Сгради

Новият дом на "Силвър Стар"

Ролф-Юрген Заерле: Петзвездно обслужване и дигитална свързаност в новия автомобилен комплекс на "Силвър Стар"

Ролф-Юрген Заерле, главен изпълнителен директор на "Силвър Стар"

Главният изпълнителен директор на "Силвър Стар" г-н Ролф-Юрген Заерле има над 30-годишен опит в автомобилната индустрия, 25 от които е работил за Daimler AG. Бил е отговорен за развитието на дилърската мрежа на Mercedes-Benz на няколко континента. През годините е заемал различни мениджърски позиции, включително в местните офиси на германската компания в Швейцария, Близкия изток, Индия и Сърбия. От основаването на "Силвър Стар" през 2017 г. г-н Заерле ръководи компанията в България.

- На какви нужди на пазара отговаря "Силвър Стар"?

- В "Силвър Стар" предлагаме целия спектър от услуги за бизнес и крайни клиенти в автомобилната сфера – продажба и следпродажбено обслужване на нови и употребявани леки, лекотоварни и товарни автомобили и автобуси, както и продажби на резервни части. Ние сме генерален дистрибутор на германския концерн Mercedes-Benz AG за България за марките Mercedes-Benz и smart. Освен това представляваме Daimler Trucks AG за марките Mercedes-Benz, Unimog и FUSO, EvoBus за Mercedes-Benz и Setra, както и INEOS Grenadier. Дилърските ни центрове се намират в София, Пловдив, Варна, Бургас и "Евро Старс" в Русе.

За компанията работят над 400 души на нашите 5 локации, като тук включвам и нашия concept store в Sofia Ring Mall. Общата инвестиция от началото на дейността ни през 2017 г. досега възлиза на 45 млн. евро. За шест години  успяхме да утроим оборотите си, продадохме над 10 000 автомобила – нови и употребявани, леки и товарни, автобуси и ванове. А в унисон с глобалните цели на Mercedes-Benz "Силвър Стар" постигна 11% дял на електомобилите за 2022 г. в сравнение с 1% през 2021 г. Горди сме, че върнахме марката Mercedes-Benz на върха. През миналата година оглавихме и пазара на премиум леки автомобили в България.

С откриването на новия ни дом в София дадохме достатъчно категорична заявка, че ще продължим развитието си дори с по-бързи темпове. Смятаме да привлечем нови, атрактивни брандове за българския пазар. Планираме да разширим продуктовото си портфолио в крак с процесите в световен мащаб и очакванията на потребителите.

- На каква площ е проектът и каква е инвестицията?

- Истински се гордеем, че успяхме да реализираме проекта само за година и половина – от първата копка до официалното откриване. Общата площ на имота е 65 700 кв.м. Инвестицията на "Силвър Стар" в новия продажбен и сервизен център в София възлиза на 18 млн. евро. Това е единственият у нас автомобилен комплекс, който събира под един покрив продажбите и следпродажбеното обслужване на нови и употребявани леки и товарни автомобили, автобуси и ванове, включително каросерийни и бояджийски услуги, както и офисна част.

- Как избрахте локацията?

- Избрахме терена малко след началото на операциите на "Силвър Стар", тъй като искахме да имаме модерен комплекс, който да съчетава удобство, практичност, но и премиум преживяване, и то за клиентите на цялата гама. Взехме предвид няколко фактора в избора на локацията. Един от тях бяха транспортните връзки, които да осигуряват бърз достъп до локацията от всички точки и входове на София като Околовръстен път и Северната скоростна тангента. Другият беше възможността за обширен терен, на който да се разгърне такъв мащабен проект. Също градоустройствените планове за развитие на зоната, в която сме.

- С какво е уникално цялото съоръжение?

- Общата площ на всички сервизи за леки и товарни автомобили, ванове и автобуси е 8700 кв.м. Съоръженията са с изцяло ново оборудване от най-висок клас. Разгънатата застроена площ на комплекса е над 13 000 кв.м, като административната сграда е на два етажа. На първия етаж са разположени шоурум и приемна за леки автомобили и ванове, както и отделна приемна за товарни автомобили.

На приземния етаж са още два механични сервиза - за леки и за товарни автомобили и автобуси, склад за резервни части, каросерийни и бояджийни сервизи, както и тренинг център. Двата автокозметични центъра, за леки и товарни автомобили, също допринасят за премиум качеството на услугите в новия ни комплекс.

Интересно е да споменем, че приемната за товарни автомобили тук, в София, е първата в Европа и света, изпълнена като обзавеждане по новия корпоративен стандарт на Daimler Truck. Той влиза в сила в началото на 2024 г. и проектът на "Силвър Стар" ще бъде еталон, който ще се следва глобално.

Иновативен е и процесът по прием на леки автомобили. Изградихме първото за българския пазар закрито сервизно лоби, което играе важна роля в новия бизнес процес и подобреното клиентско преживяване.

Офисната част на сградата е разположена на втория етаж, като тя предлага обширно споделено пространство с модерни и иновативни работни места, изцяло съобразени с процесите по дигитализация, които протичат в компанията.

- Наричате комплекса „дом“, защо?

- Както вкъщи, така и при нас имаме всичко под един покрив. С новата концепция за комплекса се стремим да създаваме усещане за уют у клиентите, но и у служителите ни. Те са нашият най-ценен капитал и за тях това е повече от работно място, тук прекарват голяма част от деня си. Затова сме се погрижили за тяхното удобство – имаме споделени зони за хранене и отдих, освежаващи напитки, фитнес зала със съблекални и душове, служебен транспорт и паркинг. Ние сме едно голямо семейство със своите индивидуалности и прилики и всеки ден намираме баланса между тях.

- По какъв начин архитектурата и дизайнът на "Силвър Стар" изразяват духа, ценностите и традициите на марката Mercedes-Benz?

- Mercedes-Benz винаги се е отличавал с премиум качество и сигурност. На тази основа стъпихме и при разработката на проекта. Функционалност, изчистени детайли, непреходен дизайн, спортен дух – както автомобилите носят тези елементи в ДНК-то си, така и нашият нов дом ги съчетава. И то при съобразяване с корпоративните изисквания на марката относно архитектура и визуализация. Като лидери на пазара ние задаваме посоката, която да бъде отвъд очакванията. А в "Силвър Стар" сме били и ще бъдем и занапред взискателни към всяка дейност и проект, които осъществяваме. Ще го видите и тук, в новия ни дом.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- "Силвър Стар" e мултифункционален комплекс – по какъв начин се свързват архитектурно и интериорно толкова различни като функция зони?

Задачата бе предизвикателна за нас и нашите партньори архитекти и проектанти. Трябваше да подходим холистично към проекта, тъй като в основата му стои концепцията ни за петзвездно обслужване и комплексна свързаност. И тук не говорим просто за стандартния процес на покупко-продажба и сервиз. А за едно цялостно преживяване от първия контакт с нас онлайн, през посещението на място и тест драйва до поддръжката на автомобила и участието в наши активности и инициативи.

Новият ни комплекс е построен така и процесите в него са организирани така, че в центъра да са клиентите. Обединихме шоурум и приемна за леки автомобили според последните световни стандарти на Mercedes-Benz.  Посетителите на комплекса могат лесно, удобно и в приятна обстановка да се запознаят с новите продукти, дори докато изчакват сервизирането на автомобила им, да закупят резервни части или да изберат модни аксесоари за подарък.

- Шоурумът впечатлява с решението си, кои са акцентите?

- Акцентът е в обслужването и дигитализацията. Влизайки в шоурума, ще се почувствате като в лоби на петзвезден хотел. Това стои в архитектурната концепция, интериора, но също и в ролите на нашите служители или звездни асистенти, както ние ги наричаме. Те се грижат за цялостното преживяване на гостите ни.

- Днес говорим за цялостно петзвездно клиентско изживяване  - как сте го постигнали?

- С внимание към детайла, с индивидуализиран подход и чрез множество дигитални решения. Един от революционно новите процеси в комплекса ни в София например е свързан с първото закрито сервизно лоби в България. То се базира на новите ни процеси по обслужване, които съчетават дигиталното и физическото посещение. Стъпките преминават през онлайн резервация, директен прием при пристигане в комплекса. Дори ще вляза в детайл, като ви кажа, че новата ни пропускателна система разпознава регистрационния номер на автомобила, клиентът влиза с него в комплекса и се насочва директно към закритото ни сервизно лоби, където колегите вече го очакват с цялата нужна информация и готовност да приемат неговия автомобил.

- Офис зоната е изключително просторна – как овладяхте това обширно пространство и как създадохте комфорт за служителите?

- Концепцията за open office при нас, за разлика от повечето такива офиси, се базира на просторни работни зони и споделени пространства. Обособихме пет телефонни будки, в които колегите спокойно могат да провеждат бизнес разговори. Имаме четири зали за срещи, но и няколко къта с дизайнерски мебели и презентационни екрани. Обширната ни кантина осигурява удобно място за обяд на всичките ни близо 270 служители. А фитнесът ни е оборудван с уреди от последното поколение за силови и кардиотренировки.

- Енергийна ефективност, здравословна среда, смарт управление – това са задължителните елементи за съвременните индустриални и офис пространства, какви са решенията в тази посока?

- Като отговорна компания се стараем да намаляваме въглеродния си отпечатък и да увличаме все повече клиенти в тази мисия. Новият ни дом не прави изключение.

В унисон със стратегията ни за електрификация в комплекса разполагаме с 9 зарядни станции за електромобили, включително и бърза зарядна станция от 120 KW.

Малки неща в ежедневието ни също променят отношението към опазването на околната среда. Например грижим се да намаляваме употребата на пластмаса. Затова монтирахме пречиствателни системи за обратна осмоза на водата за питейни нужди. Ползваме керамични и стъклени съдове и се стремим да намалим максимално употребата на хартия, като дигитализираме голяма част от вътрешните си процеси.

www.silverstar.bg

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑