Сгради

MBL Architects: Офис пространства в София и Пловдив

Четете в бр. 2 на сп. ГРАДЪТ

MBL Architects е проектантският отдел на компанията за бизнес недвижими имоти MBL. Ръководител на отдела е архитект Светозар Филипов. Още със създаването на MBL през 2007 г. екипът е заемал важна част от дейността на компанията, като с времето се разраства и днес се състои от 9 опитни специалисти.

MBL Architects предлагат пълна гама от услуги: интериорен дизайн, сградно проектиране, управление на проекти, консултиране, площообразуване по международни стандарти и техническо обследване на имоти. Екипът е отговорен не само за имиджа на проектите, но и за тяхната ефективност, ергономичност и бъдещи финансови резултати. Това позволява на клиентите да се съсредоточат върху основния си бизнес, като същевременно имат до себе си надежден партньор, който отговаря за координирането на проекта от началото до края.

Благодарение на своя професионализъм MBL Architects имат навика да изпипват всеки малък детайл в процеса на работа, преплитайки мултифункционален дизайн, високо качество на материалите и инсталациите и подчертана индивидуалност в едно цяло. Екипът е в постоянно търсене на съвременни и иновативни решения, като се стреми да се усъвършенства, използвайки последните технологии и оптимизирайки сградното пространство по възможно най-ефективния начин.
 

Това, с което MBL Architects се различават, е, че работят съвместно с консултантите от отделите "Управление на сгради" и "Офис площи", като това позволява предоставянето на адекватна обратна връзка директно от клиентите. Именно това взаимодействие между различните отдели на компанията оказва важно влияние върху проектирането на функционални сгради с ефективно разпределение и благоприятен климат, което е основен приоритет за клиента.

MBL Architects имат портфолио от проектантски услуги и интериорен дизайн за над 100 000 м² РЗП и управление на текущи и завършени проекти за над 170 000 м² РЗП. Някои от клиентите, за които са извършвали услуги: "Офис А", "Офис Х", "Инграм Майкро", "Консентрикс", "Оптикс" АД, "Карготек България", "Оракъл", "Ендава", "Атос", "Сандвик" и други.

През последните години екипът се специализира и в проектирането на офис сгради. Пример за това е "Офис А" - модерна бизнес сграда, предлагаща една от най-ефективните етажни плочи в София. В момента архитектите на MBL работят по мащабния офис комплекс Business Garden Office X. В работата по този проект съвкупността от дългогодишен опит, креативност и познания на пазара позволява на екипа да създаде универсална и гъвкава офис сграда, отговаряща на най-високите изисквания на наемателите.

Офис пространство на Reward Gateway, Kamenitsa Hills, Пловдив

Reward Gateway помага на повече от 1800 от водещите световни компании да привличат и задържат най-добрите си хора чрез тяхната платформа за ангажиране на служителите, състояща се от множество отстъпки и награди, грижа за благосъстоянието на служителите и други.

Новият офис на Reward Gateway, базиран в Пловдив, разполага със 155 работни места. Наемателят изисква дизайнът на офис помещението да отговаря на глобалната политика на компанията и по този начин да се създаде най-доброто работно място за служителите. Цветовете и материалите са продиктувани изцяло от техния бранд.

 

1 / 2

2 / 2

Освен ергономично проектираните работни станции офисът на Reward Gateway има обособени зони с алтернативни работни места (зони с високо сядане, телефонни кабинки), зони за срещи с меко сядане, зони с игри, зони за почивка, големи и напълно оборудвани кухни, както и заседателни зали, които могат да се конфигурират и да променят обема и броя хора, които помещават.

Офис пространство на Genius Sports, Офис А, София

Genius Sports е мeждyнapoдeн лидep в cъбиpaнeтo, oбpaбoтвaнeтo нa cпopтнa cтaтиcтиĸa и дaнни, ĸaтo пpeдлaгa тexнoлoгии и инфopмaция oт paзнooбpaзни cпopтни cъбития нa cвoитe пapтньopи - cпopтни фeдepaции, ĸoмпaнии зa зaлaгaния и cпopтни мeдии. Компанията пpиcъcтвa нa бългapcĸия пaзap oт 2015 г. cлeд пpидoбивaнeтo нa ІnРlау Ѕроrtѕ Dаtа.

Офисът на Genius Sports се намира в Офис А на бул. „Цариградско шосе“ и разполага с приблизително 400 работни места с възможност за бъдещо разширение. Концепцията за интериор е посветена на естеството и сферата на бизнес на Genius Sports. В различните зони доминират мотиви от различни спортове - баскетбол, футбол, ски, голф и т.н. Характерно е многообразието от пространства, естествено преминаващи от едно в друго - работни помещения, зали за срещи, зони за почивка и  рекреация, библиотека, кухни, което отговаря на изискванията на клиента за модерна и мотивираща среда за работа. Използваните в интериора материали са естествени - видим бетон, дърво, метал, открити инсталации и таван, като е заложено на топлите "земни" тонове с цветови акцент върху корпоративните цветове на клиента - жълто и синьо. Естествената зеленина допринася за осигуряване на допълнителен уют в офиса. Вложените материали и оборудване са от висок клас - осветителни тела, стъклени преградни стени с двойно стъкло, настилки - с цел увеличаване на комфорта на служителите на Genius Sports.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Офис пространство на Ingram Micro, European Trade Center

Ingram Micro е световен лидер в сферата на ИТ технологиите. С глобалната си структура и фокус върху технологичните решения Ingram Micro позволява на своите бизнес партньори да работят по-ефективно и успешно на пазарите, които обслужват. Основана през 1979 г., Ingram Micro е корпорация, превърнала се в лидер и иноватор в областта на технологиите, поставена на 69-а позиция във FORTUNE 500®.

Софийският офис на Ingram Micro е с капацитет до 900 работни места. Неговото реновиране се състои от преработка на съществуващ офис в 4 фази. За удобството на служители на компанията са оформени кухни, зони за меко сядане и нови, модерни офиси. Изцяло нова е концепция за мокет, акустични прегради и дървени прегради, които разделят и преосмислят пространствата. Обособени са и зони за интерактивни методи на работа, предразполагащи както за формални, така и за неформални срещи. Преобладаващите цветове са синьо и зелено, които се комбинират с детайли от дърво, за да създадат усещане за уют и комфорт.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

Concentrix, Advance Business Center, София

Concentrix е компания за глобални бизнес услуги, наброяваща повече от 225 000 служители в световен мащаб. Компанията стъпва в България през 2007 и днес има офиси в София и Варна. Concentrix се фокусира върху ангажираността на клиентите и подобряването на бизнес резултатите. Партнира си с клиенти от цял свят в областта на банковото и финансовото обслужване, здравеопазването, застраховането, технологиите, медиите и комуникациите, пътуванията, транспорта и туризма, автомобилостроенето и други.

През 2019 г. Concentrix се премести в новия си офис в модерна сграда в един от бизнес кварталите на София. Офисът се състои от 11 500 кв.м, разпределени на 7 етажа, с над 1500 индивидуални работни станции, зали за срещи, кухненски площи и зони за отдих.

Иван Николов, Real Estate Country Manager, Concentrix: Модерно оформление, комфортно обзавеждане, ефективното ползване и оптимално управление

Кои бяха основните фактори и характеристики, с които Advance Business Center привлече вниманието ви като офис локация?

- Когато започнахме да търсим място за новата си офис сграда, локацията беше от огромно значение. Основните критерии, на които заложихме, бяха комуникативност - метростанция и спирки на друг вид обществен транспорт, близост до банкови и застрахователни институции, до търговски комплекси и заведения за хранене.

Други основни характеристики бяха висока енергийна ефективност и качество на използваните материали и уреди, отваряеми прозорци, ефективна и модерна климатична инсталация, голям паркинг, модерни асансьори, атрактивно лоби, 24/7 охрана на сградата и т.н.

Каква е предпочитаната от вас офис концепция?

- Концепцията ни е за гъвкав и многофункционален open space офис с големи отворени пространства и много естествена светлина. Искаме служителите ни да усетят пространството и светлината в офиса и същевременно да се чувстват уютно и комфортно. Заложихме на голяма височина на таваните и много стъклени прегради, както и изцяло стъклена фасада с отваряеми прозорци за свеж въздух. Оползотворяването на пространствата е максимално оптимизирано и в съгласие с удобството и практичността. Изградихме множество подвижни прегради, които да дадат възможност за гъвкаво разпределение на отворените площи и лесно обособяване на по-малки затворени пространства, без да има необходимост от ремонтни дейности.

Каква е рецептата за модерното офис пространство?

- Бих помолил да ми я дадете, ако има такава... На база на опита си бих казал, че рецептата е в точния баланс между модерното оформление, комфортното обзавеждане, ефективното ползване на сградните системи и оптималното управление на офис площите

Какви са изискванията към работните места?

- Общият брой на работните места в офиса е почти 1600. Отделните зони в офиса са разделени и обособени, най-вече на база на корпоративните и клиентски правила за сигурност. Предизвикателство бе за нас да създадем офис площи с удобни работни места и специфичен контрол на достъп до всяка отделна зона и същевременно да имаме площи със свободен достъп от всички служители, където те да могат да се хранят, отпочиват и комуникират по между си. Мисля, че успяхме да го постигнем, като осигурихме достъп на всички служители до ядрото на всеки от етажите, където разположихме кухните и зоните за отдих, както и зали за срещи, конферентни разговори, тренинги и други събития. Специално за работните места искахме да има необходимото пространство между местата на служителите, оптимални размери и височина на бюрата и комфортни, многофункционални офис столове. В зоните за отдих заложихме на по-смели решения в оформлението, дизайна и брандирането.

С какво оформлението на офиса ви в България се отличава от офисите на компанията на други места?

- Определено стилът на оформление и обзавеждане са различни. Фирмата ни има около 230 хиляди служители в повече от 40 държави и 170 локации по целия свят. Искахме централният ни офис в София да бъде различен, стилен и модерен. Дизайнът на офисните площи, кухните и помещенията е доста разчупен и колоритен. Използвахме модерни и скъпи материали и обзавеждане, отговарящи на последните световни стандарти. Вградени конструкции, както и някои елементи от уличното изкуство, са застъпени в оформлението и обзавеждането. Искахме да покажем стила на компанията по отношение на брандинга и корпоративната ни култура, но в същото време да се съобразим с модерния европейски стил на обзавеждане, както и да вградим български символи (различни от наименованията на някои зали за срещи) в брандирането и оформлението на основни елементи от офис площите.

Как съвременното поколение взаимодейства с работните пространства?

- Изключително трудно е да дам отговор на този въпрос, имайки предвид колко разнородни са нашите служители. Щеше да бъде много лесно да ги разгранича само по възрастови групи, но в нашата мултикултурна среда и индустрия палитрата от националности, професионални профили и различни култури е много шарена. Мисля, че за повечето ни служители взаимодействието с офис средата се получава чудесно, определено обаче трябва да кажа, че има и такива, които се затрудняват в "комуникацията" си с офиса, както и някои от системите, изградени в него.

1 / 2

2 / 2

Как е интегрирана вашата корпоративна култура?

- Няма да изненадам никого, като кажа, че най-големите предизвикателства бяха свързани с крайните срокове за завършване на сградата и вместването ни в определения бюджет. Основната цел да имаме нов офис беше да консолидираме служителите си в една сграда, тъй като заради разрастването на бизнеса ни в последните години имахме офис площи в 3 сгради. Изчисленията за необходимите площи в новия ни офис бяха на база съществуващи проекти и брой служители, както и допълнително място за нови проекти. Бяха взети предвид крайните срокове за завършване, които трябваше да бъдат съобразени с изтичането на договорите за наем в другите ни сгради. Бяхме изчислили с точност до дни кога трябва да започнем прехвърлянето на служителите в новата сграда, за да ни остане време да изнесем мебелите и оборудването си и подготвим етажите в старите ни сгради за връщането им на техните собственици. Точно когато беше завършен грубият строеж и започнахме работа по вътрешното оформление и ИТ инфраструктурата, Concentrix закупи един от конкурентите в бранша и се оказа, че в новата сграда трябва да настаним допълнителни 500 служители и трябва да изнесем оборудване и мебели от няколко етажа в още една сграда с изтичащ след няколко месеца наем... Това определено беше много тежка ситуация, която наложи бърза промяна в плановете ни, както и промени в цялостния проект за консолидация. Друг основен процес беше изграждането на новия ни Data Center, който е най-големият в Европа и подсигурява IT, Network и Server инфраструктурата на повече от половината ни европейски офиси. Изискваше се невероятна организация и комуникация между различните департаменти в компанията, както и координация с нашите партньори в изграждането му.

Колкото до корпоративната култура и нейната интеграция, бих казал, че тя се изрази в успешното завършване на този толкова голям и предизвикателен проект. Както и в уменията, скоростта и професионализма на всички колеги от цял свят, които участвахме в него.

Какви са предизвикателствата в България и създават ли те възможности за експанзия?

- В последните години бизнес средата в България се подобри значително и е видимо разрастването на повечето от компаниите, които вече имаха офиси в страната, както и нови такива. Нашата компания не прави изключение. Освен закупуването на един от конкурентите ни ние осъществихме и естествено разрастване на бизнеса ни, като спечелихме нови клиенти. Новата ни сграда беше от основно значение за тези успехи и клиентите ни я харесаха много. Наличието на нови, атрактивни и модерни офис сгради в страната засилва интереса и предоставя възможности за експанзия на офис площите. Предизвикателствата са свързани най-вече с намирането на квалифицирана работна ръка и умението да се управляват ефективно големите офис площи.

Офис пространство на FactSet, MobiArt, София

FactSet е лидер в предоставянето на финансова информация и аналитичен софтуер. Повече от 40 години световните инвестиционни специалисти се доверяват на FactSet в различни класове активи и на всеки етап от инвестиционния процес. Компанията е регистрирана на Нюйоркската фондова борса с годишни приходи над 1.4 млрд. долара. Офисът в София е център за разработка и внедряване на софтуерни решения за управление на пазарен риск, изчисление и анализ на доходност, автоматизация на отчети и потоци от финансови данни, както и обслужване на клиенти.

Към момента софийският офис наброява 120 души – сравнено с преди 3 години, когато са били 60. С 60 офиса в 24 държави по света FactSet подкрепя правата на човека, насърчава LGBT общността и се бори за приемане и толерантност към всички култури, религии и хора.

FactSet многократно е избирана за едно от най-добрите работни места в областта на финансите и софтуерната разработка и се гордее с една от най-добрите програми за корпоративна социална отговорност (CSR).

1 / 2

2 / 2

Маргарита Шойлева, мениджър операции, FactSet: Индивидуалното пространство за всеки служител е много ценно

Кои бяха основните фактори и характеристики, с които офис сградата привлече вниманието ви като офис локация?

- Няколко фактора ни спомогнаха във вземането на това решение. На първо място, районът е добре познат за нашата компания и колегите са свикнали с удобствата, които предлага. С оглед на нуждите за растеж на FACTSET сградата отговаряше на нашите изисквания от гледна точка на технически спецификации, ефективност на плочата и комфорт на служителите ни.

Какви са особеностите на предпочитаната от вас офис концепция и какви са нейните основни елементи?

- Поради характера на дейностите, извършвани в софийския офис, за нас беше важно да можем да осигурим два типа офис пространство в новия ни офис - тиха, креативна зона, осигуряваща максимална концентрация на съответните екипи, и колаборативно пространство, осигуряващо лесно и бързо обсъждане между служителите на компанията.

Каква е рецептата за модерното офис пространство, което предоставя максимално здравословна среда, оптимална гъвкавост и комфорт и благоприятно потребителско усещане?

- Функция от удобна локация с лесен достъп, удобства, които помагат на екипа да намери баланс между работата и свободното време, комфортна работна среда (свеж въздух, светлина, достатъчно пространство, зони за колаборация и почивка).

Колко души ще работят в офиса, какви са изискванията към работните места, какви са отделните зони в офиса?

- Разполагаемото индивидуално пространство на всеки служител при нас е много ценно и това е най-важното изискване, което имахме към дизайнерите - широки работни места, голямо пространство между редиците на служителите и много стаи за срещи. Поради тази причина офисът е проектиран с капацитет до 180 служители, въпреки че по международните коефициенти площта позволява повече работни места.
 

1 / 3

2 / 3

3 / 3

С какво оформлението на офиса ви в България се различава от офисите ви в другите локации, в които компанията присъства?

- Това, което различава нашия офис от другите офиси в групата на FACTSET, е използването на различни материали в оборудването на работното пространство, както и цветовите решения, най-вече в зоната на рецепция, местата за почивка и хранене, както и терасата. Като част от голяма международна компания следвахме стриктни фирмени критерии при проектирането и дизайна на офиса, но разполагахме и със свобода да отразим местния дух на екипа.

Какви са вашите впечатления от бизнес средата в България, какви са предизвикателствата и възможностите и създават ли те апетит за експанзия?

- Развитието на бизнес средата, допринасящо за повишеното качество на живот в София, е осезаемо през последните години. Концентрацията на основната част от компании от сектора на услугите тук (информационни, аутсорсинг или финансови), разбира се, води до сериозна конкуренция между работодателите и със сигурност това оказва влияние и върху нашата стратегия за привличане и запазване на таланти. Именно поради тази причина решихме да не пестим средства и креативност в избора и изграждането на новия ни модерен офис. Разбира се, удобната локация и комфортната среда са част от пъзела, но не единствената.

Четете в бр. 2 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑