Сгради

Проект на МVRDV: Зелените кули и долини на Valley, Амстердам

Проектът built-to-rent комбинира смесено обитаване с най-висока "зелена" сертификация 

Пpoeĸтът Vаllеу в Aмcтepдaм - дело на нидepлaндcĸoтo apxитeĸтypнo cтyдиo МVRDV, е cгpaдa cъc cмeceнo пpeднaзнaчeниe c тpи ĸyли и yниĸaлeн дизaйн, вдъxнoвeн oт естествения релеф на плaнинcĸи cĸлoнoвe и дoлини между тях. Върху разгъната площ 75 xил. ĸв.м са разположени 200 aпapтaмeнтa, мaгaзини, ceдeм eтaжa oфиc плoщи, плoщи зa ĸyлтypa и развлечения, като бизнес площите са сертифицирани по BREEAM-NL Excellent.

Впечатляващите вдъхновени от природни пейзажи три кули - 67, 81 и 100 метра, се отличават на фона на бизнес района Zuidas на Амстердам със своята архитектоника и "конзолно" разположени апартаменти. Обявен за най-добър небостъргач от Emporis Skyscraper Awards, проектът изпъква по няколко причини - комбинира офиси, магазини, заведения за хранене, културни съоръжения и жилища в една сграда, а зелената "долина", която криволичи между кулите на трето и пето ниво, е общодостъпна по две външни каменни стълби.

1 / 6

Photo © Ossip van Duivenbode

2 / 6

Photo © Ossip van Duivenbode

3 / 6

Photo © Ossip van Duivenbode

4 / 6

Photo © Ossip van Duivenbode

5 / 6

Photo © Ossip van Duivenbode

6 / 6

Photo © Ossip van Duivenbode

Valley комбинира неочаквани решения в областта на устойчивото строителство, технологиите и здравословната среда. Енергийното потребление е с 30% по-ниско от местните регулации, сертификацията за бизнес площите е NL Excellent, а жилищните площи имат 8 от 10 според GPR Building Scale - нидерландски инструмент за оценка на сградните параметри по отношение на енергия, въздействие върху околната среда, здравословна среда, качество на използване и бъдеща стойност. Последните иновативни технологии са интегрирани в офис площите като IP базирани системи за сградна автоматизация и различни сензорни системи за оценка и наблюдение.

Проектът е опит за връщане на човешкия мащаб в иначе еднотипната и негостоприемна бизнес среда на района Zuidas. Сградата има много лица - от външната страна виждаме черупка от гладки огледални стъкла, които съответстват на бизнес района. Вътрешната страна обаче е съвсем различна - приветлива и естествена, като че ли стъклената обвивка се е разпукала, за да разкрие естествен камък и зеленина.

Photo © Ossip van Duivenbode

Различните места в рамките на трите кули предлагат спиращи дъха гледки към града - от апартаментите или от бара на върха на най-високата кула. Разпределението на комплекса следва потребностите на обитатели, служители и посетители - върху подземния паркинг на три нива са разположени седем офисни етажа, апартаментите са над тях. Голяма част от планировката е общодостъпна - от пътеката, която се вие от нивото на улицата, до централната зелена площ, до Grotto - атриум, който организира покрита улица на първи етаж, където е разположена Sapiens Lab - съоръжение за млади изследователи. Grotto e свързан с външния свят с два големи оберлихта, които съответстват на два плитки водни басейна на горното ниво, а използваният естествен камък за настилки, стени и тавани е част от общия "геоложки" стил.

Изключително комплексната форма изисква специално внимание и прецизност към детайлите. Своята роля имат дигиталните инструменти и експертизата на MVRDV - от оценка на осветлението и гледките във всеки апартамент до софтуер, който създава привидно случайната подредба на 40 хиляди каменни плочи с различен размер по фасадата. Всеки от 200-те апартамента е с уникално разпределение и интериорен дизайн от Heyligers Architects, а впечатляващите конзолни позиционирания на апартаментите са възможни благодарение на иновативни конструктивни решения.

1 / 5

Photo © Ossip van DuivenbodePhoto © Ossip van Duivenbode

2 / 5

Photo © Ossip van Duivenbode

3 / 5

Photo © Ossip van Duivenbode

4 / 5

Photo © Ossip van Duivenbode

5 / 5

Photo © Ossip van Duivenbode

Ландшафт архитектът Piet Oudolf създава матрица за подбор на най-подходящите растения за всяка локация в комплекса, като взема предвид фактори като вятър, слънчево греене, температура и поддръжка. Дърветата например са основно на по-ниските етажи, на по-високите нива са по-малки растения. Над 271 млади дървета и храсти и около 13 400 по-дребни растения от общо 220 вида заемат специалните вани от естествен камък. През следващите няколко години сградата се очаква да придобие своя пищно зелен изглед според визията на създателите ѝ. Биоразнообразието на този пейзаж се допълва от къщички за птици и прилепи и различни приспособления за обитаване от пчели и насекоми. Поддържани с помощта на автоматични напоителни системи и от "фасадни градинари", дърветата и растенията на терасите със сигурност ще имат въздействие върху благосъстоянието на обитателите и служителите в комплекса.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Процесът на строителство отнема четири години и откриването е през септември 2022 г. Междувременно впечатляващият дизайн на сградата привлича вниманието и поражда дебат в нидерландската преса. "Още веднъж MVRDV демонстрира, че мечтите могат да бъдат построени", коментира Кирстен Ханема в de Volkskrant. "Благодарение на 3Д софтуер архитектите намират най-точните решения по отношение на дневна светлина, гледка, охлаждане, шумово натоварване. Неравните фасади имат многобройни ъгли от естествен камък, които съвпадат подобно на пъзел."

"Оазис в каменната пустиня Zuidas", пише Бернард Хулсман в NRC Handelsblad. “Не само поради вертикалната гора и стърчащите елементи, 11 от които са толкова големи, че създават впечатление, че ще се отделят - не само поради тези свои особености проектът се различава от всички кули, изградени през последните 10 години в тази част на града от вътрешната страна на околовръстното шосе. Със своите магазини и места за хранене на партера, офиси на първите седем нива и 200 скъпи апартамента за отдаване под наем с различен размер и форма Valley е първата сграда в Zuidas, където работа, обитаване и развлечения са събрани на едно място."

1 / 2

Photo © Ossip van Duivenbode

2 / 2

Photo © Ossip van Duivenbode
Обратно нагоре ↑