Сгради

"Сребърна 18" София

Даниел Терзиев, оперативен мениджър, "Арт Е Строй"

Научете повече за сградата, участник в Национален конкурс "Сграда на годината" 2022, в предстоящия брой 6 на списание ГРАДЪТ

Проектът отразява иновативния дух на новоизграждащия се район

- Г-н Терзиев, разкажете ни повече за "Сребърна 18"?

- Много благодаря от името на целия екип на "Арт Е Строй" за възможността да бъда ваш гост и да разкажа повече за този проект. Откриването на "Сребърна 18" бележи много важен момент не само в моето професионално развитие, но и в развитието на цялата компания. Целта ни бе да изградим една стилна жилищна сграда, която да привлича със своите елегантност и модернизъм. Искахме да отразим иновативния дух на този новоизграждащ се квартал по най-добрия начин и да направим нещо наистина красиво. Вярвам, че съчетанието на камък лимра и алуминиевия меден композит като материали, които използвахме за направата на външната фасада, успя да постигне този резултат.

"Сребърна 18" се състои от 30 жилища, 6 търговски помещения и 52 паркоместа. Сградата е разположена на много добра локация в квартал "Хладилника". В непосредствена близост се намират ключови транспортни възли за целия град. Общата РЗП на сградата е 6580 кв. м. Успяхме да завършим сградата за 18 месеца с безценната помощ на всички наши партньори. Искрено благодарим за тяхната подкрепа, всеотдайност и доверие в нас и нашите идеи.

Функционален тип: Жилищна сграда
Местоположение: София, България
Инвеститор: "Арт Е Строй" Д ООД
Архитектура: STARH
Година на реализация: 2022
Площ на имот: 1322 кв.м
Застроена площ: 558 кв.м
Разгъната застроена площ: 6580 кв.м
Апартаменти: 30

Фотограф: Диян Станчев

- Какви са архитектурните концепция и решения?

- Имахме честта да работим със Студио STARH, които успяха да проектират сградата върху този изключително нетипичен и предизвикателен парцел - с дължина 92 метра и форма на триъгълник. Целта ни бе да оползотворим терена по най-добрия естетически, но в същото време практичен начин. Концепцията на архитектурния проект се базира на стремежа да съчетаем два контрастни елемента - да позиционираме така фасадата, че да отваря апартаментите към заобикалящата природа и гледки, докато в същото време изгражда уединение и изолация в частите, които имат изложение към офис сгради.

- Какъв е таргетът на клиентската група и каква е заетостта към момента?

- Основния ни таргет са хора с висок критерии за качество. Млади хора и семейства са сред най-честите ни клиенти. За тях е важно жилището, което купуват, да е изградено не само с най-качествени материали, но и да е изпълнено добре и с внимание към детайла.

- Какво намират съвременните обитатели в "Сребърна 18" като комфорт, локация и инфраструктура?

- Забелязвам, че хората започват да оценяват все повече места, които, от една страна, са на добра локация и предлагат развита инфраструктура и лесен достъп до градската среда, а от друга - не губят връзка с природата и идеята за релакс и спокойствие. За да отговорим на второто изискване, ние използваме френските прозорци с алуминиева дограма и троен стъклопакет за максимална топло- и шумоизолация. Във всеки апартамент влиза достатъчно количество светлина, независимо от изложението. Относно локацията - самият квартал представлява перфектен микс от красиви паркове и бързоразвиваща се урбанизация. Метростанция “Витоша“ и мол "Парадайс" са ключови за района.

- Какви са типовете апартаменти и използвани материали и системи?

- В "Сребърна 18" имаме двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти. На последния етаж изградихме страхотен мезонет с 360 градуса панорамна гледка и асансьор, който дава достъп директно към хола на апартамента. Апартаментът е луксозен и идва с цял куп екстри, които могат да се адаптират към дизайна. За нас е изключително важно всички системи да са подготвени за бързоразвиващото се технологично бъдеще и да са в крак с най-новите иновации на пазара. Подготвяме всяко жилище за "умен дом" - изграждаме умни отоплителни системи на Viessmann, както и слагаме най-високия клас KONE асансьор с умно управление и поддръжка.

- Проектът е разположен на ключова локация в квартал "Хладилника" - какви са вашите предвиждания за развитие на зоната?

- Районът се развива блестящо. С всички нови офис сгради наоколо населението на квартала расте замайващо бързо. Отварят се повече интересни заведения и места за най-различни дейности. Обособяват се множество паркове и градини. Хората започват да търсят семейни жилища, които да са позиционирани в красива и безопасна среда. Инфраструктурата се развива страхотно - пример за това е новата връзка между булевардите "Атанас Дуков" и "Филип Кутев". Самият квартал започва да има европейски облик и това го отличава значително от всичко, което се случва в околността. Освен това много клиенти търсят да инвестират в района именно поради всичко досега изброено.

Моите виждания са, че квартал "Хладилника" ще донесе стабилно развитие и обогатяване на столицата ни и ще се превърне в център за иноваторски бизнес идеи и благоприятна среда за живеене.

1 / 2

Фотограф: Диян Станчев

2 / 2

Фотограф: Диян Станчев

Минималистична структура от мед и бял варовик

Жилищна сграда "Сребърна 18" е ситуирана в бързо развиващ се район между Ловния парк и метростанция "Витоша" в град София, в непосредствена близост до "Парк Лейн офис център". Програмата на инвеститора предвижда изграждането на сграда, в която да се постигне синергия между корпоративната идентичност на компанията възложител и архитектурния език на STARH. Сложният триъгълен ъглов имот, както и градоустройствените ограничения до голяма степен определят основния обем на сградата. За постигането на категорична визия и функционални пространства на обитаване е използвана ортогонална схема в план, която е водеща и при изграждането на обемно-пространствената структура на сградата.

Основен композиционен елемент е минималистичната рамка от бял естествен камък - Limra. Квадратната ѝ геометрия успокоява динамичния обем, придава изискана строгост и ред на сградата. Съотношението между материалите на заден план – алуминиев композит с текстура copper и стъкло –  търпи промяна и развитие спрямо географските посоки и функцията на вътрешните пространства. Материалите и цветовете за сградата са избрани така, че да допълнят и продължат развиващата се околна среда, където доминанта се явява офис център в съседство.

Въпреки сложните градоустройствени параметри и техните ограничения, които се явяват най-голямото предизвикателство на този проект, в архитектурния дизайн и функция не са допуснати компромиси. Всички детайли са изпълнени с внимание и прецизност, за да подчертаят балансираната архитектурна визия на "Сребърна 18".

Функционално сградата е планирана на два подземни и осем надземни етажа, като последният е терасовиден. Първият етаж е предвиден изцяло за търговски помещения. От втори до осми етаж са разположени 30 апартамента с ясна и чиста планировка и благоприятно географско изложение.

Използваните материали – бял варовик Limra, Copper и стъкло, осигуряват визуална и функционална качествена среда на живот с минимални разходи за експлоатация и поддръжка във времето.

Вижте статията в брой 6/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ

Обратно нагоре ↑