Сгради

MIPIM Awards Best Residential Project 2022: Æbeløen, Орхус, Дания  

Комплексът Æbeløen по проект на CEBRA предлага 146 жилища в близост до ботаническата градина на втория по големина датски град Орхус, в южната част на полуостров Ютландия. С внимателен подход архитектите създават пейзаж с уютни улици и многофамилните сгради в унисон с историческия характер на района.

Точно в историческия център

За първи път след създаване на историческия център на Орхус районът се разширява с цяла нова улица. Зоната винаги е била сред най-привлекателните със своите уютни улици, разнообразна архитектура и уединени дворове. На практика проектирахме улица със собствен характер, която обаче се съобразява с историята, като комбинира по нов начин най-доброто от района с павирани улички с дървета, тротоари и приветливи вътрешни пространства, коментира основателят на датското архитектурно студио CEBRA Микел Фрост. Новата улица Æbeløgade представлява споделено публично пространство, където обитатели, деца и минувачи съжителстват в оживен район с места за публични дейности и отмора.

© MIKKEL FROST © MIKKEL FROST

Три цвята - червено, сиво, кафяво

Концепцията се ражда от т.нар. архитектурно моделиране по околния градски контекст. CEBRA реинтерпретира характерните за района Øgade отличителни архитектурни елементи като структура на улиците, тухлени фасади, зелени дворове и малки улички. Новата архитектура комбинира впечатляващи островърхи покриви, тавански капандури и големи остъклявания, които създават изненадващи обрати и формират разнообразен, но характерен стил, който редуцира мащаба и допринася за гостоприемната атмосфера. Традиционната тухлена зидария е преосмислена в едноцветни къщи в три цвята - топло червено, бледосиво и наситено кафяво. Всички елементи на дизайна в композицията - от тухлите, през ъглите до пощенските кутии и водосточните тръби, следват една и съща цветова схема, която подчертава модерната жилищна типология - улица със свое лице.

1 / 4

© MIKKEL FROST

2 / 4

© MIKKEL FROST

3 / 4

© MIKKEL FROST

4 / 4

© MIKKEL FROST

Локация: Орхус, Дания
Инвеститор: Частни инвеститори
Възлагане: Първо място в архитектурен конкурс
Архитектура: CEBRA
Реализация: 2016-2021
РЗП: 11 800 кв.м

Обратно нагоре ↑