Сгради

Мануела Иванова, VMware: Рестрикциите отпадат в световен мащаб и връщането в офиса е все по-актуално за всички

- Г-жо Иванова, каква е вашата гледна точка за перспективите за развитие на ΙΤ/BPO/knowledge-intensive индустриите в контекста на глобалната и локалната динамика?

- В основата на развитието и прогреса във всяка сфера стоят хората и техният талант и възможности. Борбата за разпределение на този талант определя до голяма степен динамиката в индустрията. На фона на световните промени в последните две години подходът на компаниите към обстоятелствата се оформя като сериозен критерий за избор на работно място. Гъвкавостта, която VMware предлага на служителите си, и правото на избор на всеки един от тях за стил и място на работа се оказват предпоставка за добро предимство в надпреварата за най-способните професионалисти в IT сферата.

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7

- Какво се промени през последните 2 години, как индустрията отговори на тези предизвикателства и какво очаквате да определя дневния ред в средносрочен план?

- Последните две години бяха преломни, различни, едновременно динамични и някак „тихи“, пробиха път на новото „нормално“ в индустрията, но и в живота на хората като цяло. Като че ли в началото всичко беше въпрос на оцеляване. А продължават напред винаги само най-приспособимите. Затова много бързо трябваше да се премине към нов модел на работа, който да е безопасен, но атрактивен за работещите и същевременно високоефективен за бизнеса.

VMware отговори на предизвикателството с въвеждането на няколко основни ключови промени.

Първата свързваме с гъвкавия модел на работа и правото на избор на служителите откъде да работят. Това отвори много врати и даде възможност за преоткриване на таланти в цялата страна. Същевременно настоящите служители имат свободата да потърсят алтернативни дестинации, които да бъдат по-благоприятни за живеене от претоварения град и да им носи чувство на удовлетвореност.

Втората промяна е насочена към разбирането за ролята на офиса и неговата функционалност. Работното пространство беше бързо прекроено, така че да отговаря на изискванията за социална дистанция и засилена хигиенизация. Но то трябваше да бъде преосмислено и на ниво гъвкавост. Затова компанията инвестира в оформянето на концепция за "Работно място на бъдещето" (Future of Work). Идеята включва обособяването на „квартали“ в рамките на офис пространствата, където да се помещават само разпределените там екипи и които да осигуряват всички налични удобства, без да е необходимо да се излиза от тях. Създадоха се нов тип помещения, agile зони, където всеки може да седне комфортно и да поработи за кратко през деня. За тези, които предпочитат да са на бюро, може да се резервира такова през специално приложение за дните или часовете, в които всеки планува да посети офиса.  

Въведохме редица нови програми - за допълнителни неработни дни, свързани с пандемията; психично здраве; подкрепа на родителите, които трябва да работят у дома и да се грижат за децата си едновременно; множество организирани онлайн събирания и събития, които да поддържат екипността и връзката между хората.

На фона на всичките тези вътрешни и външни трансформации VMware успя да запази своята култура и да повиши работоспособността и постигнатите резултати. Сега, когато рестрикциите постепенно отпадат в световен мащаб, връщането в офиса става все по-актуално за всички. Предизвикателството пред нас е да съумеем да вървим в темпото на световната динамика и дори да диктуваме трендовете в индустрията.

- Как бихте определили ролята на модерната офис инфраструктура в контекста развитието на ΙΤ/BPO/Knowledge intensive индустриите? 

- Офис пространствата вече нямат същата роля, както преди пандемията. Това не означава, че тяхната значимост е по-малка. Даже точно обратното. Офисът се превръща в място за социализиране, за изграждане на екипност, за значими събития, за среща с клиенти. Модернизирането на офис концепцията и инфраструктура е ключово, защото необходимостта на хората се е променила. Съвременният офис е съобразен с нормите за безопасно общуване. Той предлага както възможност за лични бюра за тези, които предпочитат да работят там, така и hot-desk варианти за другите, които идват периодично. Той осигурява помещения за формални и неформални срещи, места за отдих и развлечение, но и за концентрация. Той е преди всичко високотехнологичен. Защото изискванията към офиса вече са много по-високи и неговите предимства трябва да са ясно отличими, за да привлича работещите към себе си и да бъде притегателен център.

Когато говорим за добавена стойност към бизнеса в България, това на първо място са отличните специалисти. Да спечелиш таланта на своя страна е това, което въвлича модерните офис сгради в разговора. VMware създаде страхотен нов офис в София, който отвори врати преди 2 години – изцяло устойчив, сертифициран по BREEAM като част от комплекса, в който се намира, със съвременен дизайн и по последни трендове в оборудването и технологичната сфера. Сделката по наемането на площта беше без прецедент по своя мащаб за момента на сключването.

Оборудваните работни места са над 2200 и покриват високите стандарти на компанията по всички правила. Така компанията успява да предостави не само избор на своите служители откъде да работят, но и всяка опция в тази насока да бъде от висок клас. В тази връзка модерната офис инфраструктура сама по себе си е изключително важна, но винаги трябва да бъде подплатена с добра концепция, управление и поддръжка, за да може да развие потенциала си.

1 / 15

2 / 15

3 / 15

4 / 15

5 / 15

6 / 15

7 / 15

8 / 15

9 / 15

10 / 15

11 / 15

12 / 15

13 / 15

14 / 15

15 / 15

- Health&Wellness изискванията като двигател на промяната: Кои са основните аспекти на здравословната и безопасна офис среда?

- Несъмнено безопасната и здравословна среда е все повече на фокус през последните две години. Превенцията срещу разпространение на респираторни заболявания, и най-вече COVID-19, е един от основните аспекти на съвременния офис. Правилата трябва да са такива, че да не пречат на нормалното общуване и живот, но и да създават усещане за спокойствие у хората в тази насока.

VMware отговори своевременно на всички фази на пандемията. Създадохме график за посещенията на бюрата, които могат да се използват по едно и също време, за да отговорим на предписанията за социална дистанция. Въведохме система от знаци из всички офиси по света, които да напомнят как да се предпазваме един друг. Засилихме хигиенизацията и създадохме схема на дезинфекция на повърхностите при засечен случай в офиса, както и само за превенция. Събиранията и срещите преминаха изцяло в онлайн вариант. Докато накрая всичко това еволюира до цялостната идеология Future of Work и гъвкавост на работното място. И въпреки че пандемичната ситуация в световен мащаб се овладява и рестрикциите отпадат, здравословното работно място остава сред основните критерии за добър офис.

Друг аспект в тази насока е ергономиката. Един от бичовете на съвременния човек са здравословните проблеми, предизвикани от дългото заседяване на бюро и пред екран. VMware поддържа вътрешна програма за индивидуални оценки и анализ, а също и мерки за предотвратяване на тези проблеми, като създава ергономични офис условия за своите служители. Разбира се, програмата се развива в помощ на работещите от вкъщи, които се оказаха силно нуждаещи се от ергономични решения за обособяване на работно място у дома. В момента Workplace екипът разработва приложения с ергонометрични мебели за оборудване на работно място вкъщи. Всички служители ще имат достъп до каталози с обзавеждане, подходящо за здравословен начин на работа, и ще могат да избират модули според нуждите си от световноизвестни производители на мебели, които специалистите по ергонометрия и управление на работното място са оценили и селектирали като най-подходящи в грижа за тяхното здраве.

Накрая, но не по значение, можем да споменем и безопасните условия на труд. Пандемията и работата от вкъщи донесоха предизвикателство и в тази област. Модерните офис пространства, отговарящи на редица локални и глобални условия за безопасност, изведнъж опустяха, а служителите не бяха подготвени да пригодят домовете си и като работни места. VMware обаче продължи да съблюдава и този аспект за своите служители. Въведохме приложение за координиране на безопасността и здравето, с което всеки да поиска помощ при инцидент, да пусне сигнал при забелязана потенциална опасност, дори при замърсяване на околната среда.

- Каква част от екипите са в офиса към момента, какви са нагласите им и в каква посока се промениха изискванията им към работната среда? С какво офисът от 2022 е по-различен от този през 2019?

- VMware продължава да подкрепя правото на избор на своите служители къде да работят дори след утихване на COVID вълната. Все пак компанията приветства всеки от тях в офисите ни. Затова наскоро организирахме инициатива за „Добре дошли“, която да привлече хората обратно в работната среда и да им демонстрира положителните трансформации, които са се случили, докато са били у дома. Кампанията се оказа изключително успешна на локално ниво и в момента в офиса се завръщат близо 600 души. Специфичното за София е, че новите ни офис сгради бяха отворени точно при първото затваряне в страната през март 2020 година. Затова често има колеги, които или не са ги посещавали, защото са започнали работа по-късно, или са идвали рядко през изминалия период. Това ни дава възможност да изненадаме всички не само с модерното пространство и чудесния дизайн, но и с обновените корпоративни процеси, които отговарят на новата реалност.

Ако трябва да сравним офиса преди и след началото на пандемията, то той сега е много по-функционален, по-разчупен и цветен и осигуряващ повече гъвкавост чрез предоставяне право на избор посредством приложение за резервиране на работно място, оборудвано с хардуер (два монитора, универсална докинг станция, локър и ергонометрични мебели). Той е мястото както за срещи, технически дискусии, социални събития, така и за съсредоточаване в работата в така наречените фокус зони. Той насърчава колаборацията по безопасен начин. Усилията на компанията ще продължават да са насочени към постигане на една по-приятна работна среда за служителите на компанията, независимо от предизвикателствата на утрешния ден.

1 / 9

2 / 9

3 / 9

4 / 9

5 / 9

6 / 9

7 / 9

8 / 9

9 / 9

Обратно нагоре ↑