Сгради

Реновация на хотел "Севтополис" в Павел баня

Споделяне

Изграждането на хармонично пространство вече не се счита за лукс, а за задължително условие

Милена Иванова, собственик и изп. директор на хотел "Севтополис"

Може ли най-напред да представим накратко инвестицията и развитието на проекта за реновация на хотел "Севтополис" в Павел баня - какви са неговите основни параметри, брой стаи и легла, терен, ЗП, РЗП, инвеститор, проектант, изпълнител, начало и завършване?

- При изпълнението на амбициозния проект се доверихме на Stephen George International, едно от водещите архитектурни студиа във Великобритания. Създадено през 1970 г., студио SGI има множество престижни международни награди и богато портфолио от сложни и мащабни проекти, сред които "Гаритидж парк", Harmony One, Музеят на модерното изкуство в София, Бизнес център "Оман" и др. За обновените помещения за настаняване в „Севтополис“ архитектите от SGI създадоха впечатляващ дизайн с мисъл за най-малките детайли в името на удобството и сигурността на гостите.  Проектът беше изпълнен за период от 3 месеца - от април до юли, и включваше обновяване на 58 стаи, 4 апартамента и шведска маса.

 

Какви са съвременните потребности и изисквания на клиентите и как те намират отговор в проекта на хотел "Севтополис"? Какви са предлаганите нови услуги, които привличат съвременния клиент?

- Без съмнение нашият свят се променя.

Все по-често говорим за глобално затопляне, нарастване на населението, недостиг на природни ресурси, нужда от промяна на икономическите системи и ценности. Променят се и нуждите на хората, а те са нашите гости.

Нашата цел е щастливият служител, който доставя щастие на нашия гост, и затова изграждането на пространство, което е хармонично за всички страни, вече не се счита за лукс, а за задължително условие.

Съвременните потребности и изисквания на гостите стават все по-високи към услугата, която употребяват. Те пътуват както за бизнес, така и за удоволствие, искат да бъдат удовлетворени техните нужди и да получат по-персонализирано и безпроблемно изживяване. Съвременните гости искат да бъдат ангажирани, чути, упълномощени и възхитени от хотелите, които избират.

За нас е от изключително значение не само да задоволяваме техните нужди, а да надхвърляме техните очаквания, като предоставяме на нашите гости изключително и запомнящо се преживяване в здрава и иновативна среда. Затова развиваме и предлагаме авторски висококачествени програми, разработени от широк кръг професионалисти. Използваме холистичен подход, който съчетава науката на древните цивилизации за естествените източници на здраве и красота, българската природна медицина с иновациите в съвременната медицина.

Какви са съвременните материали и технологии, вложени в проекта с цел повишаване на комфорта на обитаване?

- Основната ни цел беше да направим нашата среда по-здравословна за нашите гости. Хората знаят, че лекарят играе важна роля за тяхното здраве, но също така и сградата , в която прекарват своето време, е изключително важна. Затова заложихме на 10 елемента, които се отразяват върху здравето, комфорта и съзнанието на гостите – въздух, вода, хранене, светлина, движение, комфорт, материали, съзнание, общност и звук. Именно това са характеристиките, които влияят най-силно на здравето и подпомагат усещанията за пречистване, релакс, енергия и ентусиазъм у гостите. Така обновените стаи са вече много по-светли, по-уютни и стимулират здравето и самочувствието на своите обитатели. При ремонта са подбрани и най-качествените материали, които да осигурят още по-безопасна и комфортна среда за почивка и възстановяване.

Новите интериори са съобразени с по-дългия престой на гостите - вече има повече място за съхранение на личните им вещи, а елегантното обзавеждане е направено с технологии по последна мода; настилката в стаите е антибактериална, направена от най-високо качество материали, с които предотвратява наслагването на бактерии, лесно се дезинфекцира и същевременно е шумоизолираща;

Създадохме комфорта да почиваш или да работиш в тишина, като напълно шумоизолирахме нашите стаи от всички страни – стени, таван и врата.

Въведохме най-новата тенденция за 2020 г. в интериорния  дизайн – биофилен дизайн. Смисълът на думата биофилия е любов към природата и се смята за част от липсващата част от устойчивия дизайн. Биофилният дизайн има за цел да създаде силни връзки между природата и човешката среда, които могат да имат ползи за здравето и благосъстоянието. Включването на биофилия в конструкцията и дизайна на сградата се счита, че има редица предимства, включително: измеримо благоприятно въздействие върху производителността, повишаване на творчеството, подобряване на благосъстоянието, намаляване на стреса и подобряване на обучението.

Нашата цел е да интегрираме Седемте потока на сгради и живи места - въздух, светлина, вода, енергия, звук материя и обитатели. Всеки от тези потоци въздейства  на динамичния баланс, който осигурява условията за развитие на живот, който ни позволява да оцелеем и да се развиваме.

Сграда за здраве. Холистичен подход
Самата дума „холистичен” идва от гръцки език (holos = „цял, цялостен, интегрален”)

10 елемента: Въздух, вода, хранене, светлина, движение, топлинен комфорт, звук, материали, ум и общност.
За характеристиките, които се отразяват на здравето, комфорта и съзнанието на обитателите.
- Въздух - стандарти на качеството включващи филтриране, протоколи за почистване, контрол на микробите и материална безопасност.
- Вода - тестване и мониторинг за контрол на добавки в обществените води и замърсители в системата.
- Хранене/подхранване - популяризиране на опциите за здравословно хранене, етикетиране на хранителните вещества, безопасно приготвяне и снабдяване с храни.
- Светлина - дизайн без ослепителни отблясъци и с циркадно осветление (система,  която позволява контрол на цвета и интензитета на светлината), ефекти на повърхностите и контраст, качество на светлината, дневна светлина.
- Фитнес - активен дизайн, подобрена ергономичност, стимули за активност и структурирани фитнес програми.
- Комфорт - физическа и визуална ергономия, топлинен, обонятелен и звуков комфорт.
- Съзнание - организационни политики и прозрачност, биофилен дизайн (концепция в строителството, която кара обитателят да се чувства по-свързан с естествената среда, използвайки директно и индиректно природата), гъвкави и адаптивни пространства.

Каква е ролята на Optim Project Management за успешната реализация на проекта?

- За нас е много важно да работим с професионалисти, които имат отношение към детайлите и предоставят висококачествена услуга. Именно затова се доверихме на "Oптим Πpoджeĸт Meниджмънт" , които са лидep нa пaзapa зa yпpaвлeниe нa пpoeĸти.

Тяхната задача беше изключително трудна –  те бяха връзката между различните фирми изпълнители и следяха стриктно за качественото изпълнение, срокове и материали. Щастливи сме, че се доверихме именно на тях, защото изпълниха проекта успешно.

Каква е ролята на Optim Project Management за успешната реализация на проекта?

- За нас е много важно да работим с професионалисти, които имат отношение към детайлите и предоставят висококачествена услуга. Именно затова се доверихме на "Oптим Πpoджeĸт Meниджмънт" , които са лидep нa пaзapa зa yпpaвлeниe нa пpoeĸти.

Тяхната задача беше изключително трудна –  те бяха връзката между различните фирми изпълнители и следяха стриктно за качественото изпълнение, срокове и материали. Щастливи сме, че се доверихме именно на тях, защото изпълниха проекта успешно.

Какви са вашите очаквания за потенциалното развитие на хотелския и спа бизнес в България предвид настоящата ситуация?

- Ситуацията през последните месеци постави пред изпитания целия туристически бранш и хората. Разбрахме, че здравето е основно благо, за което трябва да се грижим и да полагаме превантивни мерки. Осъзнавайки това, хората ще започнат да обръщат повече внимание на тялото и духа си, което мисля, че ще доведе до ръст в посещенията на балнео- и СПА хотелите. Ние използвахме ситуацията и направихме по-задълбочени проучвания за нуждите на нашите гости, така създадохме персонализирани пакети – за „повишаване на имунитета“ и well-being, с които целим да дадем още повече стойност и полезност.

Пълния текст четете в брой 4 на сп.ГРАДЪТ