Сгради

Производствено-административна сграда на "Мелексис", София

През септември 2021 г. "Кордеел България" завършва строителството на новата производствено-административна сграда на "Мелексис България" в столичния квартал Горубляне. Основна цел на проекта е разширяването на производствения капацитет на "Мелексис" - водещ производител на електронни компоненти за автомобилната индустрия в световен мащаб. На трите етажни нива с обща площ 15 661 кв.м са развити производствени и складови помещения, снабдени със съвременни инсталации, осигуряващи високотехнологичното производство на електронни компоненти в хигиенична и пожаробезопасна среда, но също така и модерен административен комплекс, осигуряващ най-съвременни условия за труд за нови 250 работни места в администрацията и 60 работни места в производство и складова база. 

Сградата се отличава със своята изключителна комплексност и разнообразие по отношение на функция и проектни решения. Това поставя пред екипа на "Кордеел България" множество предизвикателства, чието преодоляване изисква креативен подход и нестандартно мислене. Освен като производствена сграда, която се вписва органично в градската среда, силно са застъпени административните и представителните функции с особен акцент върху интериорния и екстериорния дизайн. Широкият спектър от функционалности и високите изисквания на клиента наложиха комбиниране на голямо разнообразие от конструктивни и архитектурни решения, строителни технологии и инсталации, характерни за различни типове сгради – индустриални, офисни и обществени, а също така разработване и прилагане на иновативни и по-нестандартни решения.

Конструкцията на сградата е комбинирана, като съчетава в единна структура всички основни типове строителни конструкции – монолитен стоманобетон, фиброармирана подова плоча, сглобяемо-монолитна система тип „Спирол“ с предварително напрегнати и ненапрегнати елементи, класическа стоманена конструкция, както и комбинирани стомано-стоманобетонни елементи. Две от четирите стълбища на сградата са изпълнени от сглобяеми елементи от видим бетон с вградени гумени противоплъзгащи лайстни. Доставката на над 800 едроразмерни сглобяеми бетонови елемента от производствената база в Ниш, Сърбия, и техният монтаж в рамките на същия ден без буферно складиране изискваше работен график с планиране на времето по минути.

На първия етаж на площ 6630 кв.м са разположени производствени, складови и технически помещения, обслужващи производствената дейност на "Мелекис". Освен стандартните електрически, ВиК и вентилационни инсталации сградата разполага със специфични системи, осигуряващи природен газ, сгъстен въздух, течен азот и пропилен-гликол за производствения процес. Осигурено е най-високо ниво на пожароустойчивост чрез автоматични противопожарни врати, завеси и система за сухо газово пожарогасене. Нейното правилно функциониране се гарантира от внедрената в стените и таваните система, гарантираща тяхната въздухонепроницаемост.

Спецификата на производствения процес на електронни компоненти налага високи изисквания и към архитектурно-довършителните работи в производствените помещения. Подовата настилка представлява интегрирана токоразрядна система (ESD) за защита от статично електричество, a специалният инсталационен окачен таван (Tate Grid) позволява бързо, лесно и най-вече чисто инсталиране на всички необходими за производството системи.

На втория и третия етаж на площ 9330 кв.м са разположени модерни офисни пространства, осигуряващи уникални възможности за работа и почивка. Наред с офисните зони от отворен тип са обособени и отделни зали и кабинети с иновативен дизайн. На втория етаж на сградата сa намират още кантина, плазата – широко пространство за срещи и почивка, както и зала за рекреация.

1 / 2

2 / 2

Трите озеленени вътрешни японски двора са отделени от помещенията с остъклени фасади с височина над 10 м, които осигуряват допълнителна естествена светлина в помещенията.

Офисните помещения на втория етаж заемат само част от площта на етажното ниво. Останалите площи са разпределени между технически покрив, ограден от високи фасади, за да се осигури цялост на обемната композиция на сградата. Върху допълнителна стоманена платформа с площ 900 кв.м се разполага технологично ОВК оборудване и озеленена покривна тераса за отдих на персонала с площ над 1800 кв.м.

Впечатляващият интериорен дизайн предлага и голямо разнообразие от проблеми и решения при архитектурно-довършителните работи. Подовите настилки покриват почти целия спектър от керамика, двоен инсталационен под с мокет или антистатично покритие и естествен паркет до хигиенична PVC настилка, епоксидно и полиуретаново саморазливно покритие. Монтажът на тежки производствени инсталации, окачени на междуетажната подова конструкция, наложи използването на иновативни материали за олекотени подови настилки с тегло до четири пъти по-малко от това на класическите замазки. В част от помещенията са изградени шумопоглъщащи стени и тавани по сертифицирани системи с метални и гипсови акустични материали. Всички вложени материали и строителни продукти са произведени от реномирани европейски производители и притежават най-добри експлоатационни характеристики.

Фасадното ограждане на сградата е изпълнено по стандартна система с полиуретанови сандвич панели, но архитектурната визия се допълва с фасадна декорация от праховобоядисана алуминиева мрежа и фасадно остъкляване със сложен фасаден инженеринг и нестандартни детайли. Панорамна външна стълба с оригинален дизайн, предоставяща директен достъп до втория етаж, изисква високо ниво на прецизност при монтажа на конструкцията и декорацията.

ФАКТИ
Инвеститор: "Мелексис" ЕООД
Основен изпълнител: "Кордеел България" ЕАД
Проектант: "Мортелманс", "IPS България"

Обратно нагоре ↑