Продукти и технологии

След 30 години лидерство при ПВЦ системите: "Профилинк" навлиза в сферата на алуминиевите архитектурни решения

Теодор Линкин, управляващ партньор, ЛИНКИН

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

- Г-н Линкин, "Профилинк" - лидер в областта на ПВЦ системите, вече е ребрандирана като част от индустриалната група ЛИНКИН - може ли да ни разкажете за причините за тази трансформация?

- Историята на "Профилинк" е пример за успешно развитие, което продължава вече повече от 30 години и което в момента имаме възможност да надградим с портфолио от продукти от алуминий в синергия с компаниите от групата ЛИНКИН.

През последните години "Профилинк" генерира сериозен растеж, в резултат на което се появи потребност от диверсификация на нашето портфолио и необходимост да навлезем в сектора на алуминиевата екструзия. Целта е да доразвием архитектурното си портфолио и да добавим към него алуминиеви системи от по-висок клас и нова потребителска аудитория.

Това е една от причините за сериозната ни инвестиция в нов завод за производство на алуминиеви профили край Пловдив. В него ще произвеждаме както системите на "Профилинк", така и алуминиеви профили за други индустрии. Това в момента се случва и в завода за ПВЦ профили, където освен системи на "Профилинк" произвеждаме профили и за други клиенти. Всичко това ни подтикна да създадем ЛИНКИН, индустриална група, под чиято шапка ще се развива "Профилинк" като архитектурен бранд.

- Какви са очакваните резултати от ребрандинга на "Профилинк" в рамките на групата ЛИНКИН?

- Очакваме да осигурим адекватен фокус към различните аудитории на двата бранда и техните продукти и услуги, а споделеното производство ще ни позволи да постигнем по-голяма ефективност и оптимизация на ресурсите. С отделни търговски екипи, фокусирани върху собствените си области, ще постигнем по-ефективно и целенасочено пазарно проникване, което ще доведе до увеличаване на обхвата на клиенти и потенциални възможности за растеж. Тези стратегически действия ще укрепят нашата позиция на пазара и ще насочат развитието на брандовете в посока, която отразява специфичните цели и потребности на клиентите.

Нов роботизиран завод за 10 хил. тона годишно алуминиеви профили
След 30 години опит в производството на ПВЦ профили ЛИНКИН изгражда нов автоматизиран и роботизиран завод за алуминиеви профили върху 186 дка в село Радиново до Пловдив. Сградата на първото хале е с площ 29 хил. кв.м. Зaвoдът e c ĸaпaцитeт нa пъpви eтaп 10 000 тoнa гoдишнo aлyминиeви пpoфили пpи нaпълнo aвтoмaтизиpaн пpoизвoдcтвeн пpoцec. ЛИНКИН e cpeд дeceттe нaй-гoлeми пpoизвoдитeля нa ПВЦ пpoфили в Eвpoпa.

1 / 2

Примери за приложение на Profilink Orbis

2 / 2

Примери за приложение на Profilink Orbis

- Може ли да коментирате състоянието на пазара на архитектурни системи в България и региона?

- Състоянието на пазара на архитектурни системи в България и региона показва стабилност и потенциал за растеж. В последните години се наблюдава увеличен интерес към модерни и енергийно ефективни решения за сгради, което води до повишеното търсене на качествени архитектурни системи. Освен това инвестициите в строителството и недвижимите имоти в региона също играят важна роля за развитието на пазара. Конкуренцията е активна, като компаниите с високо качество на продуктите, иновативен подход и гъвкавост в реализацията си са в по-изгодно положение. Стремежът към устойчиво развитие и енергийна ефективност допринася още повече за разнообразието и динамиката на пазара. В общи линии перспективите за развитие на пазара на архитектурни системи в България и региона са обещаващи, като важно е да се продължи инвестирането в иновации и качество, за да се задоволят растящите нужди и очаквания на клиентите. А ние от своя страна чрез системния ни подход заедно с инженеринговите ни екипи сме готови да посрещнем взискателните им нужди.

- Какви са продуктовите решения и системи, които разработвате?

- В нашето портфолио имаме разнообразие от продуктови решения, които отразяват нашата 30-годишна история в ПВЦ сектора. Нашите ПВЦ решения за врати, прозорци и плъзгания са доказали своята надеждност и функционалност.

В момента обаче нашето внимание и енергия са насочени към разработването на алуминиеви архитектурни системи. С гордост можем вече да представим нашата първа алуминиева система за прозорци, Profilink Orbis, която е резултат от иновативните усилия на нашия инженерен екип. Тази система предлага не само елегантен дизайн, но и изключителна издръжливост и енергийна ефективност. Много скоро ще можем да се похвалим и с решение за безфалцови врати отново от същата серия, а до края на годината предстои лансиране на плъзгаща система и първото ни решение за окачена фасада.

Нов роботизиран завод за 10 хил. тона годишно алуминиеви профили

След 30 години опит в производството на ПВЦ профили ЛИНКИН изгражда нов автоматизиран и роботизиран завод за алуминиеви профили върху 186 дка в село Радиново до Пловдив. Сградата на първото хале е с площ 29 хил. кв.м. Зaвoдът e c ĸaпaцитeт нa пъpви eтaп 10 000 тoнa гoдишнo aлyминиeви пpoфили пpи нaпълнo aвтoмaтизиpaн пpoизвoдcтвeн пpoцec. ЛИНКИН e cpeд дeceттe нaй-гoлeми пpoизвoдитeля нa ПВЦ пpoфили в Eвpoпa.

1 / 2

Примери за приложение на Profilink Orbis

2 / 2

Примери за приложение на Profilink Orbis

- Какви са иновациите при съвременните архитектурни системи?

- Съвременните архитектурни тенденции в нашата област включват максимално големи позиции и изключително висока степен на комфорт, осигуряващи отлична шумо- и топлоизолация. Инженерният процес се фокусира върху геометрията на прозорците, вратите и фасадите. Иновациите са насочени към материали и детайли, които са все по-интересни и включват електронизация. Важно е да се отбележи, че иновациите продължават да играят важна роля не само по време на разработване и производство на профилите, но и през целия жизнен цикъл на архитектурните системи, като се вземат предвид и концепциите за опазване на планетата.

Това означава, че в съвременните архитектурни системи "Профилинк" се интегрират различни технологични иновации, за да се осигури висока ефективност, устойчивост и комфорт за потребителите, като същевременно се отчита и влиянието върху околната среда.

- Фактори като екология, пестене на ресурси, продукти без вредни емисии и рециклиране са ключови в съвременния свят - какво е мястото на тези приоритети във вашата работа?

- В нашата работа екологичните и устойчиви практики заемат централно място. С развитите ни производствени мощности сме едни от пионерите в Източна Европа в областта на екологичните иновации. Нашата ангажираност включва внимателно проследяване на въглеродния отпечатък на нашата дейност от производство до логистика.

Постоянно изследваме и внедряваме ефективни методи за намаляване на енергопотреблението. Например в нашия завод за алуминиеви системи успешно използваме системи за рекуперация, които ни позволяват да спестим до 80% от енергията, необходима за нагряване на алуминия до 500 градуса. Също така преминаването ни към инверторни помпи допринася за значителни реални икономии.

В ЛИНКИН активно подкрепяме принципите на рециклиране. Ние сме собственици на единствения завод за рециклиране на ПВЦ отпадъци, генерирани от производство на дограма, което ни позволява да допринесем за намаляването на въздействието върху околната среда. Също така от 2019 г. разполагаме със собствена фотоволтаична система, инсталирана на покрива на нашия завод за ПВЦ профили, която ни осигурява възможност да покриваме до 30% от нуждите на завода. Предстои изграждане на такъв фотоволтаичен парк и на покрива на новия завод за алуминиеви системи в с. Радиново.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT

Обратно нагоре ↑