културни и административни сгради, но и неговата отдалеченост от институции и бизнес сгради, които биха го натоварили с приходящ трафик на хора, които идват в района на работа. Сравнено с другите части на София, "Оборище" е район, в който се инвестират най-много публични средства. Той е изцяло обезпечен с инженерна инфраструктура като централна канализация, водопровод и ТЕЦ. Тук отсъстват проблеми, свързани със собствеността на земята и трасетата на инженерната инфраструктура - нещо, което е проблем в много други райони.

От териториална гледна точка “Оборище” е най-малкият по площ столичен район. И най-застаряващият, за съжаление. Вероятно причината за това е, че младите семейства с деца търсят повече сигурност, простор и удобство за себе си, което „Театрална“ като затворен модерен комплекс за първи път ще достави на престижния квартал. От тази гледна точка Teatralna Park Residence е и проект с демографско значение за стария градски център – има всички предпоставки да пресече и промени тенденцията в района да преобладава застаряващото население без деца (цели 26.5% от общия брой жители на района в момента са пенсионери).

Всяка покупка на жилищен имот, дори и когато е направена с цел имотът да се използва за основно жилище, е и инвестиционна сделка.

В зависимост от инвестиционния потенциал всяко жилище ще донесе на собствениците си някаква възвръщаемост в бъдеще. "Оборище" е и може би единственият квартал в София, в който буквално всеки имот има експоненциално нарастваща възвръщаемост във времето. Анализите показват, че този тренд ще се запази и в бъдеще.

Teatralna Park Residence покрива основните критерии за взимане на решение за покупка за млади семейства с добри доходи дори и ако прави района достъпен за тях и предлага съвременна среда с всички включени ползи на затворения комплекс, които са така важни за постигане на важния индикатор – „високо качество на живот“. Който не означава на всяка цена лукс, а оптималност, баланс и здравословност. „Театрална“ покрива всички тези фактори, подпомогната от изключително удобния терен, на който се разгръща проектът.

Преди всичко, макар и разположен в стария исторически квартал, новият проект е в т.нар. артистичен ъгъл на центъра, както гласи едно от рекламните послания на „Театрална“. Изнесен встрани от гъсто застроените терени на квартала, комплексът има няколко основни предимства – наличие на въздушен поток, простор и необезпокоявана гледка на 360 градуса към Витоша, Стара планина и централните градски емблематични сгради, особено от по-високите етажи. Локацията прави достъпно и постоянното слънцегреене и светлина за почти всяка жилищна площ в сградата. Всички тези дадености са гарантирани и в перспектива, защото заобикалящите терени няма да бъдат застроени поради обществения си характер, това са предимно обществени площи като парка „Заимов“ и коритото на Перловската река. Теренът е и част от вдъхновението за проекта, който със своите изчистени форми и планиране подсилва усещането за простор и виталност. "Театрална" напълно хармонира с високите архитектурни стандарти на "Оборище" и се вписва адекватно в качествената среда на този район.

1 / 2

2 / 2

Още от самото начало на своето създаване Teatralna Park Residence има активното съзнание, че трябва

да се впише и общува не само архитектурно, но и комуникационно със средата и обитателите в квартала.

Тихата и спокойна периферия на центъра чрез проекта е разчупена архитектурно, докато се запазва нейната същност. В духа на добронамерената интеграция е и откриващото събитие на Teatralna Park Residence през 2022 г., организирано на строителната площадка под мотото “Здравей, Съседе!". На него присъстват емблематични локални заведения и институции в квартала, които създадоха незабравимо преживяване, изграждайки щастливи и спокойни бъдещи съседски взаимоотношения. 


Teatralna Park Residence е може би единственият по рода си жилищен проект, който адекватно и регулярно комуникира с локалната общност и информира за прогреса на проекта, който изпреварва заложените и оповестени предварително срокове за етапите на строителство.

Този бърз темп на строителство от своя страна е един от важните положителни индикатори за надеждността на инвестицията за купувачите. За разлика от повечето проекти от този род, "Театрална" изпреварва, а не догонва очакванията на собствениците, инвестирали „на зелено“, и представлява повече от „сигурен ход“ за закупуване на жилище или инвестиционен имот. Това обяснява и бързия темп на разпродаване на жилищните площи в комплекса, които към момента на завършване на кота 0 представляват над 40% от общия обем.

Тази необходима за всеки пълноценен живот хармония на спокойствие и развлечение

е от изключителна важност за проекта – добрите проекти се определят от детайлите и Teatralna Park Residence са помислили за всички тях в рамките на комплекса. Но идеята на жилищния комплекс, който ще бъде завършен през 2026 година, надхвърля тези рамки, давайки на живеещите освен всичките прилежащи на комплекса опции и удобства възможността да усетят живота извън него благодарение на уникалната му локация. Принадлежността му към артистичния ъгъл на центъра добавя още едно измерение към и без това амбициозните намерения на проекта.

Самото име на комплекса намеква за интересната му локация – той е заобиколен от шестте най-емблематични столични театъра, както и знакови галерии и кина, които заедно оформят необходимата доза артистизъм и удобство. За живеещите в "Театрална" ще е даденост възможността да отидеш на театър или концерт, без да има нужда да обикаляш с часове, за да паркираш. Все пак изкуството е свобода и животът е свободен, когато в него има изкуство.

Предимствата на локацията не свършват с изкуството, всички живеещи ще могат редовно да се наслаждават на гостоприемните заведения около комплекса, чувствайки се като част от една общност - общността на кв. "Оборище".

През цялата си почти 150-годишна история кв. "Оборище" е сърцето на столичния живот, което винаги бие силно и определя градската обстановка. Това естествено, не означава, че за тези 150 години кварталът изобщо не е претърпял промени. Той винаги се стреми към модернизация, което не означава загърбване на традициите, а точно обратното - надграждането им. 
По този начин комплексът с уважение надгражда съществуващите ценности на квартала прибавяйки им още едно измерение, в което съвременният градски човек с високи изисквания и конкретни очаквания да се чувства истински у дома си. А докато Teatralna Park Residence e готов да го посрещне в своята нова подобрена концепция за живот в центъра, му предоставя възможността да се запознае подробно с неговите 14 етажа иновация, качество и функционалност: teatralna.bg.

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑