Сгради

Масимилиано Фуксас: Архитектът трябва да бъде щедър

Споделяне

1 / 3

Markthauser 11-13, Photo: Moreno Maggi

2 / 3

Markthauser 11-13, Photo: Moreno Maggi

3 / 3

Markthauser 11-13, Photo: Moreno Maggi

Кои са най-големите предизвикателства да бъдеш архитект през XXI век?

- Архитектурата трябва да прави живота на хората по-добър, особено на забързаните градски обитатели. Една сграда не само решава практически въпроси, но и извиква емоции. Архитектът носи сериозна отговорност, защото създаденото от него остава, поне за известно време. Тази отговорност ни ангажира с гражданското общество, защото не може нещо красиво да бъде реализирано, ако не бъдат взети предвид нуждите на ползвателите. Нашите избори могат да бъдат радикални, но трябва да помним, че крайните ни клиенти са човешки същества.

Кой е най-вълнуващият реализиран проект до момента?

- Трудно е да избера - може би Peres Peace Center в Яфа, Тел Авив.

Имате много проекти в развитие - как успявате едновременно да ги ръководите?

- Дори не се замислям.

Кой е вашият източник на вдъхновение?

- Идеите идват в ума ми рано сутрин, около 6 - 6.30, когато съм в състоянието между сън и будуване. Мога да получа вдъхновение навсякъде и от всичко.

Как вашата биография влияе на работата ви?

- След 50 години вече не помня. Мисля само за бъдещето и забравям миналото. За мен архитектурата е изкуството да забравяш, иначе ставаш носталгичен. Всеки ден трябва да изтриваш предходния. Ако не откриваш и не гледаш, няма да научиш. Няма особени влияния в моя живот.

Не съм имал романтична представа за архитектурата. Първото ми желание беше да стана художник, след това исках да бъда поет. С времето реших, че не е лоша идея да използвам архитектурата като изразно средство. Тя може да бъде между най-добрите начини за изразяване - да обясни и да даде.

1 / 3

MyZeil Shopping Mall, Франкфурт, Photo: Karsten Monnerjahn

2 / 3

MyZeil Shopping Mall, Франкфурт, Photo: Karsten Monnerjahn

3 / 3

MyZeil Shopping Mall, Франкфурт, Photo: Karsten Monnerjahn

Каква е основната ви философия?

- На първо място използваме експресията - не вярваме в стратегията, а във възможността за изразяване на емоции. Искаме да създаваме усещания - за нас, за обитателите и ползватели на сградите. Емоцията е нещо повече от геометрия и от пространство, функция или някакъв проблем - това са нашите чувства, от което имаме нужда повече от преди. Това е начинът да излезем от консуматорския модел, който създава проблеми. Купуваме, пием, ядем повече - това е количествен проблем. Архитектурата е фокусирана върху качеството на пространството, което е като шампанското - когато пиеш Dom Perignon, се чувстваш по-добре.

Как трябва да се чувства ползвателят на вашите сгради?

- Нормално и по-различно, така като че ли може да прекара в сградата цял ден.

Каква е ролята на изкуството и архитектурата за човечеството освен чисто практическата?

- Добрата архитектура може много да помогне. Правилните пропорции правят така, че да се чувствате у дома. Ако живеете на лошо място, няма да се чувствате достатъчно добре. Важно е да можеш да помогнеш хората да се чувстват добре. Много може да се направи за новите къщи и за начина на живот на новото поколение.

Ако имате възможност да изберете конкретно място за проект някъде в света - къде ще бъде то?

- Място с история, силна култура и идеи - като Ню Йорк или там, където в момента работим - в Пекин. Работили сме в много държави, може би ще ни хареса Скандинавия, където нямаме проект. Това е първата ми любов - добро образование, добра култура и сравнително ниска гъстота на населението.

Защо започвате много от вашите проекти с рисуване?
- Понякога се налага да започна точно с рисуване, за да отхвърля някакво напрежение. След това вече съм свободен да работя. Не мога да работя, ако нямам определено специфично усещане. Рисуването е начин за предаване "с други думи" на усещането. С всеки архитектурен елемент даваш нещо на хората. Архитектът трябва да бъде щедър - да даваме и да помагаме на другите чрез средствата на архитектурата. А красотата винаги помага, но е необходимо да изясним за всеки случай какво точно е "красиво".

Как хармонизирате дефиницията за красота с клиентите?
- Винаги съм бил много щастлив в това отношение.
Никога не съм имал кариера, не обичам властта, нито тя ме обича. Единственият начин да убедиш някого е да направиш нещо по по-добър начин. Понякога това е успешно, понякога не. Често го усещам при откриването на голяма сграда и завършване на огромен впечатляващ проект. Архитектурата може много да помогне. Ценя потенциала на бъдещето и възможностите все още да направим много за другите.

 

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4