Сгради

Ритейл паркове от бъдещето

Chengdu Hyperlane Park – небесната градина, която свързва хората

Местоположение: Чънду, Китай

Завършен: 2023 г.

Мултифункционалният Chengdu Hyperlane Park е разположен в Чънду - административен център на провинция Съчуан в Централен Китай, град с население близо 12 млн. души. Това е не само една от най-мащабните инвестиции в Съчуан, но проектът чертае бъдещето на обществените и търговските пространства във връзка с променените бизнес и социални нагласи и възхода на технологиите.

Chengdu Hyperlane Park е проектиран от международното архитектурно студио Aedas, специализирано в подобни комерсиални пространства, в сътрудничество с компанията ASPECT, която е разработила ландшафт решенията, и BPI Lighting Design, която е създала осветлението.

Позициониран на северната ос на градския център, Hyperlane Park се състои от 12 парцела, разположени по непрекъснатия градски озеленен коридор, наречен поетично „небесна градина“.

Дългият цели 2,4 километра Hyperland Park е наситен с разнообразни социални, бизнес, търговски и жилищни площи, а също и с места за творчество, изкуство и културни прояви, като по този начин очертава перспективите за развитие на подобни мултифункционални центрове.

Проектът е в близост до кампуса на музикалната консерватория на Съчуан и е заобиколен от жилищни и образователни сгради. Затова част от архитектурата и дизайна са вдъхновени от музикалните ритми и нотите, като този мотив е развит чрез шест различни групи архитектурни форми и фасадни линии.  Плавното оформление на дизайна подчертава единството на сградата със заобикалящите обеми и текстури и хармоничното вписване на проекта в контекста. Едрата фасада и относително малката дълбочина позволяват на Chengdu Hyperlane Park да се слее напълно естествено с градската среда.

Особено интересно е творческото пространство, което може да се трансформира в скейт паркове, интерактивни арт инсталации или сцени за представления и което привлича хора от всички възрасти и обогатява обществения зелен коридор.

Chengdu Hyperlane Park е планиран като интегриран в градската среда организъм, който расте и се развива. В основата на проекта е концепцията за свързване на хората и града - Hyperland Park е възможност за социални контакти, а също и гъвкаво градско обществено пространство, което реагира на дейностите и нуждите на хората.

Проектът е един от най-награждаваните в своята категория - победител в Urban Planning and Urban Design Category 2022-2023 от A’Design Awards и в категория Best International Retail Architecture от International Property Awards 2022-2023. 

1 / 2

2 / 2

Търговският хъб на Елиникон: най-мащабното и модерно търговско пространство в Гърция

Местоположение: Атина, Гърция  

Етап: в процес на реализация

Търговският хъб на Елиникон обещава да бъде едно от най-големите и модерни търговски пространства в Гърция, екологично устойчиво и иновативно място за живот, работа, пазаруване и развлечения, пионерска екосистема, която представя изцяло нова лайфстайл философия.

Проектът е част от амбициозния план на "Ламда Девелъпмънт" за преобразяване на старото летище на Атина в град от бъдещето. Търговският хъб е проектиран от световноизвестната архитектурна компания Aedas, базирана в Хонконг, която тук работи в сътрудничество с международното студио Sasaki, което проектира ландшафта, гръцкото архитектурно студио Doxiadis, Atelier10 – консултант за устойчивите решения и осветлението, и още много други авторитетни компании от бранша.

Търговският хъб е разположен на над 185 000 кв.м, като в него се включва комплексът "Вулиагменис мол", магазин на IKEA, както и няколко търговски сгради и спомагателни пространства.

Търговската галерия, която ще бъде изградена на улица „Вулиагмени“ през следващите пет години, е следващо поколение ритейл парк с обширни магазини, комбинирани с модерни офис пространства. Тя ще покрива площ 130 000 кв.м, което я прави най-голямата и най-модерната в Гърция. Предвиждат се възможности за хранене, развлечения, изложби, концерти, фитнес студиа, игрови зони, кина, детски зони за развлечения и много други.

Непосредствено ще бъде разработена 150-метрова многофункционална сграда, в която ще има хотел, офиси и апартаменти. Съвременният бизнес център, който ще бъде създаден в Елиникон през следващите години, ще стане сърцето на търговията и бизнеса в Гърция, като ще донесе значителни ползи за региона и  за цялата област Атика.

Иновативният хибриден дизайн на комплекса съчетава вътрешни и полуоткрити формати и интегрира площади, градини, зелени площи и алеи. Естествената светлина е достъпна във всички части на комплекса, а зеленината присъства навсякъде. Уникални са многопластовият пейзаж и прекрасният изглед от терасите. Перфектната интеграция на съвременната архитектура и природата създава усещане за градска оазис.

 

1 / 2

2 / 2

Принципите за устойчивост и опазване на околната среда са сред ключовите при планирането на търговския хъб, гарантирани от акредитираните системи за оценка и сертификация на околната среда (LEED). Използването на интелигентни системи и възобновяеми източници на енергия намаляват енергийната консумация.

Проектът е един от най-награждаваните в своята област през последните две години -  победител е в категория Carbon, Climate & Energy Category на World Architecture Festival Awards и в категория Urban Design от Fast Co. World Changing Ideas Awards, финалист в Architizer A+ Awards, категория Unbuilt Sustainable Non-Residential Project.

theellinikoncommercialhub.com

Изображения: aedas.com и официалните сайтове на проектите

Вижте cтaтиятa в бpoй 5/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑