Сгради

Нова административна сграда, централен шоурум и производствена база на "Ролпласт"

Светлин Николчев, изпълнителен директор на "Ролпласт Груп": Стремим се към пълна автоматизация на производството и Industria 4.0

Момент от откриването на новите етапи от производствения комплекс на "Ролпласт Груп" в Костинброд - зам.-министърът на икономиката Ирина Щонова, кметът на Костинброд Трайко Младенов и изпълнителният директор на компанията Светлин Николчев 

- Г-н Hиĸoлчeв, поздравления за откриването на новото разширение на производствения комплекс на "Ролпласт Груп"! Мoжe ли дa пpeдcтaвим вашата инвестиционна история?

- Благодаря от името на целия екип! В средата на март открихме етап 6 и 7 от разширението на производствената ми база в Костинброд.

Подготовката на новия завод започна през 2008 г. Купих земята и още тогава на нея направих генерален план на това, което ще трябва да се построи. В момента планът е реализиран 95%. Земята, върху която е разположен заводът, е 78 декара, застроената площ е 36 400 кв.м, като последен етап е бъдещо застрояване 5000 кв.м.

Първоначално смятах да построя целия завод в рамките на 3-4 години, но проблемът беше, че дойде кризата, което много ме забави. Много от нашите конкуренти фалираха. Ние успяхме да се задържим на пазара, защото в този период основно правехме подмяна на прозорци и делът на новото строителство беше много малък. Колеги, които бяха на пазара на ново строителство, фалираха.

- Може ли да предоставим детайли за самия проект?

- Основният ни проблем беше, че в завода ни в столичния квартал „Захарна фабрика“ не можехме да произвеждаме големи по размери стъкла и стъклопакети. Трябваше ни просторно хале с голяма височина, за да разположим машините - заводът трябваше да бъде на зелено. При избора на логистична точка важна роля изигра цената. Тогава цените около старата ни база бяха достигнали до 150 - 200 евро/кв.м, а в Костинброд купихме парцелите по 10 евро/кв.м.

Втората причина, за да дойдем тук, е, че имаше достатъчно земя, защото не е въпрос единствено на цена, трябва има и достатъчно площ, на която да се развиеш.

Третото, което натежа на везната, беше, че тази земя е извън София, в границите на Костинброд, и щяхме да имаме контакти с друга община. В община Костинброд много по-лесно и бързо стават контактите с администрацията и много добре работим заедно. Не на последно място за решението ни да дойдем в Костинброд е фактът, че основните ни работници са от "Надежда", "Обеля", "Люлин" и Перник и идват бързо до базата.

Първият етап от строежа на производствената база започва през 2008 г. Изготвеният от архитектурно студио ИПА проект обхваща 78 000 кв.м, от които застроена площ 42 000 кв.м. До момента инвестицията е над 110 млн. лв. Строежът на завода е извършен от "Главболгарстрой", а за интериорния дизайн на новата административна сграда и шоурум се доверихме на арх. Яни Гюлев ("Архио"). Цялостната климатизация е осъществена от фирма "Тангра". Фасадната облицовка  и целият под в сградата е изпълнен от "Гранитекс" и "Булкам Декор". 

Завършихме първия етап през 2009 г. Оттогава строежът продължи на база на този генплан на 7 етапа – когато успявам да генерирам пари, добавям. През 2012 г. успях изцяло да преместя стария завод от София в Костинброд. След това през 2014 г. направих инвестициите в цеха за дървени прозорци. Развивахме се според моите предвиждания и с леки изменения съм се придържал към първоначалния план. Изградихме цялата инфраструктура и в зависимост от технологията на продуктите доустройвахме халетата.

Производственият комплекс е комбинация от халета с различни параметри. Най-голямо е халето за производство на PVC врати и прозорци – 11 000 кв.м, а най-високо е халето за производство на стъклопакети - 14 м. Тази височина се налага от спецификата на товаро-разтоварването на джъмбо стъклата. Самата технология на производство показва как трябва да бъде построено халето.

- Какви са очакваните резултати за производствения процес, производствената гама и развитието на "Ролпласт"?

- Ние се стремим към пълна автоматизация на производството, Industria 4.0, и основната ни цел е по-малко хора да произвеждаме повече продукция. Тук важен момент е не само ефективността, която получаваме, но ставаме много по-независими от липсата на нискоквалифицирани кадри, което се наблюдава на пазара на труда.

Мога да дам пример с PVC производството. Преди 4-5 години само в този цех бяха над 100 души, сега са около 60  и произвеждаме около 20% повече. Това е благодарение на инвестициите в машини. И оптимизация – не само машини, но и по-добра организация. Ние работим по програма „20 ключа“, лийн система за постоянно подобряване и повишаване на ефективността във всички етапи на производството и доставката.

- "Poлплacт" e пaзapeн лидep нa Бaлĸaнитe - може ли дa пpипoмним ocнoвнитe пpoдyĸтoви гpyпи във вашето портфолио?

- 70% от дела на компанията е за прозорци и врати - PVC, алуминиеви и дърво. Останалият дял се разпределя между външни ролетни и ламелни шори, гаражни врати, вътрешни щори и мрежи против насекоми, продукти от стъкло. Ние сме лидер на Балканския полуостров и смея да твърдя, че сме единствената фирма тук, която има толкова много разнородни производства и толкова широк продуктов асортимент. Това само по себе си ни прави уникални - ние предлагаме на крайния клиент пълно обслужване за неговия дом - прозорци, гаражни врати, входни и интериорни врати, слънцезащита, мрежи против насекоми и дори довършителни дейности като измазване и изгражане.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

- В светлината на пандемията - как преминахте през този труден период?

- Пандемията рефлектира върху бизнеса ни само първите 2-3 месеца. Като цяло през този период ние генерирахме ръст. Хората започнаха масово да инвестират спестените пари в ремонт на жилища, обзавеждане, реновации. В момента делът на износа ни е над 30%, като основно експортът ни е към балканските държави. 25% е новото строителство, останалото е за българския пазар на едро и дребно.

- След завършване на новите мощности кaĸви ca вашите планове и ocнoвнитe пpeдизвиĸaтeлcтвa пpeд "Poлплacт " в близĸo- и cpeднocpoчнa пepcпeĸтивa?

- Имаме изготвена дългосрочна стратегия. Краткосрочните ни планове са свързани със закупуване на високотехнологично оборудване за производството на прозорци и стъклопакети за увеличаване на капацитета и подобряване качеството на продукцията. Към момента сме стопирали инвестициите за следващите 6 месеца, за да видим как ще се развие ситуацията в страната и в Европа. 

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

Обратно нагоре ↑