Продукти и технологии

Реставрация на Колизеума с иновативни продукти

Споделяне

Флавийският амфитеатър, още познат като Колизеума, е започнат от император Веспасиан през 72 г. и завършен от императорите Тит и Домициан през 86 - 91 г.

Проектът за реставрация и укрепване на амфитеатъра е интердисциплинарно усилие на Римската археологическа комисия, представлявана от Джанджакомо Мартинес с архитекти и ръководители на проектa и инженерно строителният факултет на римския университет "Сапиенца". Той се координира от проф. Маурицио Чероне - главен архитект на проекта и неговите асистенти. Съдейства и Германският археологически институт.

 

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Mape-Antique F21 е препоръчан от Техническата асистенция на Mapei за запълване на пукнатините във варовиковите блокове и колоните. Това е много рядък, запълващ, хидравлично спойващ материал без цимент, на основата на вар и екопуцолан за заздравяване чрез инжектиране на конструкции от камък, тухли и туф. Той е много подходящ за заздравяване на стени от камък, тухли и туф и арки в сгради, напукани мазилки и стенописи. Tози емблематичен продукт е създаден и използван и за реставрацията на базиликата „Св. Франциск от Асизи”, Двореца на норманите в Палермо и много други паметници на културата.

Към смесите за реставрация е добавен MAPEFLUID PZ 500. Това е - идеалната смес с ниско съдържание на цимент, която увеличава устойчивостта на атмосферните влияния, пластифицира сместа и увеличава устойчивостта на химическо въздействие.

Бързо стягащият течен разтвор за анкериране MAPEFILL е използван за захващане на дървените укрепления към варовиковите блокове. И трите разновидности на този продукт се използват за бързо закрепване на болтове, шпилки, предварително изработен кофраж, турбини, машинни инструменти и други към бетонни основи. Препоръчва се също за запълване на неподвижни връзки между бетонни елементи.

EPOJET - двукомпонентна, много течна смола на епоксидна основа за инжектиране е използванa за закрепване на стоманените елементи към бетоновите блокове. Този продукт създава монолитна връзка и е специално създаден за запълване и укрепване на носещи конструкции.