Продукти и технологии

Радостин Ангелов, "Милкана": Големите прозорци създават модерен облик и подобряват комфорта на обитаване

Радостин Ангелов, основател и собственик, "Милкана" ООД, Плевен

"Милкана" ООД е производител на стъклопакети, прозорци и врати от 2003 г. За тези почти двадесет години ние не сме спирали да се развиваме и усъвършенстваме, следейки тенденциите в бранша. Постоянно инвестираме в машини, технологии, автоматизация на производството и квалификация на кадрите. Смея да кажа, че за този период натрупахме немалко опит както от работата си на българския пазар, така и от разнообразните поръчки, които сме изпълнявали за чуждите пазари.

Водени от тенденциите в остъкляването, а именно все по-големи остъклени площи не само при общественото, а все повече и при жилищното строителство, ние решихме, че трябва да се развиваме в тази посока. Големите прозорци, освен че създават модерния облик на сградите и подобряват комфорта на обитаване, допринасят и за тяхната енергийна ефективност. Колкото е по-голяма площта на стъклото, толкова по-добър е коефициентът на топлопреминаване. В същото време трябва да се постигне определената статика, за което е необходимо закаляване на стъклата.

В днешно време архитектите станаха все по-смели и дръзки в проектирането на сгради, а клиентите – все по-знаещи какво искат и все по-взискателни. А в същото време фирмите, които могат да изпълняват проектите, стават все по-малко. Водени от това, а и сблъсквайки се с проблема от първо лице, отворихме

нова фабрика за обработка на стъкло и производство на стъклопакети

Освещаването беше съвсем скоро – на 14 февруари. Заводът се намира в Пордим, област Плевен, и е с обща площ 19 600 кв.м, от които 3200 кв.м застроена площ. В него работят 24 души квалифициран персонал. Инвестицията е на стойност над 4 млн. лева, част от които финансирани по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020“. Оборудването е с високотехнологични машини, благодарение на които можем да произвеждаме стъклопакети с размери до 250х400 см, да закаляваме стъкло с размери до 244х420 см, включително и нискоемисийни стъкла с до три сребърни покрития.

Така можем да отговорим на изискванията и търсенето на пазара, като предложим висококачествени продукти, добро обслужване и кратки срокове на изпълнение.

Една от тенденциите при фасадното остъкляване е, че все повече се търсят и налагат т.нар. селективни стъкла. Това са енергийни стъкла с нискоемисийно покритие, които имат все по-добри характеристики от гледна точка на соларния контрол и топлоизолацията, като в същото време са с подобрена прозрачност и светлопропускливост. Това се постига чрез магнетронно полагане на няколко слоя сребърно покритие, разделени от няколко слоя диелектрични материали. Именно затова държахме пещта, която закупихме, да може да закалява стъкла с до три слоя сребърно покритие.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Друга тенденция е сигурността при остъкляването – защита от нараняване, защита от падане, защита от проникване с взлом. Такава роля играят закалените и ламинираните стъкла. В много страни са въведени стандарти и задължително остъкляване с такива стъкла както при обществени, така и при жилищни сгради. Силно се надявам такива стандарти да бъдат въведени скоро и у нас.

Вижте статията в дигитален формат в брой 2/2022 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑