Продукти и технологии

Schüco Panorama Design - новият стандарт за остъкляване

Споделяне
Александър Тума, продуктов мениджър на "Алукьонигщал България"

Създаването на индивидуални жилищни пространства и реализирането на проекти по най-висок стандарт поставя нови предизвикателства пред днешните архитекти и инвеститори. Дизайн, функционалност и комфорт – три основни цели в проектирането, стремежът към които все повече се увеличава.

През последните години архитектурните изисквания са насочени към осигуряването на повече светлина във вътрешното пространство, все по-големи размери, гарантирайки едновременно функционалност и по-добра топлоизолация.

Schüco като безспорен световен лидер в разработването на конструкции за остъкляване от алуминий и пластмаса  непрекъснато разработва и усъвършенства своите системи с цел да отговори и на най-амбициозните изисквания и с това да налага тенденции в строителния бранш.

Новаторската платформа плъзгащи системи Schüco ASE 60/80.HI поставя нови стандарти в областта на комфорта и дизайна със своя безбариерен праг, малка видима ширина на зоната на застъпване на крилата и скрит централен канал за обкова. Плъзгащите врати могат да бъдат изпълнени с максимални ширини на крилата от 3200 мм х 3500 мм и тегло 500 кг при ръчно задвижване и 600 кг при моторизирано задвижване TipTronic (снимка 1).

Снимка 1

И двете системи (Schüco ASE 60 и Schüco ASE 80.HI) се предлагат с две функции - като плъзгащи системи и като системи тип плъзгане с повдигане. Чрез своята разширена изолационна зона те предлагат максимална топлоизолация с възможност за стъклопакет с дебелина съответно до 40 мм и до 60 мм в рамките на конкретните строителни дълбочини. Благодарение на мултифункционалните компоненти в новаторската платформа Schüco ASE 60/80.HI времето за обработка и монтаж е максимално редуцирано (снимка 2).

При варианта с повдигане и плъзгане два допълнителни модула улесняват потребителите при повдигането и спускането на крило. Повдигането вече е по-лесно с помощта на интегриран пружинен механизъм, а крилото и дръжката на управление при затваряне и спускане се подпомагат от специален амортисьор. Тези два модула се грижат за комфортното управление и на голямоформатни крила (снимка 3).

Снимка 3

Системите Schüco ASE 60 и Schüco ASE 80.HI се предлагат с възможност за вграждане на модулен обков, който по желание може да са използва като обков за плъзгаща се система или за система с повдигане и плъзгане, както и с голям избор от индивидуални възможности на дизайн. Платформата за плъзгащите се системи Schüco ASE 60/80 в момента е единствената по рода си система на пазара, при която един и същ вид обков може да се използва както при плъзгащи се врати, така и при врати с отваряне с повдигане и плъзгане.

При плъзгащата система Schüco ASE 67 PD (Panorama Design) могат да бъдат реализирани елементи с размери до 3200 мм х 3000 мм и тегло до 400 кг. Рамката е конструирана по такъв начин, че голяма част от нея се „скрива“ в стената. Прагът е на нивото на пода и осигурява безпроблемен преход отвътре навън. Крилото позволява да бъде използван стъклопакет с максимална дебелина 49 мм (снимка 4).

Уникалното при системата Schüco ASE 67 PD е, че тя има модулна структура - различните видове крила могат лесно да се комбинират с два типа рамка. При варианта с ширина 90 мм цялото крило е вградено в рамката, а  57-милиметровата тясна версия изисква по-малко място и затова е идеална за проекти с цел реновация (снимка 5).

Тесните видими ширини на профилите и скриването на крилото в рамката на прозореца увеличават площта на прозореца. Това позволява повече естествена светлина да влезе в помещението, което не само допринася за по-доброто психическо и физическо благосъстояние на живеещите, но е и енергийно ефективно решение в дългосрочен план. 

Носител на престижни международни награди за продуктов дизайн iF  gold award 2012, както и red dot award за най-добър дизайн на годината е плъзгащата система Schüco ASS 77 PD (Panorama Design) (снимка 6).

Тя е подходяща за прилагане при по-големи размери на светлите отвори, като предоставя максимална трансперантност. Крилата могат да бъдат с максимални размери 3200 мм х 3500 мм и впечатляващо тегло до 500 кг. Дизайнът се характеризира с минимални ширини на профилите и каса, която се вгражда в конструкцията на сградата. Освен с дизайн алуминиевата плъзгаща система се отличава и със своята отлична топлоизолация, отговаряща на стандарта за пасивни къщи, стъклопакетът може да бъде с максимална дебелина до 60 мм (снимка 7).

Обратно нагоре ↑