Сгради

Комплекс от къщи в "Драгалевци", София

Споделяне

Градски начин на обитаване в покрайнините на София

Избраният от инвеститора терен за проекта се намира в кв. Драгалевци, в.з. Киноцентър II част – място, чието разположение е едновременно с лесен достъп до града, но и в голяма близост до планината. В тази част на Драгалевци обитателите имат възможност да се насладят на природата, близката гора и многото зеленина, спокойствието на вилната зона, в която застрояването е от еднофамилни къщи, както и уникалната гледка към града. Проектът е развит като група от шест еднофамилни жилищни сгради под формата на сключено застрояване (къщи близнаци). По този начин всеки от обитателите има отделен вход и собствен южен двор, без да е зависим от съседите си. Теренът е с голяма денивелация от близо 7 метра, което заедно с избрания двускатен покрив помага на отделните къщи да не си пречат и да не скриват гледките към града и планината.

Инвеститор и изпълнител е фирма „Евростилл“ ЕООД с управител Даниел Данчев – млада компания, която стартира инициативата с желание за създаване на проект със съвременна архитектура с високо качество на обитаване. В процеса на изпълнение проектантите от "Ателие Серафимов Архитекти" работят в тясно сътрудничество с Даниел Данчев и заедно успяват да реализират качествено изпълнение на проекта.

Комбинация от два модула къщи близнаци

Теренът попада в устройствена зона Жм2 - Жилищна зона с малкоетажно застрояване. Площта на имота е 1722 кв.м, максимално допустимата стъпка (застроена площ - ЗП) на терена е 431 кв.м, а максимално допустимата разгъната застроена площ е 1378 кв.м. Постигнатите устройствени параметри за имота са ЗП – 431 кв.м, РЗП – 1339.02 кв.м.

Сградите са разположени в североизточната част на имота, към улицата. Във вътрешността са оформени терасирани, добре озеленени южни дворове. Къщите са долепени две по две, като споделят обща стена и двускатен покрив.

Проектантите разработват два модула къщи близнаци – три от тях са двуетажни с подземно ниво, а другите три са триетажни с подземно ниво. Комбинацията от модулите дава възможност за максимално ослънчаване на всеки индивидуален двор. Надземните и подземните нива за всяка отделна къща са напълно самостоятелни.

С цел подобряване на условията за живот към вътрешните стълбища на триетажните къщи са добавени асансьори Tyssenkrupp със спирки на всяко ниво.

Моделът на градската къща е все по-търсен

Двуетажният модул на къщата близнак е типичен представител на всяка къща. В сутерена е предвидено място за гариране на 2 автомобила, склад и котелно помещение. На първия наземен етаж са разположени еднопространствено решени кухня, трапезария и дневна с камина. Дневната по цялата си ширина контактува с обширна южна покрита тераса с декинг, предвидено място за външна камина (барбекю) и големи плъзгащи витрини тип Lift and slide. На втория етаж са разположени 3 броя спални помещения и 2 бани, едната от които е прилежаща към родителската спалня. Един от „луксовете“, които търсят съвременните обитатели и клиенти, е наличието на естествена вентилация на всички жилищни и обслужващи помещения, което е осигурено от отваряемите прозорци във всяко помещение.

Триетажният модул разполага с всичко изброено дотук, но на последния етаж е разположен фитнес кът и самостоятелен жилищен тракт с кухненски бокс, дневна и спалня с баня. Това решение в комбинация с наличието на асансьор е много подходящо за семейства с по-големи деца или пък с възрастен родител. В допълнение на добре осветените фасади на последния етаж са предвидени и покривни прозорци Velux за по-добро ослънчаване и комфорт на обитателите.

Целта на този проект е да съвмести градския начин на обитаване (апартаментен тип) с този на извънградската къща (вила) - свободната дворна площ, зеленина и гледки. Моделът на градската къща е все по-търсен като ежедневно бягство от натовареното всекидневие, без претенциите и тежестта на извънградската къща, свързани с време за пътуване. В тази връзка този проект е изпреварил събитията от последните 2 години в условията на световна пандемия. Фокусът на съвременния живот е изместен върху семейството и дома - домът не само като жилищна единица, но и като среда, съвместяваща всички жизнени функции – работа, учене, почивка и рекреация. Много важно в тази обстановка става и чувството за относителна самостоятелност в контекста на взаимност.

Проектантите заедно с инвеститора работят по детайли със съвременни решения, като същевременно съобразяват визията със заобикалящата среда - подножието на планината, запазената съществуваща растителност в района, спокойствието на вилната зона.

Сградите са създадени от пресичане на чисти обеми, напълно проследими в обемно-пространственото решение.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

Системи и технологии: модерна балансирана визия и дълготрайност на изпълнението

Конструкцията на сградите е стоманобетонна. Покривите са с дървена носеща конструкция с наклон 14о (25%) и видими тройнослепени носещи греди. За ограждащите елементи са избрани няколко вида облицовки, които да подхождат на околната среда: каменна от травертин, покривно покритие от прахово боядисана цинкова профилна ламарина на фирма Lindap, което преминава и във фасадата, създавайки цялостен обем и дървена обшивка от сибирска лиственица по терасите. Парапетите на горните тераси са метални в тон с цветовата гама. Дограмата е Gaelan S 9000 с троен стъклопакет и секюрити обков в същия цвят като ламаринената обшивка, като големите плъзгащите витрини към дворната тераса и големите прозорци по фасадата осигуряват обилна светлина в помещенията и минимализират бариерата вътре/вън. По този начин обитателите възприемат изцяло богатата зеленина и природа в полите на планината.

Сградите са с висока енергийна ефективност. Ограждащите зидове са с дебелина 25 см, облечени отвън с 20 см топлоизолация (минерална вата), осигуряващи топлинна инертност на помещенията. За отопление и климатизация се предвиждат съвременни решения с подово отопление на газ с нисък температурен кръг. За отвеждане на мръсните води са инсталирани пречистватели станции BIOROCK с бактерии, които осигуряват 97% пречистване. Подходът към гаражите, както и стълбите към входните врати, са с инсталиран подгрев на датската фирма DEVI с контролер за температура и влажност.

За граница между отделните дворове са изградени габиони, които позволяват терасиране на терена и формиране на заравнени и добре озеленени дворове въпреки голямата денивелация на терена. Инсталирани са и поливни системи за по-лесна поддръжка.

За по-голяма сигурност е направена инсталация за видеонаблюдение с предоставено облачно пространство за съхранение на записите.

ФАКТИ
Проект: Група еднофамилни къщи
Локация: кв. Драгалевци, София
Терен: 1722 кв.м
ЗП: 431 кв.м
РЗП: 1339.02 кв.м
Инвеститор: "Евростилл"
Проектант: студио "Ателие Серафимов Архитекти"

Пълният текст - в брой 5 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑