Сгради

Спа хотели "Катарино" и "Орбита": По време на пандемията българският турист преоткри дестинации в България

Виктор Леонов, генерален мениджър на СПА хотел "Орбита", с многогодишен опит на различни ръководни позиции в туризма. Работил в 4* и 5* хотели от световни вериги в България, Германия и Обединеното кралство. Магистър по образование в туризма, специализирал в Обединеното кралство, Финландия и България.

- Какви бяха изминалите години за хотелския и туристическия бизнес?

- Изминалите години и пандемична обстановка в страната изправиха хотелския бранш пред много нови предизвикателства и условия на работа. Бързата адаптация, добрата ценова политика и качеството на услугата бяха необходимите крачки за всеки хотел, за да оцелее бизнесът му в тази динамична обстановка. С правилната организация и двата ни хотела – "Катарино" и "Орбита", успяха да предложат на гостите си комфорт и пълноценна целогодишна почивка.

Петър Захов, генерален мениджър на "Катарино СПА Хотел". 21 години е посветил на хотелиерския бизнес и се е изкачил от най-ниската до най-високата длъжност в йерархията, вече 15 години е генерален мениджър на 4- и 5-звездни хотели в района на Разлог и Банско.

- Какви са вашите изводи след пандемията? Как ще еволюира хотелската услуга?

- По време на пандемията българският турист преоткри дестинации и места за настаняване в България. Тези две години добавиха стойност да се развие туристическият бизнес, да се адаптира, за да даде една по-добра и качествена услуга. След като родните туристи опознаха страната ни, сега хотелиерите се изправят пред ново предизвикателство, а именно да ги задържат в следващите сезони отново тук, въпреки че границите вече са отворени, и да се справим с проблема с липсата на дългосрочно планиране на почивки на туристите.

Мария-Магдалена Петрова, маркетинг мениджър на "Катарино СПА Хотел" и "СПА Хотел Орбита" с над 10-годишен опит в сферата на маркетинга и продажбите и специализация в дигиталния маркетинг. Работила в хотели на различна локация - София, Девин, Елена, Банско и Разлог.

Според повечето хотелиери в бранша в средата на 2022 г. бизнес климатът се е подобрил спрямо същия период през миналата година. Това показват резултати от традиционното национално допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) до мениджъри и собственици на хотели. Като цяло очакванията как ще се развие заетостта до края на годината са по-скоро позитивни. Въпреки това основните теми, които са на дневен ред, с които туристическият бизнес ще трябва да се справя, са растящата инфлация, ръстът на стоки и услуги, last minute резервации и недостигът на персонал в сферата.

- Какви са очакванията за възстановяване на международните пътувания? Какъв потенциал има локалният пазар?

- Целият летен сезон минава с възможността за международни пътувания и отворени граници. Ето за пример нашата близка съседка Гърция очаква над един милион посетители през първата седмица на август, това обяви министърът на туризма Василис Кикилиас. Той подчерта, че само през май приходите от индустрията са с 26 млн. евро повече спрямо същия месец на 2019 г. Въпреки това локалният пазар е сравнително стабилен, това са нашите наблюдения спрямо заетостта на двата ни хотела и силното търсене в периода.

Отваря се и нова възможност за нас, освен да задържим интереса на местно ниво, и да привлечем чуждестранни туристи. Работим активно с международни туроператори, с които да направим атрактивни предложения както за летния сезон, така и за идния активен зимен сезон. СПА хотел "Катарино" и СПА хотел "Орбита" предлагат невероятни СПА и уелнес зони, които да осигурят истински релакс през зимните месеци. "Катарино" е в непосредствена близост до ски пистите в Банско, което го прави изключително атрактивен за скиорите през сезона. "Орбита" от своя страна разполага с най-големия СПА център в района на Благоевград и е само на 20 км от новите писти в ски парк КАРТАЛА.

1 / 4

"Катарино спа хотел"

2 / 4

"Катарино спа хотел"

3 / 4

"Катарино спа хотел"

4 / 4

"Катарино спа хотел"

"Катарино спа хотел"

Площ: 31 000 кв.м
139 луксозни стаи и апартаменти - делукс, джуниър, ВИП апартамент
Фамилни къщи със 17 комфортни апартамента с по две спални
5 заведения (ресторант, механа, лоби бар, витамин бар, външен бар басейн)
3 конферентни зали
Модерен СПА & Уелнес център
3 отопляеми вътрешни и външни басейна с обширни зелени площи, детски клуб и външни площадки, собствен тенис на корт, боулинг зала, зала за тихи игри, магазин за дрехи и аксесоари, хранителен магазин, банкомат
Собствена зарядна станция за електромобили 22 kW

- Разкажете ни повече за СПА хотел "Орбита" и "Катарино СПА", за техните особености и предимства?

- СПА хотел "Орбита" е малък бутиков хотел, сгушен в полите на планина Рила, на минути от красивия Благоевград. Хотелът e уникална симбиоза от природа с кристален планински въздух, слънчеви и чисти стаи и просторно СПА с топли басейни. Палитрата от услуги, които предлагаме, включва всичко необходимо за една пълноценна почивка, комбинирана с индивидуално отношение към гостите за всяко тяхно желание. Елегантният ни ресторант с лятна тераса предлага питателна и вкусна храна с продукти от нашите екологично чисти ферми.

СПА комплекс "Катарино" е разположен върху площ 31 000 кв.м, сгушен в сърцето на двете най-високи планини в България - Рила и Пирин. Това, което отличава комплекса, е атрактивната му локация, която се намира само на 5 минути с кола от град Разлог и на 10 минути от Банско - най-известният ски център на Балканите. В близост до летни и зимни съоръжения, но същевременно встрани от градската шумотевица, чистите борови гори, обгръщащи комплекса, правят "Катарино СПА" притегателен център за истинска отмора и презареждане сред природата.

СПА комплекс "Катарино" е от първите модерни СПА хотели с прекрасни условия за целогодишен туризъм в региона на Банско и Разлог. Създаден през 2005 г. и изцяло обновен през 2018 г., той е въплъщение на представата за луксозна СПА почивка сред природата! Със своята съвременна концепция за СПА и уелнес услуги комплексът е идеалната дестинация за релакс, семейна почивка или ски ваканция. Комплексът разполага със 139 луксозни стаи и апартаменти, 17 еднофамилни къщи с по две спални, 5 заведения (ресторант, механа, лоби бар, витамин бар, външен бар басейн), 3 конферентни зали, 3 отопляеми басейна.

Обратно нагоре ↑