Сгради

София Еърпорт Център: Стандартното работно място и среда се променят

Споделяне

Мария Тантилова, Лизинг и маркетинг мениджър, София Еърпорт Център

Невиждана година беше последната! Създалата се ситуация с пандемията ни вкара в напълно непознат алгоритъм на живот. В един момент сградите бяха пълни и комплексът кипеше от живот. Всяка седмица организирахме събития - нетуъркинг срещи, фермерски базар. На следващия ден всичко беше празно. Трябваше да се научим да живеем със съвсем различен ритъм от този, на който бяхме свикнали.

Днес, малко повече от една година живот в „новата реалност“, аз съм категорична, че хоум офисът не може да измести напълно работата в офиса. Чувството е съвсем различно, когато идваш на работа в пространство, различно от домашния уют и бит, пространство, което те вдъхновява и в което общуваш със съмишленици. Корпоративната култура на повечето компании изключително много държи на асоциацията – име на фирмата и локация. Служителите, партньорите, клиентите е необходимо да свързват фирмата с физическо място. За щастие в SAC нямаме наемател, който да е освободил офиса си по време на ковид кризата, но нямаме и нови наематели.

Трансформацията в офис пространствата започна и тенденцията е в осигуряване на повече на пространствата. Допреди 2020 г. стандартът беше 10 кв.м за едно работно пространство, а днес говорим за 15 кв.м и повече.

Стандартното работно място, каквото го познаваме в последните 30 години, се променя.

Hot desking
 

Съвременната тенденция е hot desking – служителите имат на разположение което бюро си изберат, вместо да имат фиксирано място. Наблюденията ми са, че нашите наематели мислят в посока на това как да осигурят повече пространство на служителите си. Да им дадат свободата да преценяват къде се чувстват най-сигурни, за да работят. Удобството е важно, но вече е важна и самата обстановка и да се чувства спокоен човек на работа. Да е в безопасна среда, но не и стерилна.

Въздух, свобода и повече пространство – това е моята визия за работните пространства в офис сградите. Все повече ще се търсят устойчиви модели на енергоспестяващо строителство и иновативни дизайнерски концепции. Предпочитани ще бъдат комбинация функционалности, които да използват най-добре общите части с цел намаляване на плътността, създаване на гъвкави работни станции и зони за отдих.

SAC винаги е бил пионер в концепции, насочени към гъвкаво работно пространство и обогатяване на общата среда. Нашите наематели знаят, че колкото по-удобна е работната среда и по-олекотено работното пространство, толкова по-креативни могат да бъдат техните служители и работният процес да върви много по-гладко.

Трансформацията Re: Share - The Flex-R lounge
 

Когато Sofia Airport Center остана празен през март 2020 г., ние решихме да превърнем кризата във възможност. Развихме идеята за външните части на комплекса - външна спортна площадка, фитнес – да ги превърнем в места, които дават въздух и помагат на хората да се чувстват по-сигурни в тези несигурни времена. Работим по тази концепция много активно и се надяваме до края на годината да я осъществим в пълния ѝ вариант.

Целият проект се нарича Re: Share, а Flex-R lounge ще е пространство за гъвкава работна среда. Работим по неговата трансформация и планираме през лятото да го представим на цялата общност на SAC - всички наематели, партньори и приятели. В основата на проекта е co-working идеята, Flexible Work Stations. Пространството е уникално само по себе си – обща площ 300 кв.м и височина 15.5 м. Първото, което се усеща, е чувството за простор, за свобода и близост до природата. Това е бившата зимна градина и ние запазваме голяма част от озеленяването. Наемателите ни ще могат да се възползват от всички предимства на пространството, вътре ще има много удобства, не само удобни места за сядане и работа. Цялото разпределение на работните места е съобразено с новите тенденции постковид – социална дистанция, дезинфектиране, поддръжка.

SAC като част от портфолиото на Revetas винаги е бил пионер в прилагането на концепции, които обогатяват общите части и цялостната среда, в която служителите живеят и работят. Затова и плановете ни са за развитие на потенциала на целия комплекс. Продължаваме да работим и по дизайна на нова логистична сграда, както и финализиране на проекта по сграда А3.

Повишената хигиена, безопасност и гъвкавост
 

Още в началото на пандемията взехме всички нужни мерки – дезинфектанти в общите части, интензивно почистване на повърхностите и подовете, мониторинг на регистрирани случай на служители в сградите. Персоналът, който поддържа общите части, е екипиран с всичко необходимо, за да може да бъдат следвани всички политики за превенция и поддръжка на сградите.

В контекста на такива ситуации и пандемия е много важна и връзката с подизпълнителите, които поддържат различните системи в сградите. Активно общуваме с наемателите, за да можем да следим ситуацията и да вземем нужните мерки, ако се наложи.

Активирахме всички канали на комуникация - социални мрежи, мейлинг. Стараем се да показваме всички възможности, които те имат като част от нашата общност и да се гордеят с тях. Основната ни задача е да знаят, че докато се грижат за бизнеса си, ние се грижим за заобикалящата ги среда.

Превърнахме пространството в общност
 

Здравословната и безопасна среда винаги е била важна, но днес това важи повече от всякога. Днес вече не говорим само за физическа безопасност, но и за психическа. Служителите имат нужда от здравословна среда, която да усещат с всичките си сетива. Близостта на природата, отворените пространства, възможността за спорт, спокойствие и положителна атмосфера. Това са тези детайли, които са извън архитектурата и дизайна, но са от изключителна важност за балансирания начин на живот. Щастлива съм, че SAC е уникален именно със средата си. В годините с колегите успяхме да създадем една съвсем различна среда от другите бизнес центрове в София. Превърнахме пространството в общност. В място, където можеш да прекараш не само работния си ден, но и свободното си време. Можеш да нахраниш рибите в езерото през обедната си почивка, можеш да пиеш кафе в парка, да седнеш на пейка и просто да се наслаждаваш на спокойствието, можеш да дойдеш в уикенда със семейството си и да се насладиш на цялата тази среда отново. Златна среда, която носи усещане за свобода на служителите, които работят в нея.