Сгради

ОЗАРЕНИЕ – идилията на селцето в големия град

За да заживеем в приказната омая на зеленината, планинския въздух и ромона на водата, вече не е нужно да напускаме София. За пореден път АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ доказва, че в столицата има възможности за вълнуващи срещи между живителната природа и хуманната, вдъхновена архитектура. Само на крачка от парк „Камбаните“ комплекс ОЗАРЕНИЕ предлага среда с благотворно въздействие върху човека и върху самата природа, тъй като се вписва органично в нея, култивира я грижливо и я обогатява.

1 / 2

2 / 2

За арх. Пламен Пл. Мирянов и арх. Станимира Дойчева думата „еко“ е мото и ангажимент за този проект. Сградите се строят от естествени (например вълна в изолациите), нетоксични материали, които подобряват качеството на обитаване и здравословността на жилищната среда. Същевременно това е начинът да се намалят  въглеродните емисии във въздуха и парниковият ефект при строителните работи. Принципите на устойчивото строителство са последователно прокарани в проектирането, реализацията и експлоатацията на сградите. Живеещите тук ще имат чиста среда, чиста екосъвест… и по-ниски сметки заради енергоефективността на жилищата.

Комплексът от затворен тип се състои от 16 къщи (6 редови, 2 близнаци и 6 свободно стоящи) с магнетизираща визия. Футуристично-органичните силуети изненадват и очароват със заоблените, обтекаеми обеми, които ще бъдат обгръщани плавно, а не атакувани от ветровете. Хилядолетните принципи на фън шуй намират отклик в позиционирането на сградните тела, в екстериора и интериора им. Белотата на причудливите, „стичащи се“ отстрани покриви и обилието на стъклото сякаш дематериализират постройките, пропускайки в тях лъчите и зеленината. За да съхранят максимално растителността и за да създадат поредица от зони за отдих и контакти, както и детски кътове, проектантите предвиждат извеждането на автомобилния достъп в периферията на комплекса, както и подземно паркиране.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Комплекс ОЗАРЕНИЕ е за дълбоко градския човек, който обича и цени природата, но се зарежда от енергията на столицата и затова не желае да я напусне. Удобствата на градското живеене са и в самия комплекс. Тук има магазин, ресторант, а големият спортен център дава възможност за поддържане на тонуса преди или след работа. Малкият параклис е за минутите на вглъбеност и молитва. ОЗАРЕНИЕ е мястото, където децата могат да играят необезпокоявани, без постоянния контрол на близките си. На детската площадка, край водните огледала или открития басейн, сред дърветата за катерене те биха могли да имат лета, които са не по-малко динамични, откривателски и разнообразни от тези на село. 

1 / 1

Обратно нагоре ↑