Сгради

Miodesign с награда на BIG SEE‘2020 за "Къщата на хляба" в Балдево

Споделяне

Екипът на архитектурно студио Miodesign спечели две награди в престижния  международен  конкурс BIG SEE‘2020. В него всяка година се отличават най-високите постижения в областта на архитектурата и дизайна в държавите от Югоизточна Европа (Aлбaния, Aвcтpия, Бългapия, Бocнa и Xepцeгoвинa, Kипъp, Чexия, Гъpция, Xъpвaтия, Итaлия, Унгapия, Kocoвo, Ceвepнa Maĸeдoния, Moлдoвa, Чepнa гopa, Pyмъния, Cлoвaĸия, Cлoвeния, Cъpбия и Typция).

Двете награди, които архитектурно студио Miodesign спечели в тазгодишния конкурс на BIG SEE, са в Категория Туризъм в два раздела:

- Творческа история и идентичност като опит/Creative story and identity as experiencе за Къщата на хляба, с. Балдево/ The House of Bread, Baldevo

- Архитектура и дизайн като опит/ Architecture and design as experience с Хотелски комплекс Аквпарадайз, Несебър/ Aqua Paradise Resort, Nesebar (вижте представяне в сп. ГРАДЪТ)

Двете реализации независимо от своята диаметралност в локация, обем, инвестиции и таргет на потребителите имат еднаква значимост според авторите както в личностното и творческото им израстване, така и като устойчива квинтесенция на архитектурната философия. В сърцевината и на двете концепции е закодирана локална идентичност на разбираем мултикултурен език. В проектите е намерен хармоничния баланс между традиционни и иновативни материали и технологии.

КЪЩАТА НА ХЛЯБА, Балдево

Екипът на архитектурно студио Miodesign  споделя, че малката къща за гости в приказното място, където се срещат Пирин, Рила и Родопи има вълнуваща история, изтъкана от символи на времето, мястото и мечтите на един мъж. Преди години инвеститорът превръща изоставен селски супермаркет в първата си фурна за хляб. Днес същият този човек притежава най-високо технологичния хлебозавод в Югоизточна Европа, но топлият спомен за първата му фурна, сгушена до старата селска църква го събира с Miodesign. Заедно те създадат място, в което да се пазят и практикуват автентични технологии за приготвяне на хляб.

Концепцията на къща е подчинена на философията за устойчивостта на простите решения и дълбоките традиции.

Сред магнетична природа и селска идилия гостите се учат да  живеят бавно, да дишат дълбоко, да отворят сетивата си в пълен дигитален детокс.

В екстериора и в интериора са използвани само на три материала- характерната за района грубата каменна зидария изпълнена от местни майстори, дървена обшивка и патиниран метал с прорязани стилизирани стволове на дървета - отпечатък на вековните гори на прилежащите мистичните планини.

Обратно нагоре ↑