Продукти и технологии

Tal Engineering представя: NOVA TV

Споделяне

Архитектурата

Новата сграда на “Нова броудкастинг груп” е изключително сложен във функционално и инсталационно отношение проект. Специфичното местоположение на имота – главна улица, част от територия, формираща се като индустриален и бизнес парк. Проектът се характеризира с един опростен обем, в който основно значение имат пропорциите и пластиката на фасадата. За тази цел е създадено специфично членение чрез слънцезащитни елементи на фасадното решение във височина. Първите два етажа на сградата се отделят като база от останалите и обемът завършва с олекотена ажурна фасада, обединена в общия силует с павилионен характер. Входът от ул. „Неделчо Бончев“ е оформен като „портал“, потъващ в обема на сградата през два етажа.

Фасадният растер е търсен така, че да осигури оптимално дневно осветление, като способства помещенията да запазят енергийния си баланс. Пластиката на фасадата оформя „ниши“, в които са разположени прозорците. Намерението ни бе да постигнем фасада с отличителен, запомнящ се характер, чрез който сградата да стане разпознаваема и да се превърне в индивидуална емблема на групата.

Арх. Радомир Серафимов

Проектирането

Проектантско предизвикателство за обект NOVA TV бе съчетаването на фасадна система с архитектурни композитни елементи, вградени в нея, заедно с асемблирането им, така че да работят като едно цяло и да се получи водоплътна фасада. Едно от основните предизвикателства пред екипа на TAL Engineering беше да измислим система на монтаж и за закачане на архитектурните композитни елементи, така че да са олекотени, максимално лесни за монтаж и да се запази търсеният ефект - скрит монтаж без видими крепежи.

На обекта е изпълнена колонно-гредова фасадна система на Schüco. За постигането на цялостната елегантна визия на сградата предизвикателство към проектантския екип на обекта беше изготвянето на множество детайли за връзки към композитните елементи.

Обшивката е изградена от 1056 броя ламаринени коруби, моделирани съгласно заданието и проектирани, така че да се покрие изискването за олекотен монтаж и последователност на вграждане във фасадата. С изпълнението им бе постигната ефектна визия и водоплътна обшивка, която подчертава желаната визия на архитекта. Към тях моделирахме прожекторни системи, които бяха вградени в обшивката, за да постигнем и ефектна нощна визия, която подчертава приятните извивки на композитната обшивка.

Инж. Петрослав Панчев

Монтажът

Нашата работа бе насочена към изпълнение на заданието с изключително високо качество, прилагане на нови технологии за монтаж съобразно утвърдените стандарти, срокове и уникалност на проекта. За да удовлетворим изключителната взискателност на инвеститора, екипът на TAL Engineering преодоля редица предизвикателства. Едно от тях беше наваксването на закъснението в отделните етапи. Чрез непрекъсната комуникация с доставчиците на системата и с проектовите ръководители на изпълнителя спазихме крайния срок. Други предизвикателства по изработване и изпълнение на окачената фасада преодоляхме, като мобилизирахме всички звена и с общи усилия на специалисти, проектанти и ръководители от различните дейности и нива на управление успяхме да постигнем финалния резултат - окачената алуминиева фасада на сграда NOVA TV без аналог в страната.

Инж. Румян Рудолф

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2022 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

Обратно нагоре ↑