Сгради

Проект на MVRDV: Downtown One Tirana

Стартира реализацията на Downtown One - 140-метрова кула със смесено предназначение в Тирана по проект на MVRDV, бъдещата най-висока сграда в албанската столица. Най-впечатляващият елемент на 37-етажната сграда е нейната структура от конзолно организирани къщи и офиси, които формират пикселизирана "карта" на Албания с изображения на отделни региони и градове на страната, което я превръща в своеобразна икона. Завършването на проекта на предприемача Kastrati Construction се очаква през 2024 г.

Downtown One - бъдещият символ на развитието на Албания, е разположена в централната част на Тирана на булевард "Байрям Кури", на юг от река Лана. Главните фасади на 140-метровата правоъгълна кула изобразяват серия от конзолно "поставени" къщи и офиси, които създават своеобразен релеф. Всяка "къща" или офис представляват селище или град, така че, гледани от разстояние, те създават абстрактна карта на Албания.

Инвеститор: Kastrati Group
Downtown One въплъщава развитието и иновацията на Kastrati Group, един от най-успешните албански инвеститори. Създадената през 1991 г. група работи в 12 сектора в Албания и на Балканите с над 3000 заети лица. Компанията е най-разпознаваема като водещ албански участник в търговията на едро и дребно с петролни продукти и горива, но успешно оперира и в индустрии като застраховане, строителство и недвижими имоти, хотелиерство, автомобилна индустрия, търговия на дребно, реклама и др.

Архитектура: MVRDV
Архитектурен шедьовър по проект на световноизвестното бюро MVRDV, който обединява функция и естетика в един нов символ на албанската столица. Базираната първоначално в Ротердам архитектурна компания е създадена през 1993 г. от Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries. От основаването си до момента студиото е получило 111 награди и номинации, в момента осъществява проекти в 47 държави благодарение на 250 архитекти, урбанисти и дизайнери.

Технически проект: ARUP
Техническият проект в част конструкции и електро е дело на световния лидер ARUP, студио с над 70 години опит. До момента в страната няма реализирани проекти с подобни параметри и устойчивост.

Downtown One - бъдещият символ на развитието на Албания, е разположена в централната част на Тирана на булевард "Байрям Кури", на юг от река Лана. Главните фасади на 140-метровата правоъгълна кула изобразяват серия от конзолно "поставени" къщи и офиси, които създават своеобразен релеф. Всяка "къща" или офис представляват селище или град, така че, гледани от разстояние, те създават абстрактна карта на Албания.

1 / 2

2 / 2

Важността на конзолните елементи не е само изобразителна - за обитателите тези еркерни елементи предлагат впечатляващи панорамни гледки към града и планините, а формираните по този начин тераси улесняват комуникацията и връзката между обитателите и създаването на усещане за вертикално селище. Обитателите също така ще имат възможност да идентифицират своя дом с географията на Албания: някои ще живеят "в Тирана", други "в Дуръс", и т.н.

Албания извървя дълъг път. Преди десет години това беше най-бедната страна в Европа, днес е държава с енергия, амбиции и светло икономическо бъдеще. Това е нашето послание с проекта, коментира Уини Маас, съосновател на MVRDV. Сградата създава различни усещания - вертикално селище, оживен градски център, отделни къщи, което насърчава комуникацията със съседите. Може дори да се разглежда като вертикална държава! Всяка къща или офис единица са замислени като отделен "град" и формират карта на страната. Сградата ще бъде видима от централния площад "Скандербег" в съседство и участва в ансамбъла от градски кули около него - най-централното място в държавата.

С разгъната застроена площ  77 000 кв.м Downtown One ще даде на центъра на Тирана важен тласък чрез микс от апартаменти, магазини, офиси и ресторанти. 37-етажната кула е на бул. "Байрям Кури", но не паралелно, а ротирана в своя парцел, така че гледа с главната си фасада към пл. "Скандербег".

Край сградата има парк с местна растителност, детска площадка с образователни елементи. Вътрешността е разделена на няколко нива: подземен паркинг, търговски площи на партера, офиси и жилища на горните 18 нива.

Наблизо е разположен друг проект на MVRDV, който ще трансформира лицето на албанската столица - Пирамидата. И в двата проекта MVRDV търси партньорство с местни архитектурни и инженерни фирми и работи, като прилага правилата на BIM. Предвид сеизмичността на района се прилагат най-стриктните европейски стандарти.

MVRDV е изготвила проекта за Downtown One - един проект на инвестиционното дружество Kastrati Construction. Местен партньор по архитектурната част е DEA Studio. Главен консултант е Arup в партньорство с местните компании - конструкторите от LEAL и Elteknik по електротехническата част.

Четете в брой 3 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑