Сгради

SKYWAVES: Символ на стремежа и възходящото развитие на бизнеса

SKYWAVES е многофункционална сграда, разположена с неповторима гледка към природата на Витоша. Тя е резултат на многопластово проучване в сферата на най-новите тенденции в архитектурата, в иновациите на строителни енергоефективни и устойчиви материали и на нуждите на мениджмънта и екипите от пространства за стратегическо планиране, ефективен диалог и стимулиране на креативното мислене. SKYWAVES е дързък поглед към създаване на пространство, отразяващо имидж и репутация на компании с визия за висока продуктивност и постижения.

SKYWAVES е повече от бизнес сграда клас А. Тя е посветена на идеята за най-високия стандарт, комфорт и уют. Концепцията е на бутикова бизнес сграда, ситуирана в среда с поглед към природата, на която всеки етаж има своята възможност за различно овладяване на пространството, с основен акцент върху вътрешен простор, естествена светлина и вдъхновяващи гледки.

Философията на сградата е в три взаимосвързани елемента

Впечатляващата и открояваща се емблематично в обкръжаващата я среда визия има за идея да отразява имиджа на компаниите – стил, устойчивост, качество и иновативност. Уникалната фасада на Skywaves е във формата на вълна (Wave). Тя е огледало на идеята за динамичност на средата. Фасадата се разкрива от далечина, осъзнава се като уникален елемент в обкръжаващата среда и се променя в движение - също както бизнес постиженията, водещи компаниите, проактивно насочени към бъдещето, към успех.

Архитектурният образ, изграден чрез изчистеното планово и функционално решение на сградата, кореспондира на динамиката на бизнес средата, а подчертаният ефект на извисяване към небето е символ на силния стремеж за възходящото развитие на бизнеса и постигане на високи резултати.

Важността на взаимовръзката между динамичния процес на работа и нуждата от време за размисъл, споделяне на знания в екипа и ефективна комуникация е отразена от споделените пространства за почивка и неформални разговори, както и пространствата за провеждане на семинари и уъркшопове.

София е единствената европейска столица с мека планина в рамките на града и локацията на Skywaves е избрана така, че да е ситуирана с поглед към природата и едновременно на място с най-бърз достъп до различни части на града. Двете основни артерии - бул. "България" и Околовръстния път, се пресичат на едно от най-красивите места – детелината, на която е избрано да се извисява проектът. Местоположението на сградата дава изключително бърз достъп дори в натоварените часове до центъра на града, до летището и най-вече на ценителите на природосъобразния начин на живот от южните квартали - до дома им.

Skywaves е сграда на бъдещето, която ще принадлежи на онези, които вярват в стилните форми, синхрона с природата и стремежа към високи постижения в бизнеса.

1 / 2

2 / 2

С открояващ се силует и височина 40 метра

сградата представлява акцент, но същевременно и контрапункт на околното застрояване, внасяйки нова посока в архитектурния облик. Сградата е развита в 11 нива над терена. Конструирана е на 2 етажа с приемна зона с представително лоби, предразполагаща към разговори кафетерия и изискан шоурум. Следващите 7 етажа са предназначени за просторни офиси, облени със светлина, а двата последни етажа са с многофункционални площи, състоящи се от зала за събития SKYHALL и озеленена градина на покрива с гледка към града и Витоша. Всеки от етажите има 365 кв.м застроена площ, като монолитната безгредова конструкция осигурява възможности за креативни решения при разпределението на всеки етаж – от луксозни просторни кабинети до компактни и ефективни работни места.

Уникален елемент е изящната фасада. Двойната окачена система се състои от един основен високоенергоефективен слой и от втори слой от слънцезащитни алуминиеви ламели, оформящи рисунъка по фасадата. Работният проект за фасаден дизайн и изпълнението му се осъществяват от безапелационния към високото качество и изпипващ всеки детайл партньор по проекта Alumina Elit. Компанията създава уникална конструкция от алуминиеви профили на световния лидер Reynaears с трислоен (двукамерен) стъклопакет от Guardian Glass. Внедряването на високоселективните стъкла SunGuard SNX 60 заедно с триплекса със звукоизолационна мембрана правят възможно постигането на висока енергийна ефективност (над 60%), ниският им соларен фактор (28%) пази от прегряване, като едновременно с това позволяват светлината да преминава в помещението.

Осезаемият комфорт е в синхрон с оптимизиране на разходите за охлаждане и отопление през всички сезони на годината.

Погледната от изток, сградата има плътна част с вентилируема фасада с високи енергоспестяващи показатели. Продължението на стъклената фасада над височината на последното ниво осигурява защита от шум и вятър на покривната градина, като дава възможност за пълноценна почивка и изживяване на приятни моменти с изключителна панорамна гледка във всички посоки.

Зад открояващата се фасада сградата създава условия за комфорт и вдъхновяваща среда за своите обитатели

Височината в офисните етажи е 3,20 метра – пространство и обем за създаване на идеи за развитие. На всеки етаж има предвидени отваряеми прозорци в синхрон с вярванията, че „глътка чист въздух стимулира мисленето и креативността“. Всеки етаж има и индивидуален рекуператор с осигурен въздушен обмен 50 куб.м на работно място. VRF системата за централна климатизация Toshiba позволява индивидуално отчитане на потребената енергия. Всички естетични и функционални решения в интериора са подсилени от вложените качествени материали и приложените мерки за постигане на високата енергийна ефективност на сградата. Системата за видеонаблюдение и контрол на достъпа проследява пропускателното текучество на хора в сградата, като дава усещане за сигурност и спокойствие.

Една от най-впечатляващите идеи в сградата е интериорът на общите части. Той е създаден специално от Cachè Atelier с мисъл за уют, общуване и стимулиране на комуникацията между личности с визия.

SKYWAVES е изживяване на пътя от усилията, водещи към бизнес резултати, и спокойствие на ума с поглед, насочен към хоризонта. И за създателите си, и за бъдещите си обитатели.

Многофункционална сграда SKYWAVES
РЗП: 5049 кв.м
Инвеститор: "Р.С. Инженеринг" ООД
Изпълнител: "Р.С. Инженеринг" ООД
Проектант: "ТДИ Дизайн" ЕООД, арх. Делян Стефанов

“Р.С. Инженеринг” ООД
“Р.С. Инженеринг” ООД е строителна компания, специализирана, извършваща строителство на сгради и съоръжения заедно с всички съставляващи процеса дейности - проучване, проектиране, консултантски услуги, сделки с недвижими имоти и инвестиции.
Компанията, създадена от инж. Рашко Стайков, тази година навършва 28 години от създаването й. Отговорността и ангажиментът за съвършенство в проектирането и изпълнението стоят в ръцете на управителя Александър Стайков и екипа от професионалисти с над 30 години опит в строителството. Всеки изпълнен проект “Р.С. Инженеринг” ООД съгражда на база на четири основни елемента – мечта към постижения, кауза за природата, партньорство с най-успешните изпълнители и екип от професионалисти. Петият елемент е непреклонният стремеж за качество и устойчивост.
“Р.С. Инженеринг” ООД подкрепя активно развитието на бъдещите специалисти със стипендия на името на инж. Рашко Стайков за студенти от УАСГ с високи достижения и силно изявено желание за развитие в професията на строителния инженер.

Александър Стайков, управител, "Р.С. Инженеринг"

 

Александър Стайков, управител, "Р.С. Инженеринг": Skywaves решава дилемата - в офиса или в дистанционен режим

Skywaves е сграда, която носи отношение на бъдещите компании в нея. Както от самите тях към екипите им като послание за значимостта на комфорта на работното място и към природата с вписването й във формата на фасадата, през озеленените градини до енергоефективността и опазването на ресурсите, така и от бизнес партньорите им - за усещането за комфорт по време на сътрудничеството им. Защото сградата сама по себе си е заявка за позициониране. Всяка компания има няколко основни инструмента, за да представи себе си като имидж в бизнеса и като работодател - локацията на офиса, архитектурата на офиса, интериорът.

Локацията на сградата е от съвсем нов тип – градска среда, близо до природата, с иновативни проекти на бизнес сгради в горната част на бул. "България". София стана изключително динамичен град, задръстванията отнемат голяма част от времето на хората. За бизнес срещи на високо ниво, за стратегически мениджмънт уъркшопове, за компании с поглед в иновациите и в голямата картина е нужно точно позициониране, което да откликва на ежедневието, визията им за бъдещето и стила на лидерство. Skywaves носи желание за поставяне на нови стандарти – за лукс, синхрон между лидерство и екипност, поглед надалече в забързания град. Идеята, че „небето е лимит“, вече не е актуална. Небето е възможност за действие, за въздухоплаване, за широко опънати платна на кораба, за досег до чистия въздух, за много нови постижения. Затова концепцията на „вълна в небето“ се превърна в дизайн на сграда.

Защо казвам стандарти? Защото повече от всякога София, ние, бизнесът имаме нужда от успешни модели – за градоустройство, за лидерство в града, за среда, водеща към здравословен живот. Дойде нов етап на „синхрон между работа в офис и работа от вкъщи“. Skywaves е създадена, за да спре дилемата дали да съм в офиса или в дистанционен режим, да създаде работно място със спокойствие, уют и природа пред погледа ти, както у дома. Стремеж към подобни сгради виждаме в Швейцария – от Цюрих до Лозана. Говорим за бизнес офис сгради, които са компактни, до 7 - 10 етажа, с РЗП около 4000 кв.м, с гледка към природата, със системи за пречистване на въздуха от най-висок клас, но същевременно и с възможност за отваряне на прозорците за глътка свежест.  

Това, което прави проекта различен, е и моментът на комуникация. Днес за първи път на страниците на списание ГРАДЪТ представяме Skywaves.

Skywaves не е идея, не е проект, а вече с акт 14, с построен последен етаж и почти напълно остъклена.

Вярвам истински, че не толкова е нужно търпение да видим дали един човек или една компания стои зад думите си с действия, колкото лидерът да прецени в кой момент да представи в думи вече направените действия. Всеки, който иска да види възможността да позиционира офиса си в Skywaves, е добре дошъл на чаша кафе да обиколи сам сградата.

Интересът към сградата е голям. За пръв път говорим публично за нея, защото искахме да е видима, построена и съществуваща. 80% от фасадата й е изпълнена и сме на фаза довършителни работи. Вярвам във фактите, в осезаемостта, в това, което държиш в ръцете си в днешния ден с поглед, отправен към утре.

Подходът ни за продажби или отдаване под наем също е последователен с ясната концепция на „Р.С. Инженеринг“. Днес лидерът избира средата си - както околната, така и социалната. Важно е да подберем кои са онези компании, които искат и могат да споделят постиженията си, философията си, лидерството и ценностите си, когато са заедно в Skywaves. Да, можем и ще избираме бъдещите собственици. И когато те сложат имената си на фасадата на входа и когато се засичат на терасата, да могат да споделят успехите си.

Как се роди идеята? Архитектурата трябва да подкрепя процесите в лидерските екипи за споделяне на знание, за креативно мислене, за кауза. Вижте "Ролекс център" в Лозана – овални форми, вълнообразност, хоризонт, нито една преграда в компактно пространство, даващо пълна свобода на хора с интелект и стремеж към развитие.

Ние като компания имаме почти 30 години с история от успешни проекти зад гърба си.

Днес сме в ролята си на инвеститор. Именно тя ни дава възможност да вложим целия си опит и знание - проучване на пазара, нови тенденции. Инвестиционната роля започва от проектирането, през концепцията до избора на материали. Ние избрахме най-добрите изпълнители с най-висококачествените материали в света в момента. Ето защо имаме възможност в тази сграда да разгърнем всички наши идеи за модерна архитектура. Очакваме интерес да проявят тези лидери, които се вдъхновяват да са визионери и иноватори в обширни офис пространства на компактни етажи със страхотна гледка.

Skywaves е сбъдната мечта на „Р.С. Инженеринг“ за луксозна, функционална и най-вече уникална и вдъхновяваща сграда. Тя обогатява квартал Бояна, детелината на бул. "България" и градската среда на една модерна столица. Тя създава възможност да искаш да си не просто в офис, а в изживяване по време на работата си. Тя е бутикова офис сграда, контрапункт на големите офис площи с малки кутийки за работа. Тя е извисяване с мащаб, гледка и заявка за нови и още по-големи постижения.

High-end business experience!

Арх. Делян Стефанов, "ТДИ Дизайн" ЕООД

Арх. Делян Стефанов, "ТДИ Дизайн" ЕООД: Концепцията за проекта Skywaves - стремеж за балансирана промяна на средата

Идеята за концептуалното развитие на проекта за сградата се появи на много ранен етап от началото на работата и както се оказа впоследствие, тази идея беше следвана последователно в предложените решения, защитавана мотивирано и обосновано пред възложителя и реализирана на практика като цялостен бизнес модел.

Още на етап предпроектни проучвания бяха направени множество изследвания за силуета на бъдещата сграда, неговото вписване в средата и въздействието му в общата рамка на динамичната ос на Околовръстния път. Със замислената в начален етап на ниво градоустройство височина от десет етажа беше ясно, че тя ще се откроява спрямо околната застройка. Особено впечатление ми направи докосването на силуета до хоризонта, видно от далечните погледи и подходи към сградата от всички посоки. Така се оформи и концепцията за „небесни“ вълни като основен мотив в архитектурното решение на сградата. „Вълните“ като символ на стремежа за извисяване, връзка на земното с космическото, балансирано допълване на средата, докосване до идеалите и високите стандарти, които са и в основата на философската концепция на „Р.С. Инженеринг“ като строителна фирма. Разбира се, голямо влияние оказа и желанието ми като архитект да намеря правилния подход за себеизразяване и творческо доказване.

Архитектурната професия е многопластова и резултатите от нея са трайни с въздействието и промяната, която настъпва след реализирането на конкретен проект, поради което за обекта Skywaves процесът на проектиране се характеризира с отговорен подход и задълбочен анализ на всяко от предложените решения.

1 / 2

2 / 2

С концепцията и философията на сградата са заложени две основни цели.

На първо място - реализирането на средна по мащаб бутикова сграда с повишаваща се във времето стойност, в която всеки самостоятелен обект със своето функционално предназначение да има автономна самостойност и идентичност, планов простор с оптимални условия за функциониране, с максимална естествена светлина и прекрасна гледка навън към парк, градина и планина.

Особено важно е впечатляващата, магнетична и запомняща се визия на сградата, открояваща се емблематично в обкръжаващата я среда - символ на корпоративната философия на собственика и строител на сградата, и отражение на енергията като част от тайнството на архитектурното познание.

Skywaves е многофункционална бизнес сграда клас А с произтичащите от този стандарт съдържание, комфорт и ниво на функционалните връзки. С предложената програма за съдържание на различните обекти са отчетени наличните функционални единици в околните сгради и по този начин обектът се допълва функционално, а и самият той допълва с ролята си в общото функционално позициониране в зоната. Самата зона е динамично развиваща се и атрактивна за инвестиции с потенциал за още по-голяма тежест в тъканта на града.

Съдържанието и функцията на сградата впечатляват в сравнение с ограничената застроена площ и мащаб. Skywaves е развита в 11 нива над терена, вертикално подредени в 3 групи – приемна и обслужваща зона, работна зона и зона с мултифункционално предназначение.

Приемната и обслужваща зона включва представително лоби, фоайе, търговски обект с обслужващ характер и шоурум на основното ниво към Околовръстния път.

Работната зона включва 7 етажа с еднопространствени, просторни и светли офиси, всеки от които има възможност за разнообразна планировка, функционално трансформиране и напасване към индивидуалните изисквания на бъдещите ползватели или собственици.

Мултифункционалната зона включва етаж със зала за събития и покривна градина. Тази зона заема необичайно най-високите нива на сградата, но концепцията за нейното развитие и ползване е свързана с желанието тя да функционира както самостоятелно с целодневни събития и мероприятия, така и като допълваща към работната зона с възможности за срещи, обучения и почивка.

Едно от най-хубавите места на Skywaves е градината, която заема по-голямата част от покрива,

но е оформена като пространство с ограждащи фасадни стени, без покрив, открита към небето. Тя ще бъде възможност не само за почивка на работещите и посетителите, но и за интересни събития в културния живот на столицата.

Функцията в комбинация с малкия парцел и голямата разрешена височина предопределиха развитието на Skywaves във вертикала и превръщането й в маркер на пресичане на две скоростни артерии, основни и структуроопределящи за града - бул. „България“ и Околовръстния път. Специфичната форма на парцела диктува изчистената форма на сградата. Динамичността на средата е отразена в структурирането на двойната окачена стъклена фасада на сградата - окачена стъклена фасада с алуминиеви профили и трислоен стъклопакет в комбинация с изнесени пред нея вертикални алуминиеви ламели, оформящи вълни, които заедно формират динамичната визия на сградaта, но и са практично пригодни за слънцезащита.

Предизвикателствата за конструкцията бяха свързани с овладяването на стръмния терен и денивелацията на парцела.

За нивото на многофункционалната зала изискването на възложителя беше да няма колони, за да може пространството да се трансформира в различни по големина зали. Поради това заедно с инженерния екип от „Балмер инжрнеринг“ – инж. Десислав Мераков, предложихме решение на таванската плоча с вертикални опори по контура, подпорно разстояние 16/13 м, конструктивна височина 4,80 м и олекотена хоризонтална конструкция с пълнежни тела. За осигуряване на необходимия комфорт и микроклимат за покривната градина стъклената фасада беше продължена като вертикални стени по целия периметър на покрива, което наложи изграждането на носеща стоманена конструкция с мащабни елементи. Продължението на фасадата над височината на последното ниво на сградата осигурява защита на покривната градина и дава възможност за пълноценна почивка на хората, работещи в нея, и възможност за изживяване на приятни моменти с изключителна панорамна гледка във всички посоки.

Предложеното решение за Skywaves залага на висока изчистена форма с плавни преходи между фасадните равнини, като височинен маркер с възможност за възприемане от далечина и разкриване и осъзнаване на формата в движение. Височината е използвана и като контрапункт на околното застрояване, внасяйки нова посока на архитектурния силует. Формата е подчертана допълнително с избора на фасадни материали – преобладаващи бели и сребристи тонове на стъклото и алуминиевите елементи.

Обратно нагоре ↑