Сгради

One11 Apartments София

Арх. Иво Диков, Roi Capital, Elite Building Company

Покриваме изискванията и за най-скъпите райони на София

- Арх. Диков, може ли да представим новия ви инвестиционен проект One 11 Apartments?

- One11 Apartments е проект, който логично следва линията ни на развитие, визията и маниера ни на работа в инвестиционната ни дейност - “стъпвайки” в дадена локация, нашият продукт да е с едно ниво над всичко останало на пазара. Смело мога да заявя, че нивото на изпълнение, което сме заложили в проекта, е отговарящо на изискванията за най-скъпите райони в София като "Изток", "Лозенец", "Изгрев", но въпреки това счетохме за напълно удачно позиционирането на подобен проект именно в кв. "Дружба" - един от истински правилно и западноевропейски развиващите се райони на столицата. Появата на няколкото метростанции, новоизградени булеварди и множество благоустройствени обекти като паркове, велоалеи, сгради от социалната инфраструктура, а не на последно място и развитието на така нареченото софийско сити, концентриращо съществена част от офис площите клас А в града, определено катализираха инвеститорски интерес от редица сериозни компании и резултатът започва да се проявява, а до няколко години, убеден съм, "Дружба" ще е сред най-търсените райони извън центъра на столицата.

- Разкажете ни за основните участници в проекта?

- Участниците в процеса по реализацията на One11 Apartments са компаниите ни в групата ELITE Holding Bulgaria. Проектът е дело на ELITE Project Group, а името на арх. Калин Диков (моя баща), както знаете, стои зад едни от най-знаковите сгради в последните 30 години, носители на редица отличия “Сграда на годината” и множество интернационални признания и награди. Гордея се с постигнатото и в този проект и се надявам, че един ден след реализацията му ще бъде оценен подобаващо. Естествено, строителството ще бъде поверено на ELITE Building Company, което е гаранция за срочно, качествено и безкомпромисно във всеки детайл изпълнение, а управлението на проекта и 100% осигуреното финансиране ще са в ръцете на инвеститора ROI Capital в мое лице. Вярвам, че в истинския смисъл на понятието “цялостен инженеринг” се крие осезаема принадена стойност в крайния продукт, която редица наши клиенти подкрепиха и продължават да подкрепят, инвестирайки в настоящите и предстоящите ни проекти.

One11 Apartments
Локация:
жк "Дружба", София
Инвеститор: ROI Capital
Проект: Elite Project Group
Изпълнител: Elite Building Company
Застроена площ: 1023.83 кв.м
Oбщо РЗП: 13 558.64 кв.м
над кота ±0.00  9450.76 кв.м
под кота ±0.00 4107.88 кв.м
Площ УПИ: 3408.00 кв.м
Пл. застр: 30.04%
Кинт. 2.77
Жилища (вход А и Б): 111 броя - 64 двустайни, 37 тристайни и 10 четиристайни

- Какви са достъпността, социалната инфраструктура и наличието на зелена среда в района?

- В радиус от няколкостотин метра от нашия парцел кипи бурно строителство на нови жилищни и офис комплекси, но бих казал, че повечето от тях са достойни проекти с европейска визия, с достатъчно въздух и отстояния помежду им, с паркова среда и озеленяване, които само допринасят за цялостното развитие и урбанизация на района. На броени минути пеша е обновеният парк "Дружба", който е един от най-приятните за разходка и отдих паркове в столицата, а обществено обслужващите обекти в непосредствена близост са предостатъчно да задоволят всички битови нужди на живеещите в района. Множеството новоизградени и обновени детски градини и училища са също сериозна притегателна сила за младите семейства с отношение и изисквания към заобикалящата ги среда, а удобните транспортни комуникации и скоростният достъп до идеалния център на града са важен фактор за хората със забързано и динамично ежедневие.

- Какъв е таргетът на обитателите? Какво търсят клиентите в основните сегменти?

- Най-общо казано, нашите клиенти са хора, които правят разлика между предложенията на пазара, търсят повече принадена стойност за единица площ и инвестират в устойчивост, енергийна ефективност и мислят в перспектива. Естествено и хора, които имат претенции за естетиката, комфорта на обитаване и нивото на усещане в общите части и заобикалящата ги среда, но това са абстрактни понятия и всеки има различен критерий и виждане за тях. Традиционно привличаме предприемчивите участници на пазара, които знаят, че инвестирайки в продукт като нашия днес, в утрешния ден ще получат бързоликвиден актив с неминуемо покачваща се стойност във времето и съответно сигурност на капиталовложението, от която да постигнат добър пасивен доход или завиден инвестиционен марж при препродажба. Специално в One11 Apartments очакваме да впечатлим и технологично ориентираните клиенти, които ще останат, меко казано, доволни от множеството съвременни високотехнологични решения в силно- и слаботоковите инсталации, които внедряваме в сградата. С други думи, вярваме, че ще привлечем множество от клиентите с отношение към нещата и ще оставим приятно изненадани най-взискателните сред тях.

- Какви са основните типове жилища?

- В One11 Apartments предвидихме богата палитра от 2-, 3- и 4-стайни апартаменти с опция за обединяване помежду им. В концепцията заложихме достатъчно количество апартаменти с повече от 2 спални, тъй като поради пешеходната близост до офис сградите около "Интер Експо Център" очакваме множество клиенти - представители на IT сектора, които в последно време разглеждат възможност за обособяване на отделна стая за работно място тип home office. Разполагаме и с апартаменти със собствени богато озеленени дворни пространства, които да дават усещането за къща в града. Смея да кажа, че всички апартаменти, без изключение, се получиха много функционални и оптимални като разпределения за площта им, а процентът общи части е в долната граница за новото строителство в днешно време, макар и с множеството общи, технически и спомагателни помещения, уютните лобита и широките коридори с усещане за хотелски комплекс.

- Може ли да ни дадете примери за висококачествени материали, системи и решения и как те повишават комфорта на обитаване, увеличават естетиката и намаляват експлоатационните разходи?

- Цялата идеология в One11 Apartments гравитира около устойчивост, енергийна ефективност и технологичност. Ето защо всички материали и системи са внимателно подбрани и обследвани в насока постигане на конкретни параметри по гореописаните пунктове. Сградата ще е една от отличаващите се в района с най-висок клас алуминиева системна дограма от световен топ бранд като Alumil, Schuco или Reynaers, с нискоемисионен троен стъклопакет и коефициенти на топлопроводимост под 1.0 W/m2k, в комбинация с 12 см интегрирана топлоизолационна система Baumit Star и окачена вентилируема фасада със 70 кг/куб.м каменна вата с крайно покритие UV устойчиви ламели от композитна HDPE дървесина, чийто коекструдиран полимерен слой гарантира вечност, хомогенност на цвета и екологичност. Всичко това ведно с допълнителните оптимизации, от които клиентите ще могат да се възползват посредством интегрираните системи smart home за управление на процеси, осветление и електроуреди във всеки от апартаментите с един клик от техния смарт телефон, ще превърне One11 Apartments в една от енергийно най-ефективните и екологични сгради в района, като очакваме да оптимизираме режийните разходи с до 70% спрямо конвейерното ново строителство. Бих искал да подчертая, че това ще е първата сграда в България от този мащаб, в която 100% от гаражните единици ще бъдат обезпечени с трифазен ток и 11/22kW DC бързозарядни станции за електромобили, с които буквално в рамките на няколко часа всякакъв тип EV автомобил би могъл да бъде зареден напълно. Подобна екстра ни коства сериозна инвестиция в осигуряване на инфраструктура, но смятам, че в следващите няколко години липсата или възможността за ползване на подобни съоръжения у дома ще е сериозна разделителна линия в ликвидността и стойността на жилищните имоти като цяло.

1 / 2

2 / 2

- Какво е развитието на основните ви проекти - какво да очакваме в близко бъдеще?

- Към момента вниманието ни е съсредоточено в двата ни настоящи проекта - One11 Apartments и Vista Montevideo. Вторият е вече в ход на строителство, като реализацията му върви с бързи темпове, а интересът от клиенти и броят на сключени сделки надхвърлят очакванията ни. Това ни мотивира да влагаме още повече старание и отношение в продукцията ни и да продължаваме с последващ темп на развитие. Във фаза на градоустройствени процедури и проектиране са още два наши мащабни проекта на впечатляваща локация в кв. "Витоша", с които ще ви запознаем съвсем скоро. В етап на проектиране и подготовка за строителство е и високотехнологичен логистичен център в зоната около с. Равно поле, който ще е дебютът ни в тази ниша на инвестиционното строителство. А междувременно разглеждаме възможности за закупуване на нови терени и развитие на последващи достойни допълнения в портфолиото ни от качествени жилищни и нежилищни проекти в близко бъдеще.

Вижте статията в брой 6/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ 

Обратно нагоре ↑