Сгради

Новата спа дестинация БЕЛЧИН

Споделяне

Арх. Чавдар Георгиев, "Георгиев Дизайн Студио": Конкретни измерения на идейните очаквания на инвеститора

Откъде стартира работата по създаване на един хотелски/рекреационен проект?

- Работата винаги стартира с обсъждане на идеите на инвеститора и теренните особености. Доброто опознаване на представата на клиента за крайния продукт гарантира успешната реализация, като професионалната ни дейност е насочена към даване на конкретни пространствени измерения на идейните очаквания на инвеститорите. Творчеството в такъв процес е изключително предизвикателство, защото всеки архитект изразява освен себе си и клиента си чрез реализираната сграда.

Изборът на форми и материали, изборът на функционални и пространствени решения, формиращи крайния резултат, са своеобразно „огледало“ на колаборацията между инвеститора и проектанта.

Първоначалното идентифициране на специфични характеристики на проекта – тема на проекта, целеви групи на посетителите, към които този проект е насочен, анализ на заобикалящата природна и/или урбанизирана среда, още в самото начало са предпоставка и за успешна реализация.

Какви са типовете проекти съобразно профила на експлоатация и таргета на клиентите и как това определя изискванията към проектанта?

- Определящо за типа на един проект е неговото местоположение, както и наличието на характерни природни ресурси, какъвто например е минералната вода. Тези дадености могат да предопределят дали един проект ще се реализира като балнео- и СПА хотел, дали като планински, морски или като градски бизнес хотел. Характерно за определянето на типа хотел е и основната група клиенти, към която този проект е насочен, като той може да се реализира като висококатегориен семеен комплекс за отдих или като развлекателен комплекс, насочен към по-големи групи посетители.

Всички тези особености поставят и конкретни изисквания към проекта и неговия автор.

Анализ на територията на комплекса, адекватно ситуиране на сградата/сградите, взаимовръзка на вътрешните и външните пространства и правилно функционално зониране на отделните части на обекта са само някои от изискванията, с които проектът трябва да бъде съобразен.

Какви са главните изисквания към такъв тип проекти?

- Както споменах в началото, разработването на индивидуален подход към проекта е предпоставка и за успешна реализация.

Характерен архитектурен образ, подчинен на темата на комплекса и заобикалящата го среда, в съчетание с авторски подход към организиране на пространствата и функционалните особености е определящ при такава реализация. Личното отношение към клиента, демонстрирано в индивидуалния стил на интериорното оформяне на пространствата, съчетани с разнообразни и висококачествени услуги, са други съществени изисквания, при чието изпълнение един обект има реална възможност да се превърне в успешен проект.

Ще промени ли пандемията концепцията за целите и функционирането на хотелската/рекреационна сграда и взаимодействието й с околната среда?

- Неминуемо новата епидемична ситуация предполага трайно решаване на някои въпроси, свързано с безопасното функционално организиране на пространствата на закрито, основно в зони, където се предполага масово струпване на посетители, като фоайе, лоби барове и ресторанти. Ще се търсят решения за разделянето на тези пространства на повече на брой, но по-малки функционално обособен зони за сметка на една голяма площ, предназначена за съответната функция. Това би осигурило разсредоточаване на посетителите на по-малки групи в различните пространства, което от своя страна би предоставило усещането у посетителя за своеобразна индивидуалност и уют на средата. Осмисляне на все повече функции и дейности, които да се организират на открити или частично закрити пространства от комплекса, ще е основна цел при функционалното организиране на новите проекти.

 

СПА комплекс „Белчински извор” е създаден и реализиран като бутиков СПА комплекс. Вторият етап от реализацията на комплекса е изградения и въведен в експлоатация висококатегориен  хотел с капацитет 98 легла организирани в двойни стаи и апартаменти. В допълнение, хотелската част разполага с уютен лоби бар, рецепция и зала за хранене. Четириетажният хотел е функционално свързан с реализирания спа център със закрити и открити басейни.

Характерният външен вид, в съчетание със стилния интериор на хотела, допълват цялостната концепция на проекта за хотелски спа комплекс, изграден сред просторна обкръжаваща го природна среда.

1 / 2

2 / 2

ФАКТИ
ОБЕКТ: СПА комплекс „Белчински извор”, с. Белчин
Втори етап: Хотелска част
Инвеститор: „Белчин Парк” ЕООД
Проектант: „Георгиев Дизайн Студио” ЕООД - арх. Чавдар Георгиев, арх. Ангел Галев
Интериор: Мими Фъркова
Изпълнител: „Главболгарстрой” АД
Площ на територията: 83 000 кв.м
РЗП втори етап – хотелска част: 3950 кв.м
Реализиран: 2018 - 2020 г.

СПА хотел „Белчин Гардън 2”

СПА хотел „Белчин Гардън 2” се реализира като естествено развитие на съществуващия СПА хотел „Белчин Гардън”. Разположени на обща територия, двата хотела ще се допълват, като предлагат разнообразни услуги на своите гости.

Хотелът ще разполага с 27 двойни стаи и апартаменти, като част от тях ще предлагат индивидуални СПА и уелнес услуги на гостите си. СПА център на два етажа със закрит акватоничен басейн и целогодишен външен хидромасажен басейн ще допълват функциите на хотела заедно със сезонни външни плувен и детски басейни.

Характерен образ в съчетание с използване на съвременни материали и облицовки в природни цветове и мотиви.

1 / 2

2 / 2

ФАКТИ
ОБЕКТ: СПА хотел „Белчин Гардън 2”, кк Белчин бани
Инвеститор: „Тера Инвестмънт” ООД
Проектант: „Георгиев Дизайн Студио” ЕООД - арх. Чавдар Георгиев, арх. Ангел Галев
Спа концепция и интериор: Silvia Giannini, Италия
Площ на територията: 5629 кв.м
РЗП: 3200 кв.м
Етап на реализация: технически проект
Планиран край на реализация: 2022 г.

СПА хотел, Долна баня

Проектът предвижда изграждане СПА хотел в една от емблематичните части на гр. Долна баня,  в близост до известната Римска баня, изградена върху основите на късноантични терми.

В проектът е залегнала концепцията за уютен СПА хотел, предлагащ на гостите си всички необходими условия за отдих и СПА процедури, с капацитет от 27 стаи, СПА център, вътрешен термален басейн и външни басейни.

Плановата композиция на сградата във вид на отворена книга осигурява впечатляваща гледка от хотелските стаи към върховете на Рила планина.

1 / 2

2 / 2

ФАКТИ
ОБЕКТ: СПА хотел, гр. Долна баня
Инвеститор: „Аква Термала” ЕООД
Проектант: „Георгиев Дизайн Студио” ЕООД - арх. Чавдар Георгиев, арх. Дарко Миланов
Площ на имота: 2096 кв.м
РЗП: 2670 кв.м
Етап на реализация: идеен проект
Планиран край на реализация: 2022 г.

Пълния текст четете в бр. 4 на сп. ГРАДЪТ