Сгради

Офис пространство Microsoft Office - Букурещ

Дизайн: Corvin Cristian, обзавеждане: Techo

Четете в бр. 2 на сп. ГРАДЪТ

Въпреки впечатляващите иновации в областта на технологиите за осветление и големите промени в работната среда в посока повишаване на комфорта на обитаване решенията за осветление на офис пространства остават учудващо безлични, рядко повече от обикновената функционалност. Липсата на развитие и иновативни решения донякъде е резултат от приетите преди половин век регулации на работните дейности, свързани с дейности като печатане и писане и до голяма степен приравнени към производствени дейности, следователно с изисквания за равно и еднообразно осветление в цялото помещение. Вниманието за осигуряване на приятно осветление в търговските площи и хотелския сектор като че ли подминава офис пространствата.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

За разлика от общата тенденция офисът на Microsoft в Букурещ се отличава с елементи като лазерни лъчи, различно осветление на преден и заден план, 15% повече насочена към тавана светлина, впечатляващо осветление на архитектурни елементи, окъпани в светлина колони, точково осветление за растения и специални места, пунктиращи дългите коридори, като всички източници на светлина са оградени в черни конуси, за да се избегне заслепяването. Основната температура е 3000 K, контролът е чрез DALI. Някои от сценариите отговарят на нормите, други - на реалните нужди на потребителите.

Използваните материали и текстури са естествени. Редуващи се дървени ленти създават зони на различни текстури и цветове по преградните и носещи стени. Избрани са естествени текстури със специални тактилни и акустични качества: корк, шперплат, акустичен филц.

Цветовете са пастелни, земни тонове вместо силни и наситени. Видимият бетон остава изложен по колоните и тавана.

Някои лентовидни елементи разчупват стъклените повърхности. Стъклото е много по-приятно, когато е фрагментирано на по-малки елементи, а при големи повърхности отраженията започват да дразнят със своите разкривени рефлексии, наблюдателите и от двете страни на стъклена повърхност се чувстват видими и "изложени", но това чувство веднага изчезва при "начупването" на повърхността.

Вратите са масивни и в тъмни цветове, създават усещане за сигурност и се асоциират с домашен уют, така както остъклените - с корпоративна или публична зона, като освен това е по-лесно и евтино да бъдат шумонепроницаеми и огнеустойчиви.

Четете в бр. 2 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑