Сгради

NEXT GENERATION: арх. Велислава Петрова

арх. Велислава Петрова

Да се вглеждаме в средата и обитателите ѝ, да усетим нейния трепет и атмосфера, да създадем история, която да съпреживеем

- Какво е за вас архитектурата и как се насочихте към нея? Разкажете ни за вашия образователен път дотук, вашите впечатления от образованието в България (и чужбина)?

- Интерес за мен винаги е представлявал процесът на създаване. Вероятно и това, че съм прекарвала голяма част от времето си отвлечена в този процес, също и честото ми зариване из „дебрите“ на града и желанието ми да опознавам и преоткривам са допринесли за избора ми да се занимавам с архитектура. Не бих нарекла насочването си към тази професия осъзнато, когато взимах този избор при кандидатстването. Избрах тогава да уча в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Поглеждайки назад, смятам, че не конкретният университет е това, което е показно как ще се развие един студент, а неговото желание, търсене и светоусещане. Важно е, докато сме студенти, да пробваме и изследваме, да задаваме въпроси, а не просто да следваме задания. В търсенето си на поглед и отвън и откриване на други посоки и подходи към образованието се срещнах с ЕАСА (Европейска асамблея на студентите по архитектура), тя е организирана почти изцяло от студенти за студенти. Едно от събитията събира всяка година студенти по архитектура от цял свят за 2 седмици в различна държава от Европа. Организират се разнообразни работилници - от конструктивни до теоретични, в които може да се включат студентите. Това ми даде възможност за създаване на връзки, свобода за експериментиране в различен контекст и развиване на впечатления за различни подходи.

1 / 3

Общностен център Каунас, Литва

2 / 3

Общностен център Каунас, Литва

3 / 3

Общностен център Каунас, Литва

- Добри примери и модели в архитектурата, които следвате?

- Завърших образованието си с цитат, който остана в съзнанието ми от „Conversations with students: Louis I. Kahn”. Той гласи:
And I said, ‘You know, Gabor,
if I could think what I would do, other than architecture,
it would be to write the new fairy tale,
because from the fairy tale came the airplane,
and the locomotive,
and the wonderful instruments of our minds...
it all came from wonder.’*

Архитектурата съчетава много аспекти, смесвайки ги, нашата крайна цел е все пак наричането на пространство, което да служи и хората да се припознават в него. Но за да поддържаме духа на това пространство, не трябва да затваряме сетивата си, не трябва да спираме да се учудваме. В този ред на мисли смятам за важно изследването и постепенното надграждане на идеята, а не работата на конвейер с готови модели, което често се получава заради препускането из сроковете. Това е важно, за да има развитие. Това се и опитвам все още да следвам и да подхождам с отворени сетива.

*И аз казах: “Знаеш ли, Габор,
ако трябваше да мисля какво бих правил друго, различно от архитектура,
то би било да напиша нова приказка,
защото от приказките е създаден самолетът,
и локомотивът,
и чудните инструменти на нашия ум...
всичко е създадено от чудене.”

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

Обратно нагоре ↑