Сгради

Park Lane Office Center

Не просто офис сграда, а качествена бизнес среда

Таня Косева-Бошова, управител на Park Lane Developments, и екипът на проекта

Фокусирали сме се върху комфорта на хората, които ще обитават сградата

Строежът на Park Lane Office Center напредва! За вас като инвеститори кои бяха най-големите предизвикателства при неговата подготовка, за да осигурите бързия му напредък и качествена реализация? На какъв етап сте в момента и какво предстои?

- Опитът на екипа, с който работя, е основната причина да не сме срещали големи предизвикателства при концептуалното разработване на Park Lane Office Center и впоследствие при реализирането му. С общи усилия изграждаме не просто офис сграда, а качествена бизнес среда, която променя по един елегантен начин града.

Фокусирали сме се върху комфорта на хората, които ще обитават сградата, и върху възможността за ефективно усвояване на площите. Офисите ще бъдат с по-високи тавани от обичайното – светлата височина от двоен под до окачен таван е 3.10 м. Правилните форми на сградата и голямото разстояние между колоните (9.80/8.40 м) дават голяма свобода при планиране на вътрешното разпределение.

Незаменимо е чувството за свобода, въздух, простор – това усещане в Park Lane Office Center се дължи на страхотната гледка, която се разкрива през големи като витрини прозорци към планината Витоша, и голямото отстояние от съседните сгради. С лекота постигаме „уау“ ефект и заради 4000 кв.м зелени площи зад сградата, подходящи за отдих през натоварения работен ден. Стремим се да подобряваме градската среда и затова ще засадим много дървета и ще се погрижим да има поддържани тревни площи около имота, приятни алеи и безплатен безжичен интернет за общо ползване.

Плочата на етажите на Park Lane Office Center е голяма (2000 кв.м) и ни позволява да поместим на един етаж съвсем комфортно 200 и повече работни места – това е голямо удобство за компании с много служители, тъй като не се налага дублаж на обслужващите помещения (като кухни например). Имаме възможност да посрещаме и нуждите на компании с по-малко персонал, тъй като плочата има възможност да бъде делена на 4 части.

Готови сме с изграждането на девета плоча над кота 0 и се радвам, че сградата вече е с отлична видимост от бул. "Черни връх", бул. "Люба Величкова" и ул. "Сребърна". Park Lane Office Center ще има общо 11 етажа над земята, 2 подземни нива, предвидени за паркинг. Наемателите в сградата ще могат да се възползват от много добро съотношение брой паркоместа за наета площ. Имотът предлага на пазара 20 000 кв.м клас А офис площи.

Успоредно с монтирането на фасадата ще започнем да работим по довършителните работи на общите части и наетите офис площи. Завършваме „до ключ“ офисите на наемателите в Park Lane Office Center с качествени системи и материали съгласно корпоративните им изисквания за разпределение и дизайн. Технически можем да отговорим на изискванията и на най-взискателните глобални и местни компании.

Планираме грубият строеж да бъде завършен с два месеца по-рано от планираното - през август 2020 г. Първите наематели ще посрещнем през юни 2021 г.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Според последни проучвания ключови за наемателите са фактори като вентилация и климатизация, качество на въздуха, околна среда и фасилити мениджмънт. На какво обърнахте най-голямо внимание като инвеститори във висококачествени офис площи?

- Обръщаме внимание на всеки детайл. Знаем, че за продуктивността на хората от съществено значение са наличието на достатъчно количество свеж въздух и качествена система за отопление и охлаждане. Поради тази причина решихме да инвестираме в най-доброто на пазара и избрахме висококачествена VRV IV система Daikin за отопление и охлаждане. За качеството на въздуха ще се грижат покривни климатични централи Daikin, които нагнетяват свеж и филтриран (пречистен) въздух в помещенията, който бива охладен или отоплен в зависимост от сезона. Планираме да инсталираме специална UV дезинфекционна система за прочистване на въздуха в климатичната система на сградата. Тази система унищожава над 97% от вирусите и бактериите във въздуха и над 99% от тях върху повърхности. За комфорта на служителите е предвидено нагнетяване на голямо количество свеж въздух – 50 мᶟ на човек на час и то при гъстота 6 кв.м за работно място (доста над стандартната гъстота за офис площи).

Очакваме Park Lane Office Center да получи сертификат за устойчива сграда от световно признатата организация LEED с най-високата степен Platinum. Това за нас би било признание за лидерство и първокачествен продукт - високоефективна и енергоспестяваща „зелена“ сграда, която осигурява здравословна работна среда.

Фасилити мениджмънтът е услуга, която нашият екип предлага на наемателите в Park Lane Office Center. За да се чувстват те добре и да искат да останат дълго време в сградата, залагам на адекватна, навременната реакция и човешко отношение към клиента.

1 / 2

2 / 2

Как ще коментирате развитието на зоната на НПЗ "Хладилника" като концепция и като актуално състояние - транспортна осигуреност, пешеходна достъпност, зеленина и паркова среда, социална инфраструктура? Какво предстои?

- Считам района за изключително привлекателен заради близостта до шопинг мол Paradise Center, много заведения за хранене, няколко спортни центъра и супермаркети.

Свидетели сме на динамична трансформация на НПЗ „Хладилника“. Преди районът беше индустриален. Сега на мястото на производствените сгради изникват нови, смислени жилищни и обществени проекти, благодарение на които тази зона ще се превърне в най-модерния квартал на София.

Имаме много добра комуникация с главния архитект Здравко Здравков и се радвам, че той иска да покаже, че инфраструктурата на НПЗ "Хладилника" може да бъде планирана и реализирана „като по учебник“, паралелно със завършването на новите сгради, отчитайки плановете на инвеститорите и очаквания автомобилен трафик.

Достъпът до сградата и района е много лесен заради близостта до метростанция „Витоша“, изградените велоалеи и спирките на градския транспорт. В района има няколко големи булеварда, които осигуряват бърз достъп с автомобил и наземен градски транспорт до центъра на града и до Околовръстното шосе. Предвидено е откриване на нови пешеходни пространства и подобряване на съществуващите.

В този район предстои да видим добър пример за публично-частно партньорство. Дружеството, което инвестира в Park Lane Office Center, ще участва в изграждането на улица, която ще свързва ул. "Сребърна" и бул. "Филип Кутев". Тази инвестиция ще бъде направена съвместно със собствениците на съседни парцели и ще бъде дарена безвъзмездно на общината, след като пътната инфраструктура бъде завършена.

Бул. "Филип Кутев" ще бъде част от вътрешноградска артерия, която ще свързва бул. "Тодор Каблешков" с бул. "Симеоновско шосе". Предвижда се по нея да минава и трамвайна линия. Процесът по разширяването на булеварда в 4-лентов път продължава и в момента.

По отношение на зелените площи НПЗ "Хладилника" е облагодетелстван, тъй като е обграден от големи паркови пространства – Южен парк, Ловен парк и Софийски зоопарк.

Липсващ елемент от социалната инфраструктура в района са общинските ясли и детски градини. Това е проблем, който е широко засегнат във всички квартали на София и за финал бих искала да отправя апел към Столична община да приоритизира разрешаването му.

Park Lane: Проект на "Планинг" по най-високите международни офис стандарти

Офис сградата Park Lane е проектирана според най-високите международни стандарти за офис сгради от висок клас. Сградата има обща разгъната застроена площ 34 900 кв.м, от които 23 500 кв.м в надземни етажи и 11 400 в подземните нива. Нетната офисна площ е общо 19 700 кв.м. Основни характеристики са голямата етажна площ - 2200 кв.м, голяма светла етажна височина 3.10 м, възможност за гъвкаво разпределение на етажните площи с леки преградни стени и двоен под. Елегантният силует на обекта се допълва от въздействието на парковата озеленена площ. Стилното решение на окачената фасада - неравномерно ритмично редуване на плътни акценти - пиластри, върху остъклените площи с етажна височина, придава интересен и запомнящ се облик на сградата. Очаква се тя да бъде завършена през първата половина на 2021 г.

Иновации и съвременни технологии

Сред съвременните строителни решения са фасадно решение с окачена фасада с високи показатели за енергийна ефективност, звукоизолиращи и слънцезащитни свойства. Модерните високоефективни системи и оборудване са управлявани чрез BMS система. Осигурено е независимо двойно подсигурено електрозахранване. Високоскоростните асансьори разполагат със система за автоматизиран контрол на трафика. Осигурени са достатъчно голям брой автомобилни паркоместа, зарядни станции за електрически автомобили, велопаркинг и от клас 1 и клас 2 съгласно нормативните изисквания.

Сградата представлява правоъгълен обем с хармонични пропорции, разположен към дъното на имота. Изчистената геометрия изявява обема сред предвидената богато озеленена среда. Пред главния вход и фоайето-лоби при източната фасада е оформено площадно пространство със зелени площи и парково обзавеждане, общодостъпно както за обитателите и гости на сградата, така и за преминаващи минувачи. Свободните площи са богато озеленени и оформят естетична и комфортна атмосфера. Окачената остъклена фасада с голяма етажна височина и терасите на всеки етаж позволяват на наемателите да се радват на гледката, с която разполагат офисните площи, към Витоша. Подходите към паркинга са откъм ул. „Сребърна“ и към ул. „Атанас Дуков“.

Гъвкави функционални решения

На партера са предвидени рецепция с лоби-фоайе с двуетажна височина, асансьори с интелигентна система за управление на трафика, отдаваема площ за офис, търговски площи, ресторант-кантина, кафе, банков клон, портиерни, тоалетни, обслужващи и технически помещения.

На 10 етажа над партера са разположени офисните площи на принципа open space с разделяне на помещенията с леки преградни стени, звукоизолирани стени със щендерна конструкция и обшивка от гипскартон. Гъвкавото решение позволява разделяне на офисната етажна площ на до 4 самостоятелни части, всяка от които със самостоятелен подход от асансьорното лоби и с отделни помещения за тоалетни, чайна, рекреация и други обслужващи помещения според изискванията на наемателите.

Последният покривен етаж е за технически помещения и инсталации – оборудване и машини за системите на вентилация и климатизация, асансьори, електросистеми и др.

На двете подземни нива с гаражи са предвидени 320 паркоместа и зарядни станции за електромобили, технически помещения на електрозахранването и UPS, резервоар за системата за автоматично пожарогасене, съблекални и санитарни помещения за велопаркинг от клас 1, сервизни складови площи. Вертикалната комуникация се осигурява от 7 високоскоростни асансьора, управлявани от автоматична система за контрол на дестинацията. Всички нива са без преходи и стъпала, за да бъдат достъпни за хора в неравностойно положение.

ФАКТИ
Проект: Park Lane Office Center
Инвеститор: Park Lane Developments
Проектант: архитектурно студио "Планинг"
Главен изпълнител: "Пайп Систем" АД
РЗП: 34 900 кв.м
Нетна офисна площ: 19 700 кв.м
Срок на завършване: 2021 г.

Data by PDS.bg

Четете в брой 3 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑