Продукти и технологии

Kia EV6 – Революционен модел за вдъхновяваща електрическа мобилност

Изцяло електрическият Kia EV6 (kia.bg) демонстрира впечатляваща мощ с нулеви емисии, дълъг автономен пробег, високоскоростно зареждане с 800V технология и забележителен стил в пазарния сегмент на кросоувър автомобилите. EV6 e първият модел на Kia, конструиран върху технологичната основа на новатa, специално създадена платформа за захранвани изцяло с акумулаторни батерии електромобили BEV (Battery Electric Vehicle) на компанията.

Революционният кросоувър е и първият BEV модел, конструиран в съответствие с новата философия „Opposites United” („Единство на противоположностите”) в дизайна на марката, който се отличава с ориентиран към бъдещето стил с множество характерни високотехнологични елементи. EV6 се захранва изцяло с електроенергия и предлага избор от различни конфигурации по отношение на силовите агрегати. Благодарение на внедрените иновативни и високотехнологични функции в съчетание със свръхбързо зареждане с 800V технология, EV6 може да възстанови капацитета на батерията от 10 до 80% само за 18 мин., докато версията e-GT, създадена да вдъхновява със своите вълнуващи динамични характеристики, може да ускори от 0 до 100 км/ч в рамките на 3,5 сек. и да достигне максимална скорост от 260 км/ч.

Забележителен дизайн. Динамична външност.

Със завладяващ, мускулест дизайн, всеки детайл от екстериора е проектиран така, че да подчертае забележителната, динамична визия на модела.

Страничният профил демонстрира вдъхновен от кросоувър моделите силует в модерен, изискан и аеродинамичен стил. Характерната линия преминава в долната част на вратите и се извива плавно нагоре към арките на задните калници, издължавайки визуално страничния профил на каросерията.

Специфичният светлинен подпис обхваща арките на задните колела и линията над багажното отделение. Множеството светодиоди създават зашеметяващ пиано ефект, който допълва футуристичната визия на модела.

Вдъхновяващо интериорно пространство

Отворете вратата на EV6 и влезте в бъдещето. Един от най-впечатляващите елементи в новия интериор е високотехнологичният и плавно оформен мултимедиен екран. Семплата стилистика в дизайна му и арматурното табло като цяло създават усещане за откритост и свобода в интериора.

Отличната комуникация между GPS, вградената видеокамера и HUD системата прожектира упътванията на навигационната система по избрания маршрут и дава възможност на водача да съсредоточи погледа си върху пътната обстановка през цялото време. Нead-up дисплеят с функция за разширена реалност и двата екрана на арматурното табло предоставят цялата необходима на водача информация, за да осигурят приятно и вдъхновяващо шофиране.

Специалните релаксиращи седалки дават възможност на водача и пътника отпред да се насладят на изключителен комфорт и лукс. Само с натискането на един бутон седалките се повдигат и накланят, осигурявайки оптимална позиция и разпределение на тежестта на тялото. Едновременно с това тяхната лека и компактна конструкция с елегантен дизайн спомага и за допълнително увеличаване на полезното вътрешно пространство в EV6.

Eлектрическа мощ

EV6 предлага възможност за избор между няколко конфигурации на изцяло електрическата система за задвижване с нулеви емисии, сред които високоволтови акумулаторни батерии с голям (77,4 кВтч) и със стандартен автономен пробег (58,0 кВтч). Това е първият електрически модел на Kia с възможност за избор на задно предаване (2WD) или задвижване на четирите колела (AWD), което предлага подобрена динамика дори в най-предизвикателните условия на пътя.

Версията на EV6 със задно предаване 2WD и акумулаторна батерия с капацитет 77,4 кВтч изминава разстояние до 528 км с едно зареждане (съгласно комбинирания цикъл на WLTP), а максималният въртящ момент от 605 Нм на версията с двойно предаване AWD дава възможност на EV6 да ускори от 0 до 100 км/ч само за 5,2 сек. Батерията от 77,4 кВтч е комбинирана с тягов електродвигател с мощност 168 кВт (228 к.с.), който задвижва колелата на задния мост, а при версиите AWD електрическият двигател е с мощност 239 кВт (325 к.с.) и задвижва предните и задни колела.

Оборудвана с два двигателя с мощност 430 кВт, версията e-GT издига електрическата динамика на ново, по-високо ниво. Максималният въртящ момент от 740 Нм при AWD e-GT позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за зашеметяващите 3,5 сек., а максималната скорост при тази версия е 260 км/ч.

Интегрирани технологии за свързаност

Високотехнологичната мултимедийна система в EV6 използва 12’’ двойни екрани. Извитите дисплеи с тънкослойни панели са с нова структура и модерна технология за намаляване на въздействието на падащата светлина. Показанията на екрана на блока на контролните прибори пред водача и екранът на мултимедийната система са свързани така, сякаш обгръщат едно общо цяло и са покрити с усилено стъкло.

EV6 предлага и head-up дисплей с функция за разширена реалност AR (Аugmented reality), който прожектира най-важната информация директно върху челното стъкло в непосредственото зрително поле на водача. Системата показва предупреждения и информация от усъвършенстваната система за асистенция на водача (Advanced Driver Assistance System), подробности за скоростта на движение, както и напътствията на навигационната система за движение по маршрута.

1 / 2

2 / 2

 

 

Част от оборудването на модела е и най-новата версия на иновативната система за комуникационна свързаност ‘Kia Connect’, която включва гама от услуги на Kia в реално време, както и OTA (Оver-the-air) софтуерни актуализации чрез мобилната мрежа за пренос на данни. Системата Kia Connect се управлява чрез сензорния екран и дава възможност на потребителите да намират местоположението и цените за зареждане, да преглеждат актуалното състояние и нивото на заряд в акумулаторната батерия на своя автомобил, да изготвят интелигентен график за зареждане на EV6 и да проверяват радиуса на възможния пробег въз основа на оставащия в акумулаторната батерия заряд.

Безопасно удоволствие от шофирането

Kia EV6 се отличава с водещи в класа нива на безопасност и удобство, а оборудването му включва гама от усъвършенствани системи за асистенция на водача (ADAS). Иновативните, високотехнологични функции на EV6 спомагат за снижаване на опасностите и стреса при шофиране, с което защитават пътниците и другите участници в движението и същевременно превръщат всяко пътуване в истински приятно изживяване.

За да гарантира безопасността и удобството при движение на магистрални отсечки, EV6 разполага с най-новия пакет функции за асистенция на водача HDA 2 (Highway Driving Assist 2). С помощта на множество радарни сензори, системата съдейства активно на водача в поддържането на желаната скорост и на зададената дистанция до движещото се отпред превозно средство, докато технологията LFA (Lane Follow Assist) спомага за безопасно движение на автомобила в центъра на пътната лента. Благодарение на използващия данни от навигационната система интелигентен круз контрол с контрол на движението в завой NSCC-C (Navigation-based Smart Cruise Control with Curve Control) системата е в състояние автоматично да намали скоростта за безопасно преминаване на завоя и отново да я увеличи до зададеното ниво, когато пътните условия позволяват.

EV6 е снабден със система за наблюдение на слепите зони BVM (Blind-Spot View Monitor) и асистент за предотвратяване на опасността от сблъсък с автомобили в слепите зони BCA (Blind-Spot Collision Avoidance Assist), за да гарантира винаги безопасна смяна на лентата за движение.

Сигурното преминаване на кръстовищата и особено на многолентовите такива, често може да бъде сериозно предизвикателство за повечето водачи. Системата на Kia за избягване на сблъсък с движещото се отпред превозно средство FCA (Forward Collision-Avoidance Assist) вече включва и функциите за завиване и пресичане на кръстовища, насочени към осигуряване на максимална превантивна безопасност.

Ключов фактор за осигуряване на пътната безопасност е възможността водачът на автомобила да вижда и да бъде видян. За да осигури максимално добро ниво на осветеност на пътното платно, Kia EV6 използва новата интелигентна система на предните светлини IFS (Intelligent Front-lighting System) с LED технология, която дава възможност за независима работа на всеки отделен светодиоден елемент с цел осигуряване на оптимално прецизно осветление.

Паркирането и други потенциално затрудняващи водачите маневри при EV6 са значително улеснени с помощта на системата за наблюдение на зоната около автомобила SVM (Surround View Monitor). Нейните видеокамери създават 360-градусова панорамна картина, която водачът може да следи на удобно разположения на арматурното табло екран на мултимедийната система. Излизането на заден ход от тесни пространства с влошена видимост също е много по-безопасно благодарение на системата за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist).

1 / 2

2 / 2

Когато става дума за наистина тесни места за паркиране, водачите могат да разчитат на помощта на системата за дистанционно интелигентно паркиране RSPA (Remote Smart Parking Assist), която напълно премахва усилията и напрежението при паркиране. RSPA е функция, която дава възможност на автомобила да паркира самостоятелно - независимо дали водачът се намира в или извън него. В зависимост от наличните свободни паркоместа, системата RSPA може да паркира EV6 както перпендикулярно, така и успоредно.

Визията за бъдещето на Kia

EV6 формира първия етап от процеса на преминаване на Kia към нова ера на електрификация под новото мото на марката „Movement that inspires”. EV6 поставя началото и на част от стратегията Plan S за дългосрочно развитие, която предвижда към 2025г. обемът на продажбите на BEV модели да достигне 20% от общите продажби на Kia. До края на 2026г. Kia ще представи 11 нови BEV модели, като седем от тях ще използват основата на новата конструктивна архитектура E-GMP, а четири ще бъдат електрически варианти, базирани на съществуващи модели в гамата.

Обратно нагоре ↑