Сгради

Kashmir Wellness&Spa Hotel, Велинград

Христо Томов, инвеститор: За всеки проект от висока класа е задължение да се доказва всеки ден

Христо Томов, инвеститор

Христо Томов е роден през 1974 г. Завършва „Маркетинг и реклама” и „Стопанско управление” в Бургаския свободен университет. Фирмите, които управлява, са в две основни направления: строително-предприемаческа дейност - строителство на жилищни и търговски сгради, и туристическа дестинация - собственост и управление на хотели. Името му стои зад редица успешно реализирани жилищни проекти: „Райски кът 1”, „Райски кът 2” - Пловдив, „Тракия Плаза” и “Тракия Каза”, „Корона”, комплекс „Томов плаза”, комплекси с апартаменти и еднофамилни къщи, „Каза Миа” и „Каза Модерна” в кв. „Остромила”. През 2022 г. стартира изграждането на жилищен комплекс LIV в столицата. От 2009 г. навлиза в туристическия бранш с хотел Primea Beach Residence на плаж Нестинарка в Царево. През 2016 г. отваря петзвездният хотел Аrte Spa&Park Hotel във Велинград, а през 2023 г. - 5-звездният Kashmir Wellness & Spa – Велинград.

- Пет природни елемента: земя, вода, въздух, огън и душа - може ли да ни разкажете за създаване на концепцията на петзвездния Kashmir Wellness&Spa Hotel?

- Концепцията на Kashmir Wellness&Spa Hotel e доста всеобхватна и насочена към новото, красивото, модерното, което обаче носи в себе си духа на земята, на гората, на корените и началото ни! Петте елемента са част от тази теория, намерила изключително добър прочит при нас. Земя, вода, въздух, огън и душа – това са символите на живота, на света, на самите нас.

Земя – не е избрана случайно, точно тук в „Центъра на света“, където се срещат 24-ият меридиан и 42-ият паралел, изградихме нашето ново старо място.

Въздух – в прегръдките на вечнозелените вековни борови гори си взема дъх животът.

Вода – векове наред сме лекували телата и душите си с нея, а при нас тя е в изобилие и предлага щедро своята лечебна сила.

Огън – безценният дар на един от най-огрените от слънце градове в България – Велинград, ни позволява да се наслаждаваме на тази сила и топлина.

Душа – частицата, която дадохме от себе си – за всички наши гости – за да съберем в съвършена хармония всички елементи. Само така можем да изградим пътя между човек и природа.

- Атмосферата на комплекса веднага впечатлява - как създаденият интериор резонира с концепцията за релакс и пълно уединение?

- Ще продължа с мястото на хотела, което по-горе обсъдихме. В годините назад е избран екип от професионалисти, който след дълго проучване избира точно тази локация, за да изгради една от емблематичните бази на ЦК на БКП. Не мога да посоча доводите, които са обследвани от учените, но категорично са се справили със задачата блестящо. Подбрали са кътче от света, което наистина събира посочените по-горе елементи. Няма как тази природа, тази безкрайна красота и дарове на света да не ни носят релакс и уединение.

Именно тези предпоставки ме задължаваха да създам интериора такъв, какъвто да се вписва в тази среда, а именно изцяло изграден от естествени материали – акценти в хотела са камък, дърво, вълна и желязо.

За да допълним това усещане, за да го усетите с всяко ваше сетиво, сме помислили и за малките неща в Kashmir.

* Допир – всяка материя в хотела е внимателно подбрана с цел да носи удоволствие, комфорт и ефирност.

* Вкус – храната тук е вдъхновение, пътешествие, уникално преживяване.

* Обоняние – споменът, който отнасяме със себе си, без дори да подозираме, често е аромат... аромат на място, на чувство, на човек. Постарали сме се да имаме собствен такъв, който да обикнете и асоциирате с нас.

* Слух и зрение – ослушайте се, огледайте се... природата е навсякъде около вас, навън и вътре!

- SPA & Wellness секторите имат голям потенциал - какво е разнообразието от предлаганите от вас услуги?

- Kashmir Wellness&SPA Hotel загатва дискретно с името си към какво сме се насочили.

Tрадиционните SPA§Wellness процедури и съоръжения са застъпени в изобилие – сауна парк с девет различни вида съоръжения, джакузита, просторна и нестандартно решена Relax zona, четири басейна, два от които полуолимпийски, външни „топила“ - изцяло захранени с топла минерална вода.

Kashmir се гордее с един от малкото извори в България, съдържащ радон в полезно количество в състава си, което позволява да се насочим към една по-различна сфера, а именно борбата със стерилитета. Предстоят много програми и пакети в тази посока.

Отделили сме специално внимание на естетиката, диагностики и терапия в естетическа дерматология, инфузии, хранителни режими, пакетни предложения за детокс и много други. Не на последно място при нас може да намерите една от малкото флотационни капсули в България – гаранция за пълен релакс.

Изцяло комплиментно за нашите гости предлагаме походи в прекрасната борова гора, с която сме заобиколени, както и часове по йога и пилатес.

1 / 2

2 / 2

- Но това, което същински отличава Kashmir от всеки друг във Велинград, е Adults Only правилото?

- Честно казано, не само във Велинград. Kashmir e първият Adults Only висококатегориен целогодишен SPA&Wellness хотел в България.

Търсихме нещо ново, предизвикателно, истински рядко срещано в България и разбира се, емблематично. Самото местоположение на хотела, историята му и невероятните му дадености откъм природа и вода ни насочиха да мислим за мир, спокойствие, релакс, хармония, време за нас самите.

Концепцията Adults Only в Kashmir не е просто възрастова бариера... тя е хоризонт, откриващ пред гостите ни възможности за нови изживявания, възможности за грижи – насочена към нас самите.

- Разкажете ни повече за дизайна и съчетанието на модерни елементи и естествени материали за постигане на природосъобразен балансиран уют по авторска концепция.

- Материали, които са акцент в Kashmir, са: дърво, камък, желязо, вълна... като основният е именно вълната – която прави препратката към Кашмир, областта, дала и съхранила производството на най-качествената материя от вълнен произход.

Кашмирът е символ на топлина, мекота, нежност и лукс... удобство и класа, комфорт и сила. Вземайки този концептуален елемент - вълната, ние решихме да създадем атмосферата в хотела така, че тя да бъде в естествената си среда.

Затова се появиха в интериора и множество елементи от високопланински райони в света, а именно чанове, дараци за чепкане на вълна, министанове за тъкане, детайли от ежедневието на хората, живеещи там: автентични снегоходки, старинни пособия за катерене, помощни средства като шпигели, дървени кюнове и манерки за пренасяне и съхранение на мляко, пособия за подстригване на вълната и прочие, които могат да бъдат забелязани в интериора на целия хотел.

Те са истински, автентични, някои на над 150 години. Интересно предизвикателство беше да ги представим в един модерен свят, с модерно звучене. Като например редицата от 12 чана от алпийския район Ливиньо на над 100 години на входа на нашия ресторант Pashmina, завързани с провокативна ярка цикламена прежда, която контрастира и провокира интереса.

Безспорно постигането на природосъобразния уют в хотела се дължи на масовото използване да дървото като настилки по пода, облицовки, дори и таваните са обшити с благороден френски дъб, който дава истинска наслада на сетивата не само като визия, а и като ухание на дърво.

Желязото присъства в елементи като парапети и преградни паравани, като дизайнът отново е подбран така, че металните елементи да бъдат като съчки сред гората - кръстосани, разпилени сред интериора.

И отново, за да свърже модерните елементи с естествените материали - именно някои от тези „метални съчки“ са увити с висококачествена кашмирена прежда, отново в циклама и други провокативни цветове.

Камъкът е най-солидният елемент в нашия интериор. С него по метода на сухата зидария, градена от старите майстори и едва запазена в наши времена, са изработени колоните, както и основни стени в хотела. Камъкът е автентичен и добит от Родопите.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Вкусове - какво е мястото на гастрономията за определен тип изживяване за ценители?

- И тук типично в наш стил сме рискували и сме заложили на нещо по-непознато и нетрадиционно за нашите ширини.

Искаме да предизвикаме всички ваши сетива, затова вечерята ни е решена изцяло в Premium алпийски стил като начин на подреждане и изнасяне на храна.

Салатен бар е изцяло на ваше разположение, за да задоволите всички ваши нужди от салати, следястия, кондименти, сирена и плодове.

Предястие, основно и десерт може да изберете от дневното ala cart меню, за да ви поднесем една уникална, изключително висококачествена и цветна чиния.

Идеята и цялата концепция е да се погрижим за нашите гости, да ги накараме да се почувстват специални и да имат богат избор както от пресни храни и продукти, така и от вина и напитки. Винен лист, съдържащ над 100 предложения, очаква своите ценители.

- Изкуството е не само част от интериора - то създава определена атмосфера в целия хотел?

- Изкуството в хотела веднага прави впечатление и именно това беше нашата дизайнерска цел - то да провокира. Картините са създадени по една модерна технология, според която човешки тела във винтидж дрехи са съчетани с глави на различни видове и породи козли и други животни.

Така например в стаите над леглата има закачка – мъжки и женски екземпляри ни посрещат, шикозно облечени и усмихнати.

Освен че козелът, или по-точно хиркусът, е символът на хотела, с това дръзко изкуство ние бихме искали да възбудим размисли в хората в посока връзката ни с природата, другите видове в природата и именно загубените синхрон и съчетание на живота помежду ни, които ги е имало векове преди нас.

- Как протече реализацията на проекта във времето?

- Проектът съдържа две части. Едната е съществуващата част на стария хотел "Велина", която е 100% реновирана, както и другата част, която е изцяло ново строителство.

Реализацията на инвестиционното намерение започна през 2021 г., когато светът още беше под стреса и ограниченията на ковид-19, впоследствие войната в Украйна, и това доста ни затрудни в изграждането на обекта, тъй като липсваха доставки на много от компонентите и материалите. Съответно започна покачване на техните цени от дефицита и това доведе до значително надвишаване на първоначалния бюджет на проекта. Сроковете на доставка и изпълнения бяха силно увеличени във времето и това се отрази на пусковия срок, който беше планиран за декември 2022 г.

Но това забавяне във времето си има и добри страни, тъй като имахме комфорта да бъдат изпипани и най-малките детайли.

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7

- Какви са таргетът на клиентите и плановете за развитие на комплекса?

- Таргетът е всеобхватен - той не се категоризира по финансов статус, социален или възрастов, той не е полово или стилово ориентиран. Таргетът са всички хора, които искат да се докоснат до място, което ще им предложи комфорт, изживяване и спомен. Маркетингът следва линията да отразява живота в хотела, да достига органично до максимален брой хора. Бъдещите планове са много и са амбициозни, насочени в различни посоки и идеи.

- Проектите от висок клас оставят своя отпечатък върху развитието на цели региони - как хотел Kashmir въздейства на Велинград и на България?

- С всеки от реализираните от мен проекти съм се старал да заявя нещо различно, ново за гостите и потребители и обществото... дори и провокативно към конкуренцията, която истински вярвам, че помага за разгръщане на потенциала ни.

Kashmir има сериозната заявка да бъде единствен Adults Only SPA&Wellness и голяма отговорност и задължение към обществото и нашите гости да можем трайно във времето да поддържаме висок стандарт, отстояване на принципи и безкомпромисно качество.

Kashmir е сравняван със световни еталони в бранша - не по наша оценка.

Да имаш проект и респективно продукт от висока класа - това е задължение и отговорност, тъй като всеки ден и час към всеки гост трябва да бъдат доказвани тези класа и ниво.

Вижте cтaтиятa в бpoй 4/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑