Сгради

Катедрален храм "Св. Успение Богородично": Един от символите на Варна

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА "СГРАДА НА ГОДИНАТА 2022"

История: На 22 август 1880 г. с тържествен молебен е положен основният камък на храм "Св. Успение Богородично"

На 22 август 1880 г. в присъствието на голямо множество от хора се извършва тържествен молебен по полагане на основния камък на бъдещия храм, като той е положен лично от княз Александър I Батенберг с благословия от митрополит Симеон и в присъствието на много българи и арменци, подписва се следният акт:

„Во имя Отца и Сина и Святаго Духа:

Днес лето от Спасителя хиляда и осемстотин и осемдесет, месец август двадесет и втор ден, петък часа десет преди пладне, по съгласието на всичките Български граждани, и с благословението на Варно-Преславский Митрополит Симеон, в време пребиваването в града ни на Негово Височество Българский княз Александър I, реши се въздигането в гр. Варна Българский храм в Памет и Чест на Успение Пресвятия Богородици за спомен на приснопамятната Българска Благодетелка Нейно Величество Всерусийската Императрица Мария Александрова, Августейшата леля на Българский княз Александър I, който благоволи сам да положи основний камък и подпише настоящия акт.

На първообразното подписал собственоръчно - Александър“

След което собственоръчно го поставя в специална кутия, която полага в издълбана за целта ниша в голям каменен блок, след което е извършил „Първата копка“ със специално изработени за целта сребърни мотика и лопата, с които е насипал хоросан и пръст и е замазал закладката. Сребърната лопатка и копачка после са подарени от Варненската община на Варненския музей и се пазят там.

В цялостния си вид църквата е осветена на 26.10.1910 г. в присъствието на цар Фердинанд и престолонаследника Борис от Варненски и Преславски Митрополит Симеон в съслужие с епископите Браницкии Климент (по-късно Врачански Митрополит) и Левкийски Варлаам и става съществена част от живота в града (по известие в ДВ, бр. 237 от 30.10.1910 г.).

През 2000 - 2013 г. е извършен частичен ремонт и освежаване

През 1989 г. на Варненската катедра е избран митрополит Кирил. През пролетта на 2000 г. обхванатите от патина медни кубета на катедралния храм са освежени и боядисани със златна боя, а през 2003 г. са реставрирани стенописите и е поставено външно осветление.

На 26 декември 2012 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил във варненския катедрален храм „Успение Богородично“ е пренесена мозаечна икона на Пресвета Богородица Геронтиса от манастира „Пантократор” на Света гора Атон. В храм "Успение Богородично" се съхранява копие на Фануиловската чудотворна икона на св. вмчк Георги от Зографския манастир на Света гора.

През изминалите години са извършвани частични ремонти и реставрационни дейности на централния купол на храма. Приключила е реставрацията на стенописите в апсидата на центалния олтар на храма.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан стартира кампания за набиране на дарителски средства за възстановяване на покрива на катедрален храм "Успение Богородично", тъй като цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт. Дъждовната вода се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма.

Днес катедралата "Успение Богородично" е една от най-известните постройки във Варна и се е превърнала в един от символите на града.

През 2022 г. завършва основният ремонт на внушителния православен храм с помощта на дарители и спомоществователи

Сградата е паметник на културата от национално значение. Построен е 1884 - 1886 г. от тревненския майстор Уста Генчо. Архитектурата е еклектика между руско влияние и български вековни традиции. Последният неудачен ремонт е правен през 1994 г. с алкидна боя, жълт пигмент и златен прах. Този метод е несполучлив като заместващ познатото класическо позлатяване. Към датата на стартиране на инвестиционния проект за ремонт на катедралния храм състоянието на неговото покривно покритие, елементи от фасадата е аварийно (течове, обрушвания, опасност от падащи каменни облицовки и метални конструкции на кръстове).

Реализираният проект е за основен ремонт на куполна конструкция, покрития, елементи на фасадна каменна облицовка, елементи на подкуполни остъклявания пред стъклописи, дървени входни врати, цялостно почистване на фасади и др. Използвани са специфични методи и технологии за реализация по възстановяването на покривните медни обшивки, декоративни метални конструкции за куполни кръстове, възстановяване на каменни корнизи, облицовъчни елементи, укрепване и трайни обработки за съхранение. Реализира се по индивидуален проект монтажно скеле със специфично покритие за контролирана работна среда. Приложена е уникална технология за нанасяне на златното покритие - грундове, лепила, златен варак. Използвани са материали специфичен варовиков камък от оригинална кариера (за фасадни облицовки), специализирани фугиращи смеси-импрегнатори за каменна облицовка, медна ламарина от 0.5 и 0.7 мм, грундове на български и финландски производители, грундове и лепилни финландски смеси, злато – от фирма NORIS Blattgold, Германия - 23.75 карата с дебелина 16-18 г (1000 листчета 8х8 см).

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан при получаване на специалната награда "Социална инфраструктура - култура, наука и образование" в Национален конкурс "Сграда на годината 2022"

Изкуството на архитектурата и строителството намира висша изява в изграждането на един православен храм 

Скъпи и обични в Господа представители на строително-инвестиционния бизнес,

В богословието съществува един термин - христоцентричност, който изразява следването на Христос като дълг на всеки християнин. Благодарение на това Господ и Света Богородица събраха определени хора, които на своето място и в своето време направиха всичко възможно със своя талант, даден от Господа, да направят едно изключително важно народополезно духовно и сакрално дело - възстановителния ремонт на втория по големина храм в България - катедралния храм на Варна "Св. Успение Богородично", построен през 1886 г. в следосвобожденската епоха на България от знаменития архиерей Варненски и Великопреславски митрополит Симеон.

Момент от Национален конкурс "Сграда на годината 2022" - екипът по проекта получава специалната награда "Социална инфраструктура - култура, наука и образование" от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ

От свое име и от името на Варненска и Великопреславска епархия изказвам най-искрени сърдечни благодарности към ктиторите, дарителите и спомоществователите, които направиха възможно да се случи това дело - семейство Димитър и Данета Желеви, основни и крупни дарители, които дадоха добрия пример, който обедини, събра, даде най-доброто в изявата на най-великото изкуство на архитектурата и строителството, изразено в изграждането на един православен храм и храмостроителството. Сърдечно благодаря на проектантите арх. Петър Йорданов и арх. Николай Симеонов, които обединиха усилия и извършиха това дело, на изпълнителя фирма "Шлос" и г-н Миладин Вучев заедно с целия му екип, на Александър Николов, ваятеля на изработването на тези куполи, на златарите като семейство Купецки и Николай Чергаров, на хората, които ни съдействаха и помогнаха, след като беше готов първият купол на камбанарията - Камарата на строителите в България - Варна, инж. Христо Димитров, инж. Валентин Вълев и всички ктитори, дарители и спомоществователи, които направиха възможно това дело.

Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение, амин!

Инвеститор на реновацията: "Буллс" АД и Църква при Катедрален храм "Успение Богородично"
Архитектура, технологични и консервационно-реставрационни разработки: "ВАМОС" ООД - арх. Николай Симеонов, арх. Павлин Иванов, "АРХУС" ООД - арх. Петър Йорданов, арх. Анелия Рениколова, проф. Валентин Тодоров – основен проектант и експерт по консервация, реставрация и технология златно покритие куполи
Изпълнител: "ШЛОС" ООД
Конструктор: инж. Любомир Събев

Арх. Николай Симеонов, "Вамос" ООД

Арх. Николай Симеонов: Безценен образец на българското архитектурно наследство заблестя със златни одежди

- Арх. Симеонов, поздравяваме ви с успешното завършване на проекта за основен ремонт на Катедрален храм "Св. Успение Богородично" във Варна! Разкажете ни за старта на тази инициатива?

- Проектът стартира след препоръка на нашия екип към основния дарител г-н Димитър Желев. Помогна ни опитът от други подобни (специфични като технология и характер обекти), проектирани от нас в годините - Централна поща, София, Телефонна палата, София, бивше музикално училище, София, Албанско посолство, София, Математическа гимназия - Русе, Библиотека - Русе, паметника "Шипка", сграда на община Бургас и други.

От страна на "Вамос" в екипа участваха арх. Николай Симеонов – ръководител проект и експерт паметници на културата, проф. Валентин Тодоров – основен проектант и експерт по консервация, реставрация и технология златно покритие куполи, арх. Павлин Иванов – експерт паметници на културата.

От страна на архитектурно студио „Архус“ - Варна, са колегите архитекти и експерти по паметници на културата арх. Петър Йорданов и арх. Анелия Рениколова.

- Какви бяха особеностите на проектния процес и изискванията към такъв специфичен обект?

- Специфичното при този тип обекти се състои в познаването на технологичната последователност на процеса за анализ и преценка на състоянието на паметника във фаза предпроектно проучване и съставяне на задание за проектиране на ремонтни, реставрационни и други необходими части на инвестиционния проект. Процесът на изработка на техническата документация изисква задълбочено познаване на методите за проучване и изследване. Изисква се определяне на мострени участъци за предварителни тестове на съответните консервационни и реставрационни и ремонтни дейности, които ще залегнат в работния проект. В процеса на проектиране се обсъждат избор на материали и начин на използване.

Освен подробната графична информация този род проекти се окомплектоват и с детайлни технологични карти и спецификации. Всички тези дейности изискват дълъг срок и хонорар за задълбочена работа.

- Какви бяха най-големите технически предизвикателства и иновации в процеса на работа?

- Предизвикателство бяха изпълнението на куполни покрития, осигуряване на необходимите проби за адхезия, равнинност на медни и позлатени повърхности и перфектен дизайн на крайния продукт. Това изисква детайли за овладяване на процесите на конденз, добра хидро- и топлозащита.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Как протече сътрудничеството с всички участници в строителния процес?

- След детайлен анализ и сложен проект за скеле и покритие на него (специфични винилови платна) беше осигурена необходимата работна среда за полагане на грундове, лепила и златен варак по технологична карта. Изключително прецизен авторски надзор на процеса се осигуряваше от проектантския ни екип. В процеса на изпълнение се добавяха проектни решения за възникнали в контактните зони детайли.

Този вид проекти е невъзможно да се доведат до успешен край, ако възложител и проектант не осигурят взаимно доверие по отношение на срок, анализ, цени и последователност на процеса на проектиране и изпълнение.

- Какво е вашето удовлетворение от крайния резултат наред с високата оценка на журито на Национален конкурс "Сграда на годината 2022"?

- Проектантският екип сме благодарни, че бе оценен експертният ни опит. Щастливи сме, че още един безценен образец на българското архитектурно наследство заблестя със златните си одежди. Горд съм като възпитаник на Тревненската резбарска школа и Университета по архитектура, строителство и геодезия, че имах възможността да участвам в този проект.

Арх. Петър Йорданов, проектант, "Архус" ООД

Арх. Петър Йорданов: Камбанарията и ремонтните дейности по централния купол бяха големи предизвикателства

- Арх. Йорданов, проектът за основен ремонт на катедралния храм във Варна е уникален и впечатляващ! Как стартира вашата работа по него?

- Проектът за ремонт на покрива на катедрален храм „Св. Успение Богородично“ ни бе възложен през 2018 г. от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан след успешно завършване на ремонт и реставрация на Варненска и Великопреславска света митрополия. До този момент ремонт на катедралния храм в град Варна не бе правен от 90-те години на XX век.

В началото с екипа на архитектурно студио "Архус" ООД започнахме да търсим информация за сградата, строителни книжа, документи, свързани с процеса на строителството. За наше голямо съжаление наличната информация, която издирихме и събрахме (от Варненско–Преславската митрополия, Държавен архив, архива на община Варна, архива на НИНКН - София, както и местни библиотеки и националната библиотека), бяха главно писмени и снимкови материали, но не и самият графичен проект, по който е изградена сградата. Не успяхме да открием и строителните книжа за ремонта на сградата, правен през 1941-1942 г., когато сградата се ремонтира основно, като се правят укрепвания в основите и се изгражда цялостна стоманобетонова плоча над съществуващите странични на централния купол сводове, арки. Надстроява се преддверието, като се доизгражда кулата с камбанарията. След този „ремонт“ храмът придобива специфичния си съвременен силует. Варненска и Великопреславска света митрополия съхранява основна част от документацията от времето на построяването на катедралнния храм, който е строен през 1880 - 1886 г. На база наличната крайно недостатъчна информация, необходима ни за разработване на проекта, бе извършено цялостно архитектурно заснемане, лазерно сканиране, фотограметрично заснемане на сградата отвътре и отвън. Взехме и изследвахме проби от покритието на покрива с помощта на гл. ас. д-р Петя Пенкова от Софийския университет и консултант доц. д-р инж. Людмил Фачиков от ХТМУ. Създадохме георефериран модел на сградата. Благодарение на него успяхме да създадем основните чертежи, които бяха необходими за започване на същинската проектна разработка.

- Проектната записка впечатлява със своята подробност и прецизност?

- Постарахме се! Стана малък научен труд на база документите, които намерихме, и успяхме да създадем хронология на събитията от времето на изграждането на храма, доколкото ни бе възможно.

- Какви бяха най-големите технически предизвикателства в работния процес и вашето сътрудничество в рамките на целия екип?

- Едно от най-големите предизвикателства беше камбанарията и впоследствие ремонтните дейности по централния купол. При купола на камбанарията трябваше да се съвместят укрепване на конструкцията на камбаните и реконструкцията и реставрацията на кръста на нея и купола. Това беше и първият купол, който беше позлатен и за който се направиха сложно скеле и покритие на целия купол (шапито) за създаването на специфичните условия (постоянна температура, влажност…) за нанасяне на златния варак по указаната технология.

При малките куполи, включително и купола на камбанарията, имахме представа какво ни очаква благодарение на достъпа до тях от подпокривното пространство. Единствено до централния купол нямаше достъп, а той не е бил предмет на ремонта през 1941 г. Бяхме много внимателни с намесата при него предвид обстоятелството, че 140 години не е бил обект на поддръжка и не знаехме какво ще е състоянието на конструкцията. Впоследствие предизвикателство се оказа и позлатяването на куполите.

На база набавената и създадена проектна документация за катедрален храм „Св. Успение Богородично“ и откритите проблеми и желанието за позлатяване на куполите се оказа, че мащабът на ремонта ще надхвърли предвидените от Варненска и Великопреславска света митрополия средства, и се наложи организирането на дарителска кампания. От страна на г-н Димитър Желев – основния дарител, се започна съвместната ни работа с арх. Николай Симеонов, ръководител екип на архитектурно студио "Вамос", София. В резултат на добро сътрудничество и отлична съвместна работа успяхме да създадем, смея да твърдя, уникален обект – красив и запомнящ се.

- Кои са експертите и как протече работата по специфични дейности като позлатяването?

- Екипът на архитектурно студио "Архус" ООД, който работеше по тази задача, бе в състав: арх. Петър Йорданов ръководител проект, арх. Анелия Рениколова - експерт паметници на културата, и арх. Тихомир Жиков - експерт паметници на културата. Позлатяването на куполите беше технология на проф. Валентин Тодоров.

В процеса на строителство по време на авторския надзор на място с техническия ръководител на обекта и отделните строители подизпълнители се решаваха адекватно и своевременно ежедневно откритите проблеми.

- Какво е вашето удовлетворение от крайния резултат наред с високата оценка на Национален конкурс "Сграда на годината" 2022?

- Проектантският екип на фирма "Архус" ООД сме изключително благодарни на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за възможността да усетим, работим и оставим красива следа в такава значима сграда за град Варна, каквато е катедрален храм „Св. Успение Богородично“.

"Шлос" ООД: Успешно преодоляхме много и непредвидени предизвикателства

За 18-годишната си история фирма „Шлос“ притежава палитра от разнообразни обекти от местно и национално значение. Едни от най-ярките обекти, с които фирмата се гордее, са Национална художествена галерия (бивш царски дворец) – София, Централна жп гара София, Католически катедрален храм „Христос Спасител“ – Видин, Храм-ротонда „Свети Георги“ – София, Струпешки манастир „Свети Илия“, Лопушански манастир „Свети Йоан Предтеча“, Катедрален храм „Свето Успение Богородично“ – Варна, и много други обекти из цяла България.

Реализацията на проекта за ремонт, възстановяване и реставрация на Катедрален храм „Свето Успение Богородично“ – Варна, се възприе от служителите на фирма „Шлос“ като кауза за подпомагане на разпространението на християнските и морални ценности, така необходими на българския народ.

Проектантският екип си беше поставил високи цели. От една страна, да се запазят обликът и духът на храма, с който са свикнали варненци, и, от друга страна, с новите технологии да се предаде една нова визия на сградата.

Предизвикателствата започват още от спечелването на конкурса с изискването от възложителя

храмът да остане отворен през целия период на строителството, което фирма „Шлос" изпълни 100%.

Първият казус за разрешаване беше монтажът на строителното скеле, което не трябва да допира повърхността на куполите, за да може да се извършат СМР по реставрация на дървената конструкция, дъсчената обшивка, полагане на медното покритие и позлатата на куполите. Монтажниците на фирма „Стройрент“ се справиха без забележки. След монтажа на скелето възникна въпросът за обличането на скелето с винил, който да не пропуска вятър, вода и слънце. Винилът трябва да бъде и достатъчно здрав, за да издържи на специфичните атмосферни условия в крайморския град, където вятърът достигна до 100 км/ч по време на ремонта. Решение на проблема с много изисквания ни даде варненската фирма „Топпринт“, която уши огромни платнища, с които опаковахме куполите. Технологията по позлатата на куполите изискваше температура на работното място между 10°С и 25°С, което наложи топлоизолация и климатизация на помещения от 300 до 400 куб.м, образувани след опаковането на един купол. След като преодоляхме тези предизвикателства, вече можеше да започнем същинската работа.

Ктитори, дарители, спомоществователи на ремонта на катедралния храм "Св. Успение Богородично" - Варна

С решение на Варненския и Великопреславски епархийски съвет с най-високото отличие на Варненска и Великопреславска епархия – орден „Св. ап. Андрей Първозвани“, бе награден г-н Димитър Желев – председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Алианц България Холдинг", за изключителни заслуги към Варненска и Великопреславска епархия. Митрополит Йоан награди с почетния знак на епархията – кръст с образ на свети апостол Андрей Първозвани, г-жа Данета Желева – изпълнителен директор на "Индустриален Холдинг България".

С орден „Св. прпмчк Прокопий Варненски“ за значителни заслуги в храмостроителството на епархията бяха наградени арх. Николай Симеонов – „Вамос“ ООД, арх. Петър Йорданов – „Архус“ ЕООД, г-н Миладин Вучев – „Шлос“ ООД, инж. Пенко Стоянов – областен председател на Камарата на строителите в България, Областно представителство – Варна, инж. Христо Димитров – „Планекс“ ЕООД, инж. Валентин Вълев – „Експрес Гаранцион“ ООД.

В знак на особено уважение и молитвена благодарност за заслуги в храмостроителството във Варненска и Великопреславска епархия митрополит Йоан награди с почетния знак на епархията инж. Недко Цонев – "Булярд Корабостроителна индустрия" АД, и г-н Александър Николов – „Шлос“ ООД.

Дарители юридически лица за ремонта на покрива и позлатяването на куполите на катедралния храм

БУЛЛС АД, Димитър Георгиев Желев

БОН МАРИН ООД, Емил Димитров Кайкамджозов

ХИДРОСТРОЙ АД, НИКОЛАЙ КУПЕНОВ ПАШОВ

ШЛОС ООД, МИЛАДИН ВУЧЕВ

БГ АГРО ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ ЕООД, ДАНИЕЛ ИЛИЕВ НЕНКОВ

КОРАБОРЕМОНТЕН ЗАВОД ОДЕСОС АД, инж. Димитър Иванов Тодоров

ЧАЙКА ТАУЪР АД, АНДРИЯН ТОНЕВ ВЪЛЧЕВ

АГРИКС БЪЛГАРИЯ ЕООД, КРАСИМИР ТРЕНДАФИЛОВ ДИМОВ

Частно средно училище "Аз съм българче", Дарина Петрова

ИСТРА ЛУКС ЕООД, АНТОН ПАВЛОВ АЛЕКСАНДРОВ

NATIONWIDE BUILDING SOCIETY

БЕНЕФИТ ИТ ООД, Александър Сергеев Ястребов

КОСМОС ШИПИНГ АД, ПЛАМЕН ИВАНОВ ПРОДАНОВ

Множество дарители физически лица, от които за ремонта на покрива на катедралния храм - 77 известни физически лица (195 хил. лв.) и много повече неизвестни (66 хил. лв.)

Дарители юридически лица за почистването на фасадата на катедралния храм и подмяната на защитните стъкла

„Тракия глас България“ ЕАД, Онер Атакан – директор "Продажби"

„Комфорт Партнерс“ ООД, Радослав Иванов

ЕКСПРЕС ГАРАНЦИОН ООД, ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ ВЪЛЕВ

ПЛАНЕКС ЕООД, ХРИСТО АТАНАСОВ ДИМИТРОВ

ХИДРОСТРОЙ АД, НИКОЛАЙ КУПЕНОВ ПАШОВ - ИД

ФОНДАЦИЯ СВЕТИ СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА, ЕЛЕНА КОСЕВА КОСЕВА

РУД-ВАРНА АД, ЖИВКО ЙОРДАНОВ ВЪЛЧАНОВ

МТГ-ДЕЛФИН АД, СВЕТЛИН ДИМИТРОВ СТОЯНОВ

ИНТЕРСЕРВИЗ УЗУНОВИ АД, КРАСИМИР ТОДОРОВ УЗУНОВ

ФИЛБО ЕООД, БОРИСЛАВ НИКОЛОВ ФИЛАТОВ

КОМФОРТ ООД, АТАНАС АТАНАСОВ КОСТУРКОВ

АМЦСМП-ОМЦ СВ. Н. ЧУДОТВОРЕЦ ЕООД, ПЛАМЕН СТЕФАНОВ ХУБАНОВ

ВАРНЕНСКА СТРОИТЕЛНА КОМПАНИЯ ООД, АЛЕКСАНДЪР БОРИСЛАВОВ РАЛЧЕВ

ИНВЕСТИЦИОННА КОМПАНИЯ АД, СВЕТОСЛАВ ДИМИТРОВ ИВАНОВ

ПЛАНЕКС ИНВЕСТ ООД, ПЛАМЕН ИВАНОВ АНДРЕЕВ

МУХТАРОВ ООД, МИХАИЛ ВЪЛЧЕВ МУХТАРОВ

ДОСЕВ ИМПЕКС ЕООД, ХРИСТО СТЕФАНОВ ДОСЕВ

БГ АГРО ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ ЕООД, ДАНИЕЛ ИЛИЕВ НЕНКОВ

СИМА ООД, МИХАИЛ ВЪЛЧЕВ МУХТАРОВ

МЕТАЛЕКС ИНВЕСТ ЕООД, АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ ЕВТИМОВ

ЯВОР АД, МИРОСЛАВ ИВАНОВ МАНОЛОВ

ИНТЕРКОМ ГРУП ООД, ПАВЛИН ИВАНОВ НИКОЛОВ

ГОСПОДИНОВИ СТРОЙМАРКЕТ ООД, ДИЯН ПАСКАЛЕВ ГОСПОДИНОВ, ГАЛИН ПАСКАЛЕВ ГОСПОДИНОВ

ДЕЙМОС-КОРЕКТ ООД, ДИМИТЪР СТЕФАНОВ ДАМАСКИНОВ

ДАРИМЕКС-ТРЕЙДИНГ ООД, ДАРИНА СТЕФАНОВА БЕРВЕРОВА-РАДЕВА

ЙАФ БЪЛГАРИЯ ЕООД, АННА МИХАЙЛОВА КИРИЛОВА– управител, и ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА МАШОВА - прокурист

КАМАРА НА ИНЖЕНЕРИТЕ В ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРОЕКТИРАНЕ, МАРИН ГЕРГОВ МАРИНОВ

ХОМИ ДИЗАЙН ЕООД, АРТУР АШОТОВИЧ САРГСЯН

ИНДУСТРИАЛЕН ПАРК ШУМЕН АД, НИКОЛАЙ ТОНЧЕВ ТОНЧЕВ

ЯНИС ООД, ЛЮБОМИР ЯНАКИЕВ АСЕНОВ

ВИ ДЖИ ЕФ ООД, ДАРЕНИЕ ЗА ПОЧИСТВАНЕ ФАСАДАТА

ЛЕО БЕТОНОВИ ИЗДЕЛИЯ ЕООД, ДАРЕНИЕ ЗА ПОЧИСТВАНЕ ФАСАДАТА

МИЛКОС-ИНЖЕНЕРИНГ ООД, КОСТАДИН КИРИЛОВ МИХАЛЕВ

ФЛУИДА ООД, ЕМИЛ ТОДОРОВ МИЦОВ

ФОНДАЦИЯ БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ И МИЛОСЪРДИЕ, ЛЮДМИЛ НИКОЛОВ ДЖУНКОВ, НИКОЛАЙ ИВАНОВ БОЖИЛОВ,

ЖУЛИЯН ИВАНОВ ЖЕЛЯЗКОВ, ДАНИЕЛ ВЕЛИКОВ КАПСЪЗОВ, АТАНАС ИВАНОВ РАДЕВ

ЕЛ СИТИ ЕООД, РОСЕН СТОЯНОВ РОЕВ

НИКНАЙС ООД, НИКОЛА ВОЙНОВ НИКОЛОВ

РУБИКОН ООД, РУМЕН ТОМОВ ТОНЕВ

ЯНЕВ БИЛД ООД, ЙОРДАН ЯНЕВ ЙОРДАНОВ

ПЪТИЩА И МОСТОВЕ ЕООД, РОСЕН ИВАНОВ КОЛЕЛИЕВ

К И К ДС ЕООД, КРАСИМИР ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ

СДРУЖЕНИЕ ЛОВНО РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО, КОЛЮ СТЕФАНОВ ПАНАЙОТОВ

ЕМДИ БГ ООД, ДИМИТЪР ИЛИЕВ ДИАМАНДИЕВ

БРАТЯ ГЕОРГИЕВИ ЕООД, АНГЕЛ КОСТОВ ГЕОРГИЕВ

ВАЛБАГ ЕООД, МИХАИЛ ВАСИЛЕВ МИХАЛЕВ

БАШ МАЙСТОРА ООД, ПЕТЪР ПЕТРОВ ИВАНОВ

ПРОЕКТ ТРОЙ ЕООД, КРАСИМИР МАРИНОВ МАРИНОВ

ЕКОСТРОЙ - ЧАКАЛОВИ ЕООД, ЕВГЕНИ ХАРАЛАМБИЕВ ЧАКАЛОВ

ИЗОЛАЦИИ ЕООД, СВЕТОСЛАВ МИХАЙЛОВ ЖЕКОВ

ВАНИНА СТРОЙ ООД, ВЛАДИМИР ПЛАМЕНОВ ПАНЧЕВ

МАРКОН ЕООД, КРАСИМИР ТРАЯНОВ МАРКОВ

ЕТ ИППМП Лек. к-т Д-р Н. Брайнов, Д-р НИКОЛАЙ ПЕТРОВ БРАЙНОВ

ТОПЕС ООД, АНТОН МИЛАЧКОВ МИХАЙЛОВ

УАЙЗ ПЕЙМЪНТС ЕООД, МАРИНА БЕНИЧ - УПРАВИТЕЛ (ВНОСИТЕЛ - СТЕЛЯНА АТАНАСОВА-ДИМИТРОВА)

Множество дарители физически лица, от които за почистване на фасадата - 55 известни (28 хил. лв.) и други неизвестни чрез организираната дарителска кампания на BCAUSE FONDATSIA ( 13 х. лв.)

1 / 1

Обратно нагоре ↑