Продукти и технологии

Peri: Лесно, бързо и безопасно изпълнение на АРЕНА ИЗГРЕВ в Бургас

Споделяне

АРЕНА ИЗГРЕВ се отличава със съвременен архитектурен дизайн, максимален комфорт и функционалност на жилищните площи, като същевременно са съобразени с характера на заобикалящата ги градска среда. Локацията е в близост до спирки на градския транспорт, детски градини, училища, големи хранителни вериги и търговски обекти.
 

Сградата с модерна визия се изгражда в жк „Изгрев“. Комплексът е със стилна и съвременна визия, с 11 жилищни етажа, състои се от шест секции - А, Б, В, Г, Д и Е, всяка от които има самостоятелен вход и 2 асансьора. Сградата има търговска част на партера, две нива за паркиране, едно от които е надземно. В секциите са разположени общо между 55 и 66 апартамента – двустайни, тристайни и четиристайни, с функционални и удобни разпределения, просторни светли помещения, осигуряващи максимален комфорт и уют за бъдещите им собственици.
Крайният срок за изпълнение на проекта е декември 2022 г.

Изискванията на възложителя UNISTROY към PERI относно кофражните системи бяха да се предложи функционално решение, което може да спести максимално много време и да бъде лесно за работа. Друго важно нещо за фирмата изпълнител бе да покаже високо ниво на строителство и търсеше предложение за системен кофраж.

PERI решение

Техническото решение е изготвено от екипа на "ПЕРИ България". Имайки предвид големите обеми от работа, които трябваше да се извършат на обекта, екипът на PERI предложи системи, които спестяват време и лесно могат да бъдат планирани отделните етапи на изграждане на проекта.

За хоризонтален кофраж бе избрана панелната система SKYDECK за ранно декофриране. От една страна, монтирането на тази система става бързо, лесно и интуитивно, без необходимост от богат опит на работниците, които ще работят с нея. От друга страна, наличието на падащи глави позволява основният сет от панели и греди да бъдат декофрирани още на четвъртия ден след бетонирането. Така може да се използва за кофриране на следващ етап от плочата, което значително намалява количеството на материала на обекта и спестява човешки ресурс. Това позволява не само по-лесно, но и многократно по-бързо изпълнение на плочите. Системата SKYDECK предлага безопасни решения за конзолни изнасяния при кофриране на хоризонтални елементи, като е подходяща дори и за нестандартни начупени плочи, както е при настоящия проект.

За вертикалните елементи бяха използвани основно системите LIWA за стени и LICO кофраж за колони с размери до 60х60 см. Кофражът за стени LIWA е изключително подходящ за жилищни сгради заради височината си от 300 см и малкото си тегло, което позволява преместването му и монтирането му без кран. Функционалните размери на платната и техните приложения предлагат решения за лесно изпълнение както на по-опростените вертикални елементи, така и на тези с по-сложна форма. За многократно повтарящи се вертикали кофражът може да бъде преместван и сглобен като една окрупнена единица. Тактовете при вертикалния кофраж са разделени така, че целият материал да бъде използван, без да има платна, които изчакват.

Комбинацията от тези системи на обекта позволява по-акуратното планиране на срока за изпълнение на отделните етапи и ефективното използване на наличния материал през цялото време. Благодарение на добрата организация и подходящо подбраните кофражни системи грубият строеж бързо набира скорост, а работата на обекта е подредена и с ясна последователност.

1 / 2

2 / 2

Обратно нагоре ↑