Сгради

Panthea Hills: В подножието на планината Олимп, Кипър

Споделяне

Арх. Александър Доу, регионален директор, SGI Architects & Masterplanners

Баланс между мащаба и комфортна уединеност

Арх. Доу, Panthea Hills - рядко представяме в списание ГРАДЪТ проект в подножието на планината Олимп!

Клиентът е местен кипърски инвеститор, който се фокусира до голяма степен върху високия клас на пазара. Panthea Hills се намира в североизточната част на Лимасол в Кипър. Това е зашеметяващо място с гледка към стария град и към Средиземно море. Когато сме ангажирани с международни проекти, обикновено работим съвместно с местни партньори, подбрани от инвеститора, които ни предоставят параметрите за планиране и ни дават насоки относно местните кодове. В този случай бяхме избрани за водещи дизайнери на проекта поради богатия ни опит както в генералното планиране, така и в жилищния сектор. Стремим се да внасяме нов подход в архитектурния израз на сградите и същевременно да създаваме силна идентичност на цялостния проект.

Какви бяха изискванията на заданието?

Имотът обхваща площ 8687 кв.м, а проектът включва 13 къщи и 3 жилищни сгради в компактна общност със силен фокус към дизайна. Общата застроена площ е 14 500 кв.м, което е много по-голяма гъстота в сравнение с това, с което сме свикнали за този тип проекти в София.

Какви са концепцията и организацията на комплекса? Какви са достъпът и социалната инфраструктура?

Предизвикателството със заданието беше да се намери баланс между мащаба на жилищните сгради и къщите. Уединението за всяко отделно жилище бе задължително условие, което удовлетворихме чрез внимателната организация на генералния план и разпределението на функционалните пространства в самите къщи. Достъпът до комплекса е подсигурен от съществуващ път, преминаващ около обекта. Изборът за подходи за вход и изход обаче бе строго ограничен от местните изисквания за отстояния на свързващите се пътища. Социалната инфраструктура предвижда достъп и обновяване на обществен парк в непосредствена близост до парцела, който включва градина и детска площадка. В рамките на комплекса ще се изгради фитнес зала за обществено ползване, а всички живеещи и гости ще разполагат с богато озелени външни площи и множество паркоместа.

1 / 2

2 / 2

Какви са повишените изисквания на клиентите към комфорта на обитаване и какви изисквания поставя това към използваните материали и системи?

Очевидно климатът в Кипър е много различен от този в София или в който и да е град от Обединеното кралство, за където сме свикнали да работим, така че неизбежно и фокусът ни трябваше да е друг. Тъй като голяма част от материалите се внасят, цената им е забележимо по-висока, затова и подходът ни към самата архитектура е коренно различен. Жилищната архитектура в Кипър в общия случай е доста опростена по отношение на техническа спецификация. Топлинните характеристики не са толкова важни, тъй като температурите са меки. Вятърът и ослънчаването са постоянните фактори, които трябва да се вземат предвид, а жизненото пространство на открито е от съществено значение, тъй като е основна част от начина на живот в Кипър.

За да се избегне обезцветяването с течение на времето и да се осигури лесното почистване, жилищните сгради от комплекса Panthea Hills са с фасада от Corian. Сградите се допълват една друга и следват съвременен архитектурен изказ, комбиниращ замазка, естествен камък и дърво. Всяка стая, намираща се в главните къщи в южната част на комплекса, разполага с прекрасна гледка към морето и стария град. Това постигнахме чрез разполагане на шарнирни прозорци, допълнени от елегантно решение за засенчване чрез дървени елементи, разположени на горните етажи.

С кои решения се гордеете най-много и очаквате да бъдат реализирани максимално точно за постигане на точния ефект?

Много сме щастливи от цялостното настроение и единен характер, които успяхме да създадем в този проект. Panthea Hills наистина носи усещане за специално място за живот. В продължение на повече от година ние заедно с клиента ни усъвършенствахме етажните планове и анализирахме възможните избори и дизайнерски решения. Резултатът от този задълбочен процес е много изискана визия, отговаряща на всички изисквания за подобен тип комплекс. Проектът демонстрира, че чрез добре осмислен дизайн и достатъчно ресурси, приложени на етап на проектиране, предизвикателства като твърде голямата гъстота на застрояване могат да бъдат преодолени и да се осигурят комфортна уединеност и добро качество на живот.

На какъв етап е проектът в момента и какво предстои?

В момента Panthea Hills е в процес на планиране и се надяваме да видим старта на неговата реализация през лятото на тази година.

Обратно нагоре ↑