Сгради

Paradise Place, София: Проект, ориентиран към най-взискателните

Споделяне
Арх. Иво Диков, управител на "Елит Строителна компания" ЕООД

Истински качествените жилищни проекти не остават незабелязани и неоценени

Определено ситуацията около COVID-19 се отрази на пазара на недвижими имоти, а в частност и на жилищния сегмент. В последната една година по време на пандемията наблюдавахме разделяне на купувачите в две групи. Едните замразиха инвестиционните или потребителските си намерения поради притеснения от несигурност и липса на яснота какво предстои за икономиката в микро и макро план, или пък с оглед потенциален бъдещ спад на цените в следствие на стресовата ситуация и евентуално намаленото търсене. Вторите, обаче, които се оказаха по-предприемчивите, допълнително се активизираха и побързаха да инвестират собствените си средства, или все така достъпните банкови кредити, с цел подсигуряване на капиталите си с устойчив на инфлационни процеси актив, или пък от потребителски подбуди с оглед предпочитание за собствен дом, повече площ, по-устойчива среда на живот, повече услуги и по-добра социална инфраструктура.

Както споменах, предприемчивостта на тази група купувачи е и ще бъде възнаградена, тъй като, сами виждате, цените на качествените жилищни проекти не само че не спадат, но и плавно и устойчиво се покачват. Традиционно тази група купувачи са информирани, знаещи, имащи база за сравнение. Те отчитат не само предлагането на пазара и разликата от един проект, строител и инвеститор до друг, но и тенденциите за покачване на всички строителни суровини в световен мащаб, все пак възходящата цена на труда, а не на последно място и все по-големите разходи за административни и отчуждителни процедури и благоустрояване на околната среда и инфраструктурата до и около сградите, във връзка с последните промени на ЗУТ.

Жилищен комплекс “Парадайс Плейс" вече с акт 14

16 месеца след началото на проекта вече се сдобихме с Акт 14, а всички видове инсталации, окачените фасади, махагоновата дървена дограма и медните скатни покриви са в ход на изпълнение с пълна пара. До края на март стартираме изпълнението и на гипсовите мазилки и циментовите замазки. Комплексът се състои от 251 броя 2, 3 и 4-стайни апартаменти с площи от 70 до 420кв.м, 350 паркоместа в ниво сутерен, спа център със закрит плувен басейн и фитнес зала, ресторант-бистро, богато озеленено 3 декара вътрешно дворно пространство със зони за отдих, алеи за разходка и детска площадка. Проектът определено е един от най-амбициозните на жилищния пазар. С близостта си до метростанция, мол Парадайс, очертаващия се като най-атрактивен hot spot за офис площи район между бул.Филип Кутев и ул.Сребърна, както и с услугите и екстрите, присъщи за 5-звезден хотел, комплексът категорично е ориентиран за най-взискателните и предприемчивите инвеститори и потребители на пазара.

1 / 2

2 / 2

Качествени материали и технологии

Целта ни е собствениците на имоти в комплекса да изпитват лукса, удобствата и сигурността на 5-звезден хотел в ежедневното си битие. За целта сме предвидили 2 денонощни поста с високо ниво на охрана, през която ще се допускат единствено собствениците и очакваните им гости, периметрова охранителна система с видеонаблюдение на всяка входно-изходна точка, както и денонощна рецепция с консиерж. Всички пътни артерии до и около имота на комплекса ще бъдат облагородени, реновирани и в синхрон с безкомпромисното качество и ниво на изпълнение на самия комплекс.

Относно системите и технологиите - и тук не правим изключение с черпенето на опит от съвременни световни примери за “high end” жилищни сгради с хотелско обслужване, каквито станаха много актуални в Лондон, Париж, Дубай, Ню Йорк и др. Окачената вентилируема фасада с облицовка от антикосан травертин и варовик “крема екстра”, немската махагонова дървена дограма с троен стъклопакет с високи шумо и топлоизолационни качества, озеленените покриви с облицовки от мед, камък и декинг система, както и шумоизолационните системи внедрени във всички преградни стени и в подовите замазки между отделните апартаменти, са само част от заложените в изпълнението пера, които ни отличават от повечето проекти на пазара. Всички общи пространства ще бъдат решени в комбинация от екзотични естествени каменни настилки и облицовки, дървени обшивки и ламперии, висококачествен високоустойчив мокет при апартаментните преддверия и входни врати от дървен масив. Асансьорните кабини, които ще са от световен топ производител, ще бъдат оборудвани с LED дисплеи, на които ще бъдат прожектирани всички съобщения от професионалния facility management оператор, относно рутинното почистване на гаражите, общите пространства, предстоящи събития, мероприятия, или просто поздрави за национални празници, създаващи атмосфера на общност.

При съвременния жилищен продукт - бюджетен, среден и висок, за различните сегменти всеки един от сегментите следва сходен тренд на развитие.

По-добра архитектура, повече функция, повече качество и устойчивост в изпълнението и подбора на материалите и по-добри условия на живот.

В средния и високия сегмент развитието се изразява в услуги и екстри, допълващи основната жилищна площ, а в бюджетния - чиста, благоустроена, зелена и приветлива околна среда. Като пряк участник във всеки един от трите сегмента мога да споделя, че нито един от добре реализираните гореупоменати параметри не остава незабелязан и неоценен.

По отношение на навлизането на криптовалутите на жилищния пазар - не бих казал, че по някакъв начин има такава тенденция, но определено съм свидетел на единични случаи на релокиране на приходи от операции с криптовалути към недвижими имоти. Към настоящия момент българските участници в развитието на криптовалутите са предимно хора от IT сектора и финансовия сектор, които традиционно са ориентирани към алтернативни финансови инструменти с повишен риск, но и повишен risk reward. При очертаващото повсеместно навлизане на криптовалутите в нашия финансов свят, определено ще станем свидетели на по-тенденциозна релация между рискови и сигурни активи, което ще е допълнителен двигател за сферата на недвижимите имоти и ще отвори нови полета за технологично ориентираните инвеститори и потребители в нашия бранш.

1 / 3

2 / 3

3 / 3