Пазари и инвестиции

Маноел Попов, "Делта 3 Анализи": Инвеститорите все повече ползват услугите на консултантите с качествени предпазарни и предпроектни проучвания

Маноел Попов, съосновател и управител "Делта 3 Риъл Естейт" и съосновател на фондация "Делта 3 Анализи"

- Г-н Попов, може ли да представим "Делта 3 Real Estate"?

"Делта 3 Риъл Естейт" е основана в края на 2011 г. с други двама партньори. През 2013 г. рестартирахме бизнеса и основах отново компанията със сегашния ми партньор Тома Стайков, с когото сме и до днес вече 10 години. Аз лично започнах в сектора през 2010 г. в голяма агенция, оперираща основно на софийския пазар. Работейки там и впоследствие в по-малка компания, видях много проблеми в услугата "посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти" и всъщност това ме накара да анализирам и така се появи "Делта 3". Впоследствие с течение на годините откривахме и други пропуски, които за нас винаги са били възможности. Успяхме да изградим успешни партньорства с доста инвеститори, проектанти, юристи и други участници в процесите по реализация основно на жилищни проекти - от избора на терен, през проектиране до реализация на пазара. Към днешна дата разполагаме с екип от доказани професионалисти, готови да посрещнат всички нужди на инвеститорите.

- Фондация "Делта анализи" има за цел да изследва икономическата ситуация и развитието на real estate сектора в България?

Фондацията беше едно амбициозно начинание от наша страна, като основната ни цел беше да „образоваме“ пазара, защото вярваме, че най-добрият клиент - корпоративен или частен, е информираният. Стартирахме през 2019 г., като досега се стараем да даваме гледна точка на основа на много икономически индикатори и виждания на водещи икономисти. В съчетание с нашите резултати от практиката и сделките на пазара, които отразяват всяко движение в реално време, допълва общата картина. Множеството примери от практиката са едно от добрите средства, които използваме, както и обратната връзка от читателите на сайта ни. Стараем се да представим цялата информация на максимално достъпен език, така че да успеем да достигнем до колкото се може повече участници на пазара.

Секторът категорично претърпя доста промени за последните 10 години, със сигурност в положителна посока. Клиентите станаха по-взискателни, което повиши качеството на проектите. Наложиха се стандарти, като например повече внимание към детайла на общите пространства извън сградите и вътре в общите части, фоайета, асансьори и др. Категорично смятаме, че подобни платформи, сайтове, блогове, влогове и други помагат на участниците да обменят опит - и лош, и добър, и ценна информация, свързана с всички процеси.

 

1 / 4

Комплекс от редови къщи „Лозенска гора“ в с. Лозен

2 / 4

Комплекс от редови къщи „Лозенска гора“ в с. Лозен

3 / 4

Комплекс от редови къщи „Лозенска гора“ в с. Лозен

4 / 4

Комплекс от редови къщи „Лозенска гора“ в с. Лозен

- Как оценявате състоянието на най-горещия сектор - жилищния, и какви са бъдещите перспективи за инвестиции?

Състоянието е стабилно със сравнително добри перспективи. Хората в България припознават жилищата като добра и по-сигурна инвестиция или просто убежище за парите си в периоди на по-сериозни икономически движения, инфлация, политически кризи и др. Несъмнено такива събития оставят своите отпечатъци, но всъщност са по-краткотрайни, което е фактор за стабилност. Доказано е през годините - например още от Втората световна война, че имотите, търгувани било в национална или водеща валута като долари, марки, евро, винаги са били индексирани спрямо пазара и стойността им не се е загубила. Този пример показва, че ако някой е държал пари във валута за такъв период от време, той абсолютно е загубил. Определено е по-добре човек да има дългосрочна визия и да притежава реални активи.

- Как се променя жилищният продукт - за обитаване и за инвестиционни цели?

Както вече споменахме, през последните години проектите стават от година на година по-качествени. Тенденцията и крилатите фрази „правя го като за наем“ малко по малко остават назад във времето. Хората са склонни да похарчат повече пари за довършване и обзавеждане с качествени материали, като очакват и по-качествени наематели. Все по-често се наемат дизайнери - този сектор има голям потенциал за развитие, защото пазарът в този аспект е все още в начална фаза. Проблем остава намирането на качествени изпълнители, има огромна липса на кадри. Ние обаче вярваме доста в свободния пазар и смятаме, че този проблем ще се регулира.

От друга страна, инвеститорите също използват все повече услугите на консултантите, изискват качествени предпазарни и предпроектни проучвания, защото те са от ключово значение за реализацията на един проект. Използват се нововъведения в плановете за плащане на жилищата, предлагат се гъвкави схеми, отложени плащания и др., максимално съобразени с нуждите на купувачите - за инвестиция или за обитаване. Все повече се търси услугата „до ключ“ - купувачите са готови да заплащат за един напълно завършен продукт, което според нас е белег за узряване на пазара. Такива тенденции има в развитите пазари в Западна Европа и в САЩ.

- Бюджетът и сроковете са най-големите предизвикателства в проект мениджмънта?

Ще започна отзад напред. Гаранциите са много относителни понятия, разбира се, ясно е, че за забавянията е редно да се търпят санкции, тъй като забавената реализация води до директна загуба за инвеститора. Изпълнението на ангажиментите в поетите срокове според нас се постига с доказани компании изпълнители, с които или ние, или инвеститорът имаме добър опит. За съжаление понякога и това не е абсолютна гаранция, тъй като хората се променят, което пък дава възможност на нови компании да наберат скорост. Пазарът трябва да се следи постоянно и задълбочено.

- Как се справяте с неочаквани технически проблеми в хода на проекта?

Всичко това си остава част от ежедневието ни. Първо се запознаваме с проблема детайлно, след това анализираме подробно ситуацията, като търсим причините за станалото, което ни помага в бъдеще - ако е възможно, да не повтаряме еднакви грешки. Накрая вземаме информирано решение и отстраняваме проблема, като се стараем този проблем да не се отразява на цялостния процес. Звучи просто и лесно, но не е. Всички проблеми, които срещаме, задължително отразяваме в наша вътрешна система, накратко описваме проблема и решението, до което сме стигнали. С течение на времето тази база данни се обогатява и ни дава възможност да се достига по-лесно и по-бързо до устойчиви решения.

Сред последните ни референтни проекти от нашето портфолио са реконструкция на административна сграда на бул. "Скобелев", комплекс от редови къщи „Лозенска гора“ в с. Лозен, жилищен комплекс „Искър“ в "Дружба 1".

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑