Сгради

Нова съвременна визия в полите на Витоша

Жилищен комплекс в м. Орешковица, с. Бистрица 

Локация: с. Бистрица
ЗП: 610 кв.м
РЗП: 1315 кв.м
Инвеститор: „АЛВЕРСТОН“ ООД
Проектант: архитектурно студио „Дизайн арт – КиК“, арх. Гичка Кутова

В инвестиционно намерение за 2022 г. фирма „Алверстон“ ООД включи новия съвременен комплекс от 4 еднофамилни къщи, разположени в полите на с. Бистрица. За главен проектант инвеститорът се е спрял на доказалия се специалист в проектирането на подобен тип сгради доц. д-р арх. Гичка Кутова. Съвместно с екипа на ръководената от нея фирма като съуправител „Дизайн арт - КиК“ ООД арх. Кутова е постигнала високотехнологично функционална и съвременна визия на жилищния комплекс.

Разположените в североизточната част на с. Бистрица жилищни сгради се намират в един от най-привлекателните и атрактивни райони с невероятна панорама към Витоша. До имота е осигурен удобен и безпрепятствен асфалтов път. Вилното селище включва 4 типови жилищни единици, разгърнати на два етажа и състоящи се от дневна с кухня и трапезария, широко входно пространство със санитарен възел и стълба, склад и двоен гараж, разположени на първи етаж, и четири спални с три бани, просторни тераси и мокро помещение, разположени на втори етаж. За всяка от жилищните единици е предвиден богато озеленен индивидуален вътрешен двор с красива панорама към Витоша.

В процеса на проектиране чрез използваните материали във външния облик на сградите арх. Кутова е успяла да постигне съвременен архитектурен образ, съобразен със световните тенденции при подобен тип сгради и подчертан с акцент от големия еркер на втория етаж, който оформя пространството за лятната веранда към дневната на партера.

Визията на сградите е оформена чрез балансирана комбинация между фасадна мазилка и предвиденото полагане на система за вентилируема фасада на собствена конструкция и топлоизолация от каменна вата и финиш от различен тип композитни плоскости. Комплексът е с обща разгъната застроена площ за четирите къщи от 1320 кв.м. 

С проектирания жилищен комплекс и задоволявайки изцяло изискванията на инвеститорите, доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова доказва богатия си проектантски опит и добра практика при създаването на подобен тип сгради.

Вижте статията в брой 5/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑