Сгради

L6 architectural studio: 20 години

Арх. Адриана Димитрова, арх. Ивайло Захариев, L6 architectural studio

Очакваме по-добра архитектура, постигана с конкурси, и силно подобряване на градската среда

- Арх. Димитрова, арх. Захариев, поздравяваме ви с 20 успешни години за L6 architectural studio! Какво беше началото на вашата съвместна работа?

- Благодаря! Началото беше през 2003 г., когато ни се обадиха от голяма строителна фирма да направим интериори в първата им сграда. Веднага се хвърлихме да работим, като тогава не си давахме сметка, че това означава начало на собствен архитектурен офис, но така се оказа. Като всичко ново беше непознато и трудно на моменти. В началото не знаеш какво можеш да предложиш на пазара, какво е уникалното в твоето проектиране и отношение към клиентите. Още повече че ние бяхме работили няколко години в един от най-добрите интериорни офиси в София, а искахме да се занимаваме с архитектура и трябваше да наложим това, което отне години поради първоначалния ни профил.

1 / 4

Къща в Ситония© STUDIO BLENDA

2 / 4

Къща в Ситония© STUDIO BLENDA

3 / 4

Къща в Ситония© STUDIO BLENDA

4 / 4

Къща в Ситония© STUDIO BLENDA

- Как стартира работата ви по един нов проект? Какви са основните принципи и подходи, от които се ръководите?

- Основно е запознаването с клиента и обекта. От баланса на това уравнение зависят резултатите. Много е важно да се „свържем“ с мястото – гледките, посоките, ветровете, съседите. Често се случва, след като съберем всички неизвестни, да се окаже, че първата концепция е тази, която се реализира, въпреки че правим много варианти. Не търсим готови решения, често се случва да изненадаме себе си… да ориентираме изцяло къща на север заради гледките или да направим класически интериор, защото сградата го изисква. Разбира се, целта ни е проектите ни да са ситуирани в съвременния контекст.

Bike hotel, Сапарева баня © 3D МИРОСЛАВ ЖЕЛЯЗКОВ

- Какви са вашите предпочитания - какъв тип проекти са "вашата слабост"?

- Реализациите ни са много различни – еднофамилни къщи и интериори, реконструкции на съществуващи сгради, някои паметници на културата, на които е важно да се обръща по-голямо внимание в опазването, градоустройствени проекти.

Определено да проектираме еднофамилни къщи е нашата „слабост“. Вярваме, че е и нашата „сила“. Това е формата, в която, свързвайки се с определен клиент, можем да изведем концепция, изразяваща и отношенията ни с него, и връзката със средата. И е относително „кратка форма“, т.е. може да се види и преживее резултатът за неголям период от време. Архитектурата често е много бавен процес и понякога ни се иска да имаме възможност за по-спонтанна и не толкова отговорна работа. Мечтаем да реализираме градски инсталации или пространства. Често в някоя временна форма можеш да покажеш повече. А градовете ни се нуждаят от по-добро отношение и повече интересни намеси.

Освен това сме част от БАТН (Българската асоциация за термално наследство), чиято цел е възстановяването на минералните бани като важна част от нашата култура, от една страна, и от друга – използване на изключително големите ресурси, с които разполагаме, и възможността за повишаване качеството на живот в града.

1 / 3

Къща #1, Банкя© АГИТПРОП

2 / 3

Къща #1, Банкя© АГИТПРОП

3 / 3

Къща #1, Банкя© АГИТПРОП

- Какво ви предстои - по какви проекти работите?

- Работим еднофамилна сграда с неочаквано задание – на много стръмен терен да направим едноетажна къща, очаквайте скоро отговора! Както и един голям проект в Самоков – селище с еднофамилни сгради, гледащи масивите на Рила, и спортен комплекс с голяма зала, който ще се ползва и от къщите. Работим също по интериорни проекти и реконструкции на няколко места в европейски градове, което е едновременно предизвикателно, но и вдъхновяващо.

Спортен комплекс SamElyon @Samelyon
Обратно нагоре ↑