Сгради

Таня Косева-Бошова, Park Lane Developments: Гордеем се, че изградихме HEALTHY BUILDING

Таня Косева-Бошова, управляващ партньор, Park Lane Developments

Г-жо Косева-Бошова, поздравления за най-голямата сделка с офис площи в България за последните три години! Колко време отне подготовката, структурирането и финализирането на сделката?

- Благодаря! Мисията на Park Lane Developments е да създава офиси, които вдъхновяват. Щастлива съм, че за втора поредна година знаковата сграда Park Lane Office Center оглавява класациите за най-голяма сделка в различни категории. През 2020 г. осъществихме най-голяма сделка на пазара на наем на офис площи в България с Allianz Holding.

Първите разговори със SAP се състояха в началото на 2018 г., когато дори още не бяхме купили земя за сградата. С мениджмънт екипа на SAP обсъждахме различни зони в града, подходящи за тяхната нова централа. Формалният процес започна в средата на 2018 г., когато SAP наеха Colliers International за свой консултант. Процесът мина през различни етапи. Разглеждахме няколко варианта за структуриране на сделката – наемане на цяла сграда, покупка на земя, изграждане на сграда по задание или покупка на готов и завършен имот.

Кои бяха основните аргументи за избора на Park Lane Office Center за нуждите на глобалната компания SAP - офис и развоен център?

- SAP търсеха нова клас „А“ бизнес сграда с отлична локация и транспортна обезпеченост. Високото качество и иновативните технологии на строителството допринесоха за финалното решение за покупка на сградата. Инвестирахме в отлична система за климатизация и вентилация на Daikin. В сградата има 10 просторни и бързи асансьора на Schindler, а фасадата е Schüco. Предвидили сме отваряеми прозорци на всички етажи, които осигуряват така ценената от хората естествена вентилация.

Освен ключовата локация сред основните предимства на Park Lane Office Center са и по-голямата от обичайната светла височина на таваните – 3,10 м, и големите прозорци (2,30 м широки и 3,10 м високи), които осигуряват важната за комфорта на работния процес дневна светлина.

На последния етаж на сградата има голяма тераса с площ над 800 кв.м, от която се разкрива страхотна гледка към Витоша. Тази зона е подходяща както за почивка от ежедневния стрес, така и за събирания и провеждане на събития на открито.

Усещането за простор и свобода се допълва и от голямото отстояние от съседните сгради и предвидените зелени площи за разходка и почивка. Ползвателите могат да се наслаждават на просторните зелени площи около сградата – 4000 кв.м парк с дървета, пейки, зарядни станции за електромобили.

Интериорното пространство без колони, правоъгълната форма на етажната плоча и централното местоположение на ядрото на сградата с асансьорно лоби, позиционирано в средата, създават много ефективни офис пространства, които позволяват бърза адаптация към нуждите на ползвателите.

Кои са основните технологични иновации и удобства, с чиято реализация най-много се гордеете и които отговарят на високите изисквания за офис среда на новите собственици?

- Гордея се, че изградихме healthy building. Инвестирахме в качествена система за вентилация Daikin, която нагнетява 50 куб.м на всеки 6 кв.м за 1 час. Като допълнителна мярка срещу разпространението на COVID-19 монтираме специални UV лампи във вентилационната система, които унищожават около 99% от бактериите и вирусите. Съвременните технически системи, използвани за изграждането на сградата, осигуряват комфортна и безопасна работна среда на всички служители и клиенти в сградата.

Тези качества на сградата ни помогнаха да спечелим две големи МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ. Горда съм, че бяхме отличени от CEE Investment Awards в категорията „Най-добър офис проект в Централна и Източна Европа“ за 2021 г., като Park Lane Office Center е първата българска офис сграда, която печели отличие от този международен конкурс. Спечелихме и награда за сградата от The International Property Awards. Награди от този ранг са символ на висока класа за професионалистите в сектора на недвижими имоти.

Каква част от сградата ще бъде за собствено ползване от новия собственик и каква вече е отдадена на наематели - кои са те и какви са очакванията за експлоатацията на сградата от новия собственик в перспектива?

- Очакванията са SAP да ползва всички свободни площи за собствени нужди, като приблизително 40% от сградата е отдадена под наем на други компании от Park Lane Developments.

В средата на 2021 г. модерната бизнес сграда приюти на едно място всички компании на "Алианц България Холдинг". Офисите им са разположени на 6000 кв.м и на три етажа. Всеки от етажите на сградата е с брутен размер 2200 кв.м и позволява креативен интериорен дизайн, съобразен с корпоративната идентичност на компанията.

В сградата има няколко по-малки наематели на офиси, ресторант Food Depot, модерни центрове за обслужване на клиентите на "Алианц" – банков офис, застрахователен и пенсионноосигурителен офис, както и център за регистрация на щети и огледи на автомобили.

Сделката включва и бъдещо осигуряване на пропърти мениджмънта на сградата - какви услуги ще продължите да предоставяте на новите собственици?

- Да, екипът на Park Lane Developments остава ангажиран със сградата като пропърти и фасилити мениджър и ще продължи да се грижи както за цялостната ѝ поддръжка и управление, така и за компаниите, които я обитават. Ангажирани сме с управление на процесите, свързани с почистване, профилактика, поддръжка, подобрения, дребни ремонти.

Може ли да припомним как протече строително-инвестиционният процес по проекта, кои са основните участници в него и как преминахте през трудните за сектора месеци на пандемията?

- България влезе в пандемията от COVID-19, когато проектът беше на етап груб строеж. Наблюдавахме ситуацията отблизо. Наш приоритет беше физическото и психическото здраве на нашите служители и контрагенти, като същевременно се фокусирахме върху това строителството на сградата да продължи по график. Въведохме работа на две смени на обекта и успяхме да довършим сградата по график за 24 месеца. Продължихме и с процеса на отдаване под наем.

Въпреки всички трудности през декември 2020 г. подписахме договор за наем с Allianz Holding – това беше най-голямата сделка за годината на офис пазара в България.

Цялостното проектиране на сградата е дело на архитектурно студио Planning с водещ архитект Илиян Илиев – компания, която е проектирала едни от най-мащабните търговски и бизнес сгради в България. Концепцията на фасадата е разработена от Chapman Taylor от Великобритания, световен лидер в проектирането на обществени сгради. Интериорният дизайн беше възложен на VIArchitects – архитектурно бюро с богат опит в международни проекти за бизнес и жилищни имоти.

Главен изпълнител за строителните дейности е Pipe System. Партнираме си също така с "Атаро Клима", "Електрисити", "Крупал", "ММВ Инженеринг", Alukönigstahl. Проектът бе финансиран от „Райфайзенбанк“. Благодаря на всички за професионалната работа!

Ще продължи ли Park Lane Developments да инвестира в нови проекти, остава ли същият съставът на партньорите в дружеството?

- Да, планираме да продължим с инвестициите - имаме дейности в България и Румъния. Активно търсим парцели в София - в централната част на града и в близост до метро. В краткосрочен план се подготвяме за изграждане на две клас „А“ бизнес сгради - в района на The Mall в София и в Букурещ в един от най-популярните бизнес райони в града - „Флореаска Барбу Вакареску“.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Как оценявате тенденциите на офис пазара и също в дизайна и структурирането на офис пространствата в момента - в България и в Европа?

- Работното място на бъдещето ще бъде хибридно – в България и в Европа. Служителите ще имат възможност да избират дали да работят от дома, офиса или в споделени пространства. Този вариант обаче не е решение за всички индустрии и/или роли в една организация. Координацията и комуникацията при този модел често е трудна и отнема повече време спрямо срещите на живо. Получава се частично разделяне на екипите, което създава трудности за мениджърите.

В дългосрочен план прекомерната работа от вкъщи води до редица проблеми - повишаване на случаите на емоционално изтощение сред служителите, трудност при привличането, обучението и задържането на кадри, влошаване на динамиката на взимане на решения.

Офис сградите се адаптират към нуждите на своите наематели – интериорният и екстериорният дизайн трябва да осигуряват повече услуги, спорт, места за срещи, зелени площи. Все по-често ще виждаме офиси, които напомнят атмосферата на дома и които създават много повече позитивни преживявания на ползвателите си. Нуждите на служителите са поставени на първо място при разработването на дизайна и разпределението на пространствата. Ще има зони за фокусирана работа, зони за комуникация, за видеоразговори, за забавление, хранене и спорт. Ефектът при компаниите ще бъде по-добра продуктивност, по-лесно привличане и задържане на таланти, а при служителите – повече щастие и удовлетвореност от работата.

Обратно нагоре ↑