Сгради

"Парадайс Плейс": Жилища с комфорт 5 звезди

Споделяне

Кирил Кирилов, изп. директор, "Парадайс Плейс": Топ локация, отлични параметри и услуги като за 5 звезди

Може ли да представим концепцията за "Парадайс Плейс" - какви са потребностите и изискванията на съвременния клиент с цел комфортно обитаване?

- „Парадайс Плейс“ е проект, чието зараждане бе продиктувано от наблюденията ни, че въпреки множеството проекти, които се появиха на пазара последните няколко години, не станахме свидетели на такъв, който наистина да предложи пълния набор от услуги, удобства и обслужване, характерни за 5-звезден хотелски комплекс, при това на топ локация, в непосредствена близост до метростанция, обществено обслужващи структури и множество висок клас офис сгради. Е, ние разполагахме с точния парцел за подобен проект, както и с над 20 години опит в туризма и по-точно изграждането и менажирането на редица 4- и 5-звездни хотели по българските черноморски и планински курорти. Базирайки се на дългогодишния опит на нашите партньори "ПроАрх", смятам, че постигнахме един продукт, който не само да удовлетвори и най-взискателните клиенти, но и да бъде поредната перла в нашето портфолио от комплекси с перфектен мениджмънт и обслужване на най-високо ниво.

Какво беше заданието към проектантите?

- Може би ще прозвучи странно, но предвид многото съвместна работа с "ПроАрх" заданието генерално беше изяснено с един поглед и няколко думи - „поредният проект, в който не пестим от нищо и влагаме максимума като ниво на изпълнение“. За всичко останало разсъждавахме еднакво от ден първи – богата растителност и отстояние между сградите; не максимално РЗП, а максимална придадена стойност на всеки квадратен метър площ; обширна обществена зона с всички необходими за спорт и рекреация звена – фитнес, СПА център с плувен басейн, релакс зона, масажно студио, ресторант-бистро и др.; функционални и помислени до най-малкия интериорен детайл 2-, 3-, 4-стайни апартаменти. Смятам, че и градоустройствено и функционално решихме комплекса по един наистина задоволителен начин, без да извличаме максималните допустими параметри на парцела.

Как оценявате инвестицията като брой жилищни единици и очаквана възвръщаемост?

- Бюджетната стойност на проекта възлиза на около 40 млн. евро, като финансирането му до Акт 16 е подсигурено от "Интернешънъл Асет Банк". Прекомерната възвръщаемост никога не е била част от нашите бизнес планове. Целта ни е да предложим на своите клиенти продукт, който да е на най-високо световно ниво, а същевременно да се вмести в разумния за София среден към висок ценови сегмент от 1100 до 2000 евро за квадратен метър. Вярвам, че инвестиция в имот от нашия проект ще е не само разумна и устойчива във времето, но и печеливша. А моделът ни на бизнес е именно този – доволни клиенти и взаимоотношения с далечна перспектива.

Как ще коментирате пазарната ситуация в момента като предлагане и качество на продукта?

- В последните няколко години наблюдаваме една явна тенденция към промяна в нагласите и очакванията на участниците в пазара на жилищни имоти в София. Естествено локацията винаги ще остане водещ фактор, но понятието „най-ниска цена“ е все по-рядко срещано в средния и високия сегмент, където е таргетът на моята компания. Клиентите от тази група търсят качество, принадена стойност и дългосрочна устойчивост на своето капиталовложение. Това създаде предпоставки за развитието на една градивна конкурентна среда, в която сериозните строителни и инвестиционни компании се стараят да предложат нещо повече от срещаното до момента. Определено примерът за продукт с подобен генезис и целенасоченост е жилищен комплекс „Парадайс Плейс“.

Какво е клиентското търсене като тип жилища в основните сегменти среден към висок?

- За разлика от тренда преди 2009 г., когато за среден и висок сегмент се отнасяха предимно тристайни, четиристайни и многостайни апартаменти, сега бих казал, че не наблюдавам подобно разграничаване. Все по-голямо е търсенето на двустайни апартаменти за краткосрочен или дългосрочен наем в сгради и комплекси от по-високия сегмент, което преориентира инвестиционните купувачи на подобен тип жилища, които обичайно търсеха по-бюджетни и непретенциозни апартаменти за подобен тип наематели. С оглед на създалата се обстановка около световната пандемия и наложилото се социално дистанциране и по-продължителен престой у дома отчитаме и все по-голям интерес към апартаментите със собствено дворно пространство или такива с просторни покривни тераси и зони за отдих на открито.

 

Арх. Иво Диков, "Елит Строителна Компания" ЕООД, главен изпълнител: Реализацията на мащабен проект като "Парадайс Плейс" е предизвикателство

Кои са главните предизвикателства от гледната точка на главен изпълнител на проекта наред със срокове и бюджет?

- Организацията за изпълнение на проект с подобен мащаб никак не е лесна задача. С оглед на това, че няма зададена етапност или постепенно въвеждане на отделните сгради в експлоатация, което е често срещана практика, а работим по едновременното изграждане на комплекса в неговия цялостен вид, се налага стиковането на множество преплитащи се процеси и менажирането на стотици строителни работници. Горд съм, че екипът ми се справя безупречно с тази мисия и резултатът е налице.

Няколко от сградите са пред Акт Образец 14, а останалите - с оставащи броени седмици работа до завършване на груб строеж. Особено внимание обръщаме на качеството на изпълнение на всеки детайл от проекта, както и на безкомпромисното отношение към координиране безопасността и здравето на работещите и опазването на околната среда и чистотата на и около работното място, за което непрестанно се грижат няколко вътрешнофирмени звена. Комбинацията от качествен и прецизиран в работна фаза проект, инвеститор и строител, чиито визия и отношение към продукта, който оставят след себе си, маниер и размах на работа са в перфектна симбиоза, винаги способства за постигането на един обещаващ краен резултат. Убеден съм, че „Парадайс Плейс“ е проектът, който ще бъде сочен за пример в това отношение.
 

Кои са техническите решения, които са най-важни от гледна точка на високия комфорт на обитаване?

- "Парадайс Плейс“ е наистина един проект, изтъкан от технологии, системи и материали, почерпени от най-добрите световни практики в днешно време. Освен в устойчивост, естетика и класа на цялостния амбиенс в комплекса, влагаме изключително много в топлотехника, шумоизолация и цялостно усещане за приватност на всяка от жилищните единици. За целта изпълняваме външните стени от керамични тухли Wienerberger Porotherm 25 N F, вътрешните преградни стени от тухли Wienerberger Porotherm 12 N F + 2 см каменна вата Rockwool 120кг/м3 + Wienerberger Porotherm 12 N F, като същата каменна вата използваме и между подовите замазки и всяка от етажните плочи.

Друг акцент е дървената дограма с трислойно слепен селектиран профил Muenchinger -  Германия, с дебелина на профила 78 мм, немски противовзломов G-Uобков, уплътнител за прозорци Primo GmbH, повърхностно лаково покритие в три слоя на немската фирма Rhenocoll, водобран Gutmann, който има отлична водооточна част и улей за предпазване на най-уязвимата от влага дървена част, както и троен стъклопакет 34 mm с коефициент на топлопроводимост 0.7 UgWm2K.

Фасадата е окачена вентилируема с окачвачи от неръждаема стомана, топлоизолация от 10 см каменна вата, паропропусклива, водонепропусклива и ветрова мембрана и крайно покритие комбинация от врачански варовик „Крема екстра” и травертин.

Всички хидроизолационни системи и детайли са с материали, производство на немската компания KÖSTER, а всички обшивки и окомплектовки по скатните и овални покриви - от висококачествена медна ламарина.

Какви са поуките от пандемията COVID-19 и как те се отразяват при концепцията на комплекса, проекта и строителните работи?

- Определено епидемиологичната обстановка създаде множество трудности, необходимост от реорганизиране на процеси, технологична последователност и други, но редът, дисциплината, социалната и колективната отговорност ни позволиха да не спрем нито за ден работата по изграждането на комплекса, съблюдавайки мерките и предписанията на здравните организации, строителните графици и високите технически критерии на проекта.

ФАКТИ
Местоположение: Североизточната част на "Кръстова вада"
РЗП: 40 209
Паркоместа: 352
Брой жилища: 251
Инвеститор: "Парадайс Плейс" АД
Проектант: "ПроАрх" АД
Изпълнител: "Елит Строителна Компания" ООД
Начало на строителството: 09.2019
Срок за въвеждане в експлоатация: Края на 2022
Data by PDS.bg

 

1 / 1

Арх. Христо Пенчев, главен проектант, председател на СД на „ПроАрх“ АД:

"Парадайс Плейс" - Проектирахме не жилища, а дом

 

Откъде стартира работата по проектиране на "Парадайс Плейс" - какви бяха заданието на инвеститора, контекстът и градската среда в района?

- Работата по жилищен комплекс „Парадайс Плейс“ започна в края на 2014 г. Паралелно с градоустройствените проекти за имота се изработваше концепцията за инвестиционния проект, както и конкретно задание за проектиране. Възложителят имаше ясна визия за това какво иска да постигне като краен резултат. Място с висока придадена стойност, задоволяващо всички потребности на съвременното обитаване, не просто жилище, а дом, добро място за обитаване. Затова освен безупречно функционално разпределение на  жилищата акцент беше поставен и на заобикалящата среда и обслужващите обекти в комплекса. Екипът на „ПроАрх“ има богат опит в проектирането на комплекси от такъв тип, някои от тях вече построени и функциониращи, така че успяхме да сме полезни на възложителя и при съставянето на конкретното задание.

Локацията безспорно е сред основните фактори, определящи успеха на даден проект, като за „Парадайс Плейс“ тя е неоспоримо предимство. На 3 минути пеша от кръстовището на бул. „Черни връх“ с ул. „Филип Кутев“, както и от метростанция "Витоша". Достатъчно близко, за да кажеш, че живееш на една крачка от метрото, но не и на първа линия на основния булевард, така че комплексът остава сепариран от шума и трафика. На пешеходно разстояние от Южния парк, от най-големия столичен мол, детска градина, училище и болница. След разширението и реконструкцията на бул. „Черни връх“, които осигурява бърза връзка с центъра на града и южната дъга на околовръстния път, „Кръстова вада“ безспорно се превърна в атрактивна зона за строителство. А североизточната част от нея, където е разположен „Парадайс Плейс“, е може би най атрактивната - големи имоти с правилна форма, изградена инженерна инфраструктура, терени на бивши стопански и складови бази, които осигуряват възможности за развитие.

Сериозно предизвикателство беше изместването на въздушен електропровод 110 kV, преминаващ през имота. Въпреки възможността да се постигне допустимото застрояване, отчитайки сервитутните ограничения, възложителят бе категоричен, че не приема опцията през имота да минава подобен кабел. Това от своя страна облагодетелства и много други частни имоти в околността. Частта от електропровода през имота беше 150 м, а се измести в участък с дължина около 1200 м.

1 / 2

2 / 2

Какви са основните параметри на комплекса и срокове за изпълнение?

- Площта на имота, в който се реализира „Парадайс Плейс“, е над 12 000 кв.м. Може би това е един от малкото проекти, при който възложителят още в заданието бе посочил, че не желае на всяка цена максимална РЗП и изисква разстояния между сградите и към улицата по-големи от минимално изискуемите. Това даде възможност за изграждането на архитектура, подплатена с много зеленина и простор. Общата площ на комплекса е около 40 000 кв.м, съдържа 251 апартамента и 352 подземни паркоместа и гаражи, както и обекти за обществено обслужване - приемно фоайе, ресторант, спортен център със СПА зона, басейн и фитнес, паркова зона с детски площадки, зони за спорт и релаксация.

Четете в брой 3 на сп. ГРАДЪТ