Продукти и технологии

Ралица Томова, "Пайп Систем" АД: 2021 беше динамична и изпълнена с успешни проекти година

Ралица Томова, изпълнителен директор, "Пайп Систем" АД

В последните години PSS Construction все повече се утвърждава като строителна компания на пазара и само за последните две години реализира обекти за над 200 хил. кв.м РЗП, които по своите същност, визия и функционалност променят облика на столицата и са значими за развитието на икономиката. Успешно завършени са три офис сгради, които със своите архитектура, местоположение и функционалност на обитаване се радват на добра реализация на офис площите, както и няколко жилищни сгради с интересна архитектура, естествени материали, добра локация, някои от които с разрешение за ползване и други пред завършване.

Г-жо Томова, приключва една изключително динамична и предизвикателна за "Пайп Систем" и PSS година. Какви са вашите постижения и предизвикателства през 2021 г.?

- Годината беше изпълнена с доста важни за компанията събития – така е. Спечелихме един от най-важните си проекти като главен изпълнител – КОШЕР – знаков проект както за нас, така и за премиум жилищния сегмент в столицата. Благодарни сме на инвеститора "СОФБИЛД ЕНД КО" ЕООД, че ни се довери за изпълнението. Успешно приключихме друг емблематичен проект в бизнес сегмента – "Болкън бизнес център", който ще се бори и за "Сграда на годината". Много се гордеем с този реализиран проект – това беше един от първите ангажименти, които поехме като главен изпълнител, с много предизвикателства. Но проектът вече е завършен и приема своите наематели, които обитават тази красива, функционална и интересна сграда. През 2021 г. насочихме погледа си основно към жилищното строителство – не е тайна, че в момента има повишена активност и реализация на такъв тип проекти, което е пряка последица от пандемията от коронавирус, но също така и от желанието на българите да живеят по-удобно, по-приятно в съвременен дом, който отговаря на нуждите им. Като цяло годината беше изпълнена с много работа и ние считаме това за чудесно, защото вече виждаме резултатите от нашите усилия за превръщането ни в утвърден строител на българския пазар.

Как оценявате развитието на иновациите, технологиите и системните решения при строителството на по-стойностни и устойчиви сгради?

- Българинът като цяло е малко консервативен по природа и подхожда с недоверие към новото, но пандемията, промяната в определени сегменти на типа клиент, активното пътуване на много хора и възможността да направят сравнение между сградите в чужбина и у нас подтикна строителния сектор в нова посока на развитие, като последната година и половина скоростта на промяната е в пъти по-бърза и радикална. Ако преди се „бягаше от селото“, сега тенденцията е обратна например. Самият пазар под влиянието на желанията на клиентите също започна своето преориентиране, като е нужно малко време това да стане масово, но вече виждаме как определени тенденции започват да стават все повече норма, отколкото изключение. Използването на естествени материали например в момента е изключително актуално и търсено – камък, дърво, метални акценти и др.
Високите технологии също вече доста по-видимо се търсят, особено в бизнес сгради, които искат да отговорят на новите предизвикателства за опазване здравето на хората и качествена и безопасна среда на работа на ползвателите на сградите. При жилищните проекти също са популярни най-разнообразни „джаджи“ за улесняване на живота – умни устройства, управляващи потреблението на ток, газ, вода, възможност самият хабитат да се персонализира с желанията на клиента или да се променя с промяната на неговите нужди. В тази връзка климатизацията и електроинсталациите бележат сериозен напредък като иновативност и предлагане на интелигентни решения. Някои от тях не са нови в глобален мащаб, но за българския клиент доскоро са били непознати или най-малкото не се прилагаха масово поради ресурсни ограничения. Навлизането на достатъчно компании, които могат да предложат този тип услуги, устройства, инженеринг, гъвкави решения и сервизна поддръжка, даде смелост на повече инвеститори да гледат към такива възможности. Кризата с коронавируса действително се оказа възможност.

Смятате ли, че в България вече се строят сгради от ново поколение?

- Категорично да! От построените последните две години сгради има немалко, които отговарят на това описание – от нашите мога да отлича "Болкън бизнес ценър" в бизнес сегмента, хотел Juno, КОШЕР, който сега е още на етап груб строеж, но също е такъв тип проект, има и още – колегите работят и си личи, че новите нагласи на клиентите вече бързо се претворяват от архитекти и инженери в реалност. И този процес няма да спре дотук, надявам се това да донесе още положителни промени за целия пазар веднъж след като е стартирана трансформацията.

- Постпандемичната ситуация на възстановяване на световните пазари поставя нови предизвикателства пред строителите от веригата на доставки до ценообразуване и планиране на строителния процес, който продължава няколко години. Как смятате, че това ще се отрази на вашата работа?

- Не е тайна, че основният проблем в момента е свързан със строителните материали и техните галопиращи цени. Лошата комбинация от прекъснати или нарушени вериги на доставки, намалената работна ръка или производствен капацитет, недостигът на суровини и проблемите с цените на енергоносителите водят до сериозно оскъпяване на всички строителни материали със скорост и нива, които объркват всяко планиране или бюджетиране. Най-голямото предизвикателство тази година беше и остава този проблем. Към момента е трудно да се прогнозира какви ще са ценовите нива на основните материали, които се влагат в строителството, и това прави и инвеститори, и строители доста предпазливи в планирането и бюджетирането на новите проекти, а при текущите се налагат предоговаряния и оптимизации, за да може да се влезе в някакви разумни граници на разходите. Процесът е труден и мога да го сравня със стъпването по острието на тънък бръснач.

За много кратко време вие постигнахте мащабите на водеща строителна компания. Какви са бъдещите ви планове за развитие?

- Нашето развитие наистина беше бурно до момента, което има своите добри, но и лоши страни. Опитваме се на този етап да стабилизираме постигнатото и да сведем растежа до разумни мащаби, като наблегнем повече на оптимизацията на работните процеси и на повишаване на ефективността ни на работа, работните процеси и взаимодействие с всички участници в строителния процес. Работим като брой по-малко проекти, но с повече внимание към детайлите и възможностите за подобряване на резултата. Иначе чисто организационно в момента отделяме дейността си в две компании – "Пи Ес Ес строителство" е дружеството, което се занимава изцяло с цялостното изграждане на сгради, а "Пайп Систем" съдържа специализираното ни звено за изпълнение на ВиК инсталации и инсталации за пожарогосене (спринклер). Това ще ни даде възможност да управляваме по-ефективно различните процеси и да предложим още по-качествен продукт и услуга на нашите клиенти. 

Кошер

Един от иновативните проекти, които изпълняваме в момента, е новият комплекс в София - КОШЕР, на инвеститора Sofbuild. Името "Софбилд" стои зад реализацията на много от емблематичните сгради в София. Красиви, модерни, функционални, провокативни, различни, са част от определенията, които може да срещнете за тях.
КОШЕР се намира от източната страна на бул. "България", като завършва логически визуалната линия на сградите и създава нов облик на квартал „Манастирски ливади-Изток“. Тук се пресичат бизнес и жилищната зона, за да разкрият неговия потенциал за развитие. Близостта му до планината и зелените пространства създават връзката с природата, която дава нови възможности за свободно време, спорт и забавление.
Първи етап на проекта се разгръща в жилища, бизнес сграда и площи с много зелени пространства. Ще бъдат вложени естествени материали във фасадата – тухла, камък, стъкло, метал. Предизвикателството при реализацията на проекта пред нас като изпълнител е голямо предвид сложността на проекта от променливата геометрия, която определя и цялостната неравномерност и липсата на пълна повторяемост между етажите. Това засяга плановете на всяка отделна сграда, но и различията между самите сгради. Различни са посоката на наклона на фасадите, видът на тухлената превръзка, цветът и обработката на тухлите, съответно и цветът на ламарината на стрехите. Някои елементи като гледжосаните тухли и свободно стоящите колони от фибробетон при офисите са проектно разработени и произведени специално за КОШЕР. Това е дълъг процес на проби и грешки, докато се открие най-подходящият вид на материала и технологията. Различните материали по фасадите предполагат синхронизирано участие на различни подизпълнители и изключително внимание при изработване на детайлите. Всеки детайл се моделира и пресъздава на живо на обекта на реални мостри от екип от професионалисти в синергия с архитекти, проектанти, инвеститори и строители. Това е рецептата за постигане на крайния резултат, който е замисълът на архитекта.

 

Хотел Juno

От близостта на планината се прехвърляме в централната градска част, където строителството е истинско предизвикателство.

Представяме хотел Juno, емблематичен хотел в историческия център на София - един доста амбициозен проект. Проектиран да предложи ексклузивен бутиков продукт и услуги, хотелът ще се превърне в произведение на изкуството, което ярко ще се открои сред градския пейзаж. Πpeдвид мaлĸитe cи paзмepи той ще съчетава в себе си добре усвоени пространства, щe пpeдлaгa нa cвoитe гocти иcтинcĸo yceщaнe зa дoм и cъвpeмeнeн дизaйн, cъoбpaзeн c нaй-aĸтyaлнитe тexнoлoгии и тeндeнции. Фасадата ще бъде изпълнена с естествени материали, съобразена както с архитектурата на централната градска част, така и с налагащите тенденции за атрактивна и модерна сграда.

Що се отнася до развитието и реализацията на сгради от ново поколение, като изпълнител се стремим да подкрепяме и съпровождаме инвеститорите по пътя и целите им за развитие на съвременни и иновативни сгради, предлагайки стабилна основа, на която да стъпят при реализиране на проектите си. Стартирайки още на проектно ниво, ние разработваме съвместно с тях възможностите за влагане на съвременни технологични иновации, съчетанието на които с добрия опит правят проекта уникален и специален.

При реализацията му ние като строителна компания преминаваме през всички предизвикателства на градската среда и нормативната уредба.

Съобразяването с условията за строителство в централната градска част има сериозно отражение както в сроковете за изпълнение, така и в подбора на най-добрите изпълнители.

На този етап на строителството използваме модулни конструкции - алтернативен метод, при който конструкциите се изграждат извън площадката, доставят се на парчета и след това се сглобяват с кран.

Това съкращава време и най-вече решава проблема с липсата на площадка по време на строителството.

 

Сграда МИР

На крачки от хотел Juno, отново в топ център PSS Construction изпълнява  сграда за обществено обслужване с подземен паркинг на 2 нива.  Лицето към улицата е със североизточно изложение. Проектът представлява сграда за обществено обслужване с предназначение за офиси, търговска площ на партерно ниво и две подземни нива гаражи с рампа към ул. "Денкоглу". Концепцията за обема и фасадата предвижда монолитна, конструктивно активна фасада – мрежа от видим бетон с мащабно остъкляване между хоризонталните и вертикални елементи, което позволява и голямо подпорно разстояние във вътрешността на сградата. Обемът е ситуиран между три калканни фасади на съседните имоти. Дължината на фронта от 38 м е визуално прекъсната с преминаването на фасадата в тераси откъм западния калкан. Това архитектурно решение скалира обема благоприятно спрямо мащаба на улицата и околните сгради, като в същото време отваря пространство – пробив между улицата и вътрешнокварталното пространство на юг. Проектът предвижда интензивно озеленяване на терасите и западния калкан с естествена пълзяща растителност. Терасите и калканът се превръщат в своеобразни зелени мостове между улицата като публично пространство и вътрешнокварталните  дворове.  Освен терасите и вътрешните дворове се предвижда озеленяване и на покрива на сградата.
В партера е предвидена покрита „пиаца“  със свободен достъп откъм уличното пространство, която разпределя комуникацията към фоайе, асансьори, стълбищна клетка, търговска зона и подземен гараж. Това „преходно“ пространство представлява и връзката между улицата и вътрешния озеленен двор от югозапад.
Етажите са предвидени като еднопространствени офиси с директен достъп от асансьорното ядро и свързани с еднораменна стълба от префабрични бетонни елементи разположена в стълбищна клетка по дължината на южния калкан, „висяща" над рампата за подземния паркинг. Растерът на фасадата позволява и други конфигурации на офисите – например „клетъчни“ офиси с коридорна система. Фасадата е с отваряеми прозоречни крила, които позволяват освен механичната вентилация и климатизация допълнително проветряване и подобряват комфорта. Всеки офисен етаж разполага с излази на балкони и тераси.  Офисите са предвидени с двоен под, осигуряващ гъвкавост при бъдещи сценарии за ползване, и светла височина от 3 м.
В сградата са предвидени традиционни и предимно естествени материали като видим бетон, мозайка, естествен камък, дърво.
Автор на проекта е арх. Петър Торньов / bureau XII 

Обратно нагоре ↑