Сгради

Комплекс "Липите" в "Манастирски ливади-изток", София

Споделяне

Баланс между стил, комфорт и усещане за природа

Петьо Танков, управител, Strive 4Bg

Г-н Танков, може ли да представим Strive 4Bg?

- "Страйв 4БГ" ЕООД е българска компания, която оперира в областта на проектното управление в сферата на недвижимите имоти от 2012 г. и предоставя професионални услуги и консултации във всяка фаза от инвестиционния процес – от проектна идейна фаза до окончателно приключване на строителния процес и въвеждане в експлоатация. Услугите, които предлагаме, са изцяло като представител на възложителя и включват всички необходими функции за гарантиране на навременно, рентабилно и висококачествено изпълнение на проекта.

"Страйв 4БГ" има участие като проектно управление, техническо ръководство, консултиране и координация в проекти в различни области на строителството и инвестициите в недвижими имоти - жилищни, инфраструктурни, за обществено обслужване и др. Всичко това е възможно благодарение на сплотения ни екип, който съчетава доказани професионалисти с богат опит в управлението на проекти, строителството, инвеститорския контрол, проектирането, градоустройствените процедури, финансите и маркетинга на недвижими имоти.

Към настоящия момент между проектите, които управляваме, се откроява жилищен комплекс "Липите", на 22 декара в кв. "Манастирски ливади-изток", София, на испанския инвеститор "Херчеса".

"Херчеса" развива своята дейност в сектора на жилищните и индустриални имоти в Испания от 1975 г., а на международно ниво от 2004 г. под името "Херчеса Интернасионал". Доказателство за техния успех е не само 45-годишният им опит, но и забележителният брой новопостроени жилища – над 26 000. Благодарение на своята социална политика, ориентирана изцяло към нуждите на клиента, "Херчеса" гради своята история като доказан лидер на пазара.

Към настоящия момент "Херчеса Интернасионал" има богато портфолио от проекти в Португалия, Румъния, Мароко, Чехия, Полша, Еквадор, Мексико, Панама и България.

"Херчеса България" ЕООД е дружество, чиято основна дейност е свързана с развитие на предприемаческа дейност в областта на недвижимите имоти, развитие и планиране на инвестициите в сферата на недвижими имоти, както и проектиране и строителство на сгради.

 

Какви са основните параметри на жилищен комплекс "Липите"?

- Комплекс "Липите" е вдъхновен от испанския бизнес модел за жилищни сгради от затворен тип, които "Херчеса Интернационал" въвежда със своите проекти навсякъде по света. Идеята е изцяло адаптирана към реалността на пазара и нуждите на българските купувачи. Фирмата твърдо застава зад принципите и вижданията си, като се стреми да постигне баланс между стил, комфорт, лукс, но и да запази максимално усещането за природа.

“Липите” се изгражда на площ 22 декара в един от най-атрактивните и модерни квартали в София - "Манастирски ливади-изток". Концепцията е да предложи 4 жилищни сгради с прилежащи търговски площи към тях, които да бъдат едно достъпно съчетание от спокойна и уютна среда за живеене, отлично местоположение, нискоетажно строителство, функционална архитектура и качествено изпълнение, гарантирано от международен инвеститор и професионално проектно управление.

В края на юни 2021 г. "Херчеса България" получи разрешение за строеж за първата част от комплекса, разположена в кв.12 по плана на "Манастирски ливади-изток", а през август след старателен избор и проведена тръжна процедура за главен изпълнител бе избрана строителната фирма „Маркан“ ЕООД - с над 25-годишен опит в изграждането на жилищни, административни и търговски сгради.

Планираното изграждане на първия етап е предвидено за период от около 15 месеца, започвайки от началото на септември. В първия етап на първата фаза на „Липите“ ще бъдат изградени 66 апартамента, 74 паркоместа и 6 магазина, като във вътрешността на комплекса ще се оформи парк с площ 3000 кв.м с озеленяване, алеи, детска площадка, алпинеуми, без достъп на автомобили.

“Липите” се отличава с модерна и функционална архитектура, съчетаваща в себе си асиметричен минималистичен дизайн без прекалено много орнаменти и предимно гладки форми, наподобяващи естествените линии в природата. С цел максимално запазване на връзката с околната среда и наличието на естествена светлина в интериора дизайнът на комплекса включва щедро използване на големи прозорци. Друг важен елемент от архитектурата на “Липите” са отворените и добре дефинирани апартаменти. Тъй като модерната архитектура се фокусира върху формата и естетиката, архитектите са се стремили да включват големи, просторни зони с трапезарии и дневни пространства.

Сградите ще бъдат шестетажни, като последният етаж ще бъде с просторни тераси и без скосявания. Апартаментите на партера, от друга страна, разполагат с дворни тераси към вътрешния двор. Входовете към жилищата са откъм озеленения вътрешен двор, а автомобилният достъп е изцяло от улиците към подземните паркоместа. По този начин се гарантира не само по-голямо спокойствие на жителите, но и по- голяма сигурност.

Предвиденото отопление в комплекса е на природен газ индивидуално за всеки един имот. Това осигурява директно отношение с доставчика без посредници и топлинно счетоводство. Това ни позволява да предоставим на бъдещите жители на “Липите” една рентабилна и природосъобразна форма на отопление.

Като част от концепцията на испанския модел на строителство важен елемент е смесеното предназначение на блоковото пространство и оптимизирането на застроената площ. Съчетанието на жилищна сграда с търговски площи дава както социални, така и икономически резултати, по този начин се осигурят решения за различни нужди, свързани с ежедневния живот и развлечението на жителите. Поради тази причина комплекс “Липите” предвижда търговски помещения, разположени на партерните етажи, с достъп откъм улиците, където могат да се обособят различни магазини, фризьорски салони, аптеки, детски занимални, фитнеси, лекарски и зъболекарски кабинети и др.

Разкажете ни повече за локацията и инфраструктурата?

- Местоположението на "Липите" е много подходящо за хора, които искат да живеят в града, но и да се докоснат до природата. Комплексът е разположен в южната част на София в кв. "Манастирски ливади-изток", на улица “Костенски водопад”, на минути от столични пътни артерии като бул. “Тодор Каблешков” - наскоро разширен, бул. “България”, и Околовръстното шосе, с бърз и лесен достъп до всички части на града. Освен важните пътни артерии в близост могат да се открият и голям брой големи търговски центрове, супермаркети, училища и детски градини. Тази социална инфраструктура и близостта на комплекса до големи паркове като Южния парк ни позволяват да предложим на бъдещите жители на комплекса една много атрактивна локация.

Голям плюс за нас е фактът, че южните части на „Липите“ граничат със зелената зона покрай река Боянска бара, част от общия проект на Столичната община за линейни паркове. По този начин комплексът получава директен визуален достъп към Витоша и се възползва от всички позитиви, които предоставя бъдещият парк. Концепцията на линеен парк “Манастирски ливади-изток” има за цел да повиши качеството на градската среда, като се усвоят терените и коритата на реките Боянска бара и Изливо. Предвидено е изграждането на кътове за отдих, спорт, социални контакти и детски зони.

Освен външната паркосреда ние сме се постарали и за вътрешното озеленяване на комплекса - ще се оформи парк с площ 3000 кв.м с озеленяване, без достъп на автомобили. Близо половината от площта от всяка част на "Липите" е обособена като паркова територия с много зеленина, алеи, пейки, беседки, алпинеуми и детски площадки.

Какви са предпочитанията на клиентите към модерния дом?

- За повечето клиенти от основно значение е местоположението, а комплекс „Липите“ предоставя в това отношение много предимства. В забързаното ежедневие на столичния град времето е ценно и наличието на бърз достъп, инфраструктура и услуги от всякакъв характер го спестяват и това се оценява от нашите клиенти. Комплекс „Липите“ е насочен главно към семейства, които търсят жилища с две и повече спални в комплекси с контролиран достъп и уредена среда за почивка и игра. Затова в проекта са заложени основно такъв тип апартаменти, с достатъчно големи дневни пространства и големи спални. Помислено е и за допълнително обособяване на перални и складови помещения, където е възможно.

Разнообразието в различните типологии жилища е много богато – от партерни апартаменти с прилежащ двор до такива на последни етажи с просторни тераси, а при етажните разпределения разположението на лоджиите и балконите предлага възможности за различни варианти на двустайни и тристайни апартаменти. Всичко това предоставя на клиентите голям избор по отношение на квадратури и изложения. Предвид съчетанието от всички характеристики на комплекс „Липите“ – локация, вътрешно озеленяване, ниската  етажност, функционална архитектура, схеми на плащане, начин на управлението на проекта и строителството, международен инвеститор, качеството на използваните материали, ясните условия на продажба, изграждането на обкръжаващата инфраструктура, смятам, че проектът предлага изключително конкурентно съотношение между цена и качество. Нашата цел е да предложим уютен и качествен дом при нормални пазарни условия.

Какви са схемите за закупуване?

- Имотите в "Липите" се предлагат от нашия екип "Продажби" в офис на място на комплекса, директно от инвеститора, без комисиона. Целта ни е да осигурим пълна и прозрачна информираност на клиента, както и високо ниво на продажбено и следпродажбено обслужване. Знаем колко трудно може да бъде решението за купуване на нов дом и че много често има неща, които не се разбират и не са ясни на клиентите ни, затова се опитваме да бъдем изчерпателни и полезни.

Схемите ни за купуване са максимално улеснени и съобразени с изискванията на нашите клиенти. Ние предлагаме 10% на предварителен договор, 10% на акт 14 и 80% след въвеждане в експлоатация. По този начин рискът за нашите клиенти е сведен до минимум, защото основната вноска се дължи при предаване на апартамента, а това от своя страна облекчава и получаването на кредит.

Какви са етапите за реализация?

- Първият етап от Фаза 1 на комплекса се предвижда да бъде завършен в края на 2022 г., вторият – към края на 2023 г. Паралелно с това ще проектираме и започваме изграждането и на следващите фази и свързаната с тях инфраструктура.

ФАКТИ
Инвеститор: "Херчеса България"
Консултант и проект мениджмънт: Strive4Bg
Главен изпълнител: "Маркан"
Проектант: СОЛАНО И КАТАЛАН (Испания) и „Ен Ей Би“ ЕООД - проектантски екип България с водещ проектант арх. Милен Стайков
Терен: 4 декара
Брой жилища: 66
Парк: 3000 кв.м
Етап: Начало на първи етап
Завършване на първи етап: 2022

Пълният текст - в брой 5 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑