Сгради

Modar Suits & Retail, Пловдив

Създадохме идеалния баланс - пазарна цена, изключително качество, една идея по-малка печалба, растящи продажби

Владимир Темелков, управител, БАУЛЕНД ЕООД

- Г-н Темелков, каква добавена стойност за Пловдив носи проектът Modar Suits & Retail? Възможно ли е да промени перспективите на Пловдив като място за живот, работа и инвестиции? 

- Подбрахме изключително прецизно локацията на най-новия ни проект – Modar Suits & Retail. Опитахме се да погледнем около 10 години напред, в които си представихме инфраструктурата и периферията около проекта. В това число влизат новият пробив „Модър - Царевец“, улиците „Царевец“ и „Хаджи Димитър“, Гребна база, всички големи болници, молове и ритейл паркове и много други. Намираме се буквално в центъра на Новия Пловдив. Освен новаторството в строителството локацията се оказа една от най-силните ни карти, на които заложихме преди година и половина, когато решихме да осъществим проекта и започнахме да проектираме. Смея да твърдя, че Modar Suits & Retail е в топ 3 на най-добрите локации в града. Неслучайно е на корицата на този брой от изданието.

Такъв мегапроект има и друга водеща роля. Ще вдъхнем безкраен живот на района и ще привлечем страшно много нови инвестиции. От една страна, от строители и инвеститори, от друга страна, от бъдещи новодомци, които търсят страхотна добавена стойност. В момента закупуваме и преговаряме за имоти в радиус от един километър, защото сме сигурни, че разширяваме града в правилната посока, а не навътре, към безкрайно застроените площи. Строителните показатели в този периметър са отлични – ниско строителство, богат процент озеленяване, като това ще са кооперации по периферията на квартала, както и с лице към централните улици. В сърцето на зоната ще се строят затворени комплекси от къщи. Такъв ще е най-вероятно и следващият ни проект, след като завършим Modar Suits & Retail.

Пловдив вече е променен, градът е първи избор на хора, които искат да избягат от София или да се върнат в България. С подобни проекти и инвестиции в други големи проекти Пловдив се развива и не усеща до голяма степен ефекта на инфлацията. Трябва да благодарим на поколенията през вековете за това, защото общината има много малка роля в това да превръща град Пловдив в привлекателна дестинация.

Modar Suits & Retail
Локация:
Пловдив, улица "Модър", до пробива “Модър-Царевец”
РЗП: 37000 кв.м
РЗП надземно/подземно: 30000/7000 кв.м
Апартаменти: 233
Подземни паркоместа: 58
Гаражи: 54
Инвеститор: “БАУЛЕНД” ООД
Проектантски екип: “ЕС ТИ АРХИТЕКТС”
Изпълнител: "БАУЛЕНД" ООД
Начало на проекта: 2023 г.
Срок за въвеждане в експлоатация: септември 2026 г.

- Конкуренцията е могъща движеща сила - дали Modar Suits&Retail има потенциал да повлияе на стандартите на строителство не само в Пловдив, но и в България?  

- Конкуренцията се учи от нас. Това е може би най-голямото признание, което можем да получим. Когато започвахме другия ни мащабен проект – Lauta Forest Premium, нямаше подобна концепция като разпределения, визия, с две подземни паркинг нива, електрически щори, пречистване на вода, шумоизолация на под и др. Ако погледнете най-големите проекти, почти всичко като концепция и дизайн е копирано, с малки изключения. А в частта с онлайн продажбите, презентирането и рекламата сме абсолютен хегемон. Опитвам се да помагам на колеги, давам им насоки, предлагам им нашата платформа за продажби абсолютно безплатно, помагаме им с психологията на потребителите при закупуването на апартамент, точно както правим и ние.

Стигнахме до извода, че в Пловдив има едно ниво на консерватизъм и силна комфортна зона, от която никой инвеститор не иска да излиза, а така и не разбира, че губи продажби. Все още се работи на хартия, като се набляга основно на цената. Ако инвеститорите в града променят леко нагласата си и отделят повече средства в добавена стойност към всеки проект, хората ще бъдат много по-доволни от това. 95% от строителите залагат на четири стени и дограма, както и на стари клиенти, които са доволни от това. От тази перспектива ние полагаме огромни усилия да запознаем и образоваме клиентите ни какъв продукт предлагаме и ги стимулираме да ни сравняват с други подобни.

Свалянето на нивото в строителния бранш се дължи и на слабо подготвени архитекти, на които инвеститорите се доверяват безрезервно. "Бауленд" ЕООД няма да смъкне никога нивото в строителството. Ако днес сме предлагали подово отопление, умен дом и безплатен ток от солари в един проект, няма как да не ги предложим и в последващ проект. Би било крачка назад, а нашите клиенти са вече добре образовани и си искат своето. От конкуренцията на строителния пазар печелят единствено и само продавачите. Сред тях са продавачите на земята и ние – инвеститорите. Крайният клиент печели от цена и добавена стойност, която ще му придава отличен домашен комфорт. Ние като строител и инвеститор живеем нащрек спрямо конкуренцията 24/7.

Битката за всяка педя земя за инвестиция започва още от ниво разговор с продавача, като той, усещайки желанието да закупим нещо от него, неимоверно се опитва да вземем максимума, използвайки интереса от нас. В това число влизат разговори за продажба или обезщетение. Надценяването на конкретно парче земя после се залага и в крайната цена и така всичко е за сметка на купувача. За наша радост както крайните клиенти на имоти избират нас заради коректността и добавената стойност, така и продавачите често предпочитат "Бауленд" ЕООД. След като придобием конкретен имот, започва конкуренцията със самите нас като инвеститори. Как да проектираме различен продукт, как да надминем себе си, да го направим устойчиво във времето като добавена стойност. В противен случай пловдивският стандарт е ясен – четири стени и дограма, общежитие, което няма добавена стойност.

- Пазарът на имоти и нагласите на клиентите постоянно се развиват. Дали този проект е и прогноза за бъдещето на обитаването? 

- Именно, звучи като клише, но не е. Постоянно излизат все по-добри материали и нови технологии и ние се опитваме да внедрим абсолютно всичко. От нови формули за бетон с по-голяма марка през нови тухли, кабели, дограми, хидро- и топлоизолации. Всичко това стъпва на проектиране от бъдещето. Не случайно работим основно с международни проектантски студиа. Modar Suits & Retail е прогноза и мерило за следващите 5 години като проектиране, сила на строителство и технологии. Поне докато не направим нов проект, който ще надскочи Lauta Forest Premium и Modar Suits & Retail.

След Акт 16 проектите ни ще са емблематични и актуални поне 20 години, защото трудно някой ще ни достигне като качество и добавена стойност. Най-голямото предизвикателство при проектирането и строителството на сгради от бъдещето е да скъсаш парче месо от себе си и от печалбата си. Истината е, че за да направиш толкова устойчив проект, няма как ние като инвеститор да се поберем в стандартна цена на строителство, а я надскачаме с не по-малко от 38%. Тази разлика не се компенсира от клиента, той не може да поеме всичко само защото сме направили извънземен проект. Пазарът и клиентите имат своя финансов лимит и ние не искаме да го надхвърляме, защото тогава няма да реализираме такъв огромен брой продажби и никой няма да разбере колко сме добри.

Ние сме създали идеалния баланс и каним всички инвеститори да се присъединят към него – пазарна цена, извънземно качество, с една идея по-малка печалба, но увеличаващи се продажби.

1 / 2

2 / 2

- Какво всъщност е „скъпо“ и „евтино“ на пазара на имоти и къде се позиционира Modar? 

- Цената при покупката на апартамент е винаги субективен фактор. На купувача му се струва скъпо, а на продавача евтино. Този кръговрат няма да има край, затова ние даваме максимума от себе си, като за крайния продукт определяме справедлива пазарна цена. Бих казал, че сме компания, която може да вдигне цените поне с 30%, но не го правим. Цената винаги трябва да е в разумни граници, за да сме адекватни на пазара. Не строим имоти, за да ги държим празни.

Друг много сериозен фактор върху цената и пазара са банките. Банките трябва да бъдат много внимателни с отношението си към крайния клиент, защото ако на клиентите най-накрая им писне и се отдръпнат и изтеглят влоговете си, банковият сектор няма да издържи само на такси по сметки. Допреди няколко месеца всяка банка беше крайно уверена колко богата е и как е изключително ликвидна. В един момент се оказа, че не е така. Вдигане на такси за обслужване, лихвени проценти, сливания, нови правила, нова реалност. Най-мъжки се държахме ние. По време на ковид пандемията и войната след това в Украйна ние не дадохме заден ход. Не спряхме нито един наш обект, напротив, започнахме Lauta Forest Premium. Не индексирахме нито един лев от първоначални оферти или договори. Компенсирахме всичко за наша сметка.

Клиентите ни оцениха това и сега имаме огромен брой повторни продажби към същите тези клиенти. Ясно ни стана, че силата не е във фейсбук постове и изкуствена радост коя кота сме достигнали, а в това да тропнем по масата в най-важния момент. Момент като този, в който цената на арматурата от 1.50 стана 4 лева на килограм за 24 часа. И държа да отбележа, че холдингът ни няма нито един кредит, работим изцяло с наши средства, като проектите ни са подсигурени 100% до самия финал.

- Какво е мястото на Modar по отношение на световните примери на подобни комплекси?

- Екипът ни отдели близо година в проучване и разработване на различни варианти как да позиционираме сградите и различните функционалности. Симулирали сме пешеходен трафик, автомобили, най-правилно и полезно използване на всеки обект в Modar Suits & Retail спрямо нуждите на бъдещите новодомци. В изключителен хит ще се превърне поредната изненада, която готвим, а именно инсталирането на готови бани още на етап строеж. Готовата баня се слага с ВиК, ел, залепени плочки, които са със страхотен дизайн. Всичко това ще е включено в цената, която няма да се повиши допълнително. Спестяваме много седмици и средства работа, без да споменавам разправиите с различни подизпълнители на новите собственици. Това е най-новата практика в Германия, Франция, САЩ и Дубай и ние ще я реализираме за първи път в България, в нашия проект на "Модър". За нас вече е стандарт по-високият клас бетон, който ползваме, устойчив на всякакви условия и явления. Дограмата, която поставяме на последните ни проекти, e Reynaers. Били сме няколко пъти на посещение в завода им и той по-скоро прилича на институт за космически изследвания. Соларните панели са на най-скъпата и реномирана световна марка, а за строителната химия ползваме Baumit, Roefix и др. Няма да отстъпим нито крачка от този „Златен стандарт“, който е фундаментът в изпълнението и идеологията на нашия холдинг.

Обратно нагоре ↑