Инфраструктура

Проект на MVRDV: Регенерация на индустриална зона и пристанище Młode Miasto, Гданск

Споделяне

Районът Młode Miasto в Гданск винаги е имал специална роля за развитието на града. След първото му официално споменаване в историческите хроники през 1380 г. Młode Miasto винаги е бил считан за ново и атрактивно място за обитаване и идентичността на района винаги е била изграждана около богатото му минало. Ето защо концепцията на урбанистите от известното архитектурно бюро MVRDV е центрирана около връзката с миналото и интегрирането на артефактите в района.

Подобно на древен пергамент следи от различни периоди от развитието на корабостроителните докове могат да бъдат намерени по целия терен. Те създават отправна точка за дефиниране на публичната зона, като всяко обществено пространство в нейната рамка реферира към специален исторически период и предлага нова визия с фокус върху хората и съвременното обитаване. Улиците и площадите ще се превърнат в жива памет с "променада на спомените" за новата общност и бъдещите поколения на Гданск.

Основно предимство на тази градска част винаги е била локацията не само поради директната си връзка с главния градски център, но и поради близостта с река Висла - основен източник за водоснабдяване и транспортен път.

Новият градски район ще се развие около историческото публично пространство на имперската корабостроителница. Основният площад ще бъде ограничен от запад с обществени сгради - пазар и художествен музей, както и историческия жилищен район. От източната страна са предвидени различни жилищни типологии - от най-висок клас апартаменти до по-малки жилища тип "първи дом" за млади купувачи. Зоната в района на корабостроителниците ще включва и реновация на съществуващи складове.

Редица пристанищни сгради могат да бъдат адаптирани за различни функции, а между тях да бъдат създадени характерни публични пространства, което дава възможност за разнообразни градоустройствени решения. Теренът има потенциал за съвременни крайбрежни решения с редица възможности и различни изгледи: от бреговете на река Висла в най-ниското си място до панорама към градския център и историческия стар град на Гданск от горните етажи, а не на последно място - впечатляващи, спиращи дъха гледки към морския залив. На пръв поглед размерът на терена може да обезкуражава, но от гледна точка на възможността за оптимизация на такъв тип градска структура той дава възможност за по-голяма свобода при избора на решенията и създаване на уникален, изключителен и устойчив нов район на исторически известния полски град.

1 / 2

2 / 2

Обратно нагоре ↑